Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: Jezero Tahoe - Smaragd plný zajímavostí

12.3.2015 11:55 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Je čtvrtek 22. května a blíží se závěr našeho putování. Dnes nás čeká poslední přejezd dlouhý 400 kilometrů z Carson City do San Francisca. Ale opět jsme viděli tolik zajímavého, že na to jeden díl nebude stačit.

Amerika křížem krážem: Jezero Tahoe - Smaragd plný zajímavostí
Foto Jaroslav Parma

Ráno vyjíždíme z hotelu za slunečného, ale chladnějšího, počasí a na chvíli se zastavujeme v centru hlavního města Nevady. Myslím, že jsem již zmínil, že každý stát USA má v hlavním městě svůj „Kapitol“. Prohlížíme si ten nevadský, ale impozantnosti toho washingtonského nedosahuje. Já samozřejmě nemohu vynechat foto sídla městského úřadu v Carson City, ale v Boskovicích teda máme mnohem hezčí. Kde by se také v Carson City vzala radnice z 16. století? Té moderní budova z červených cihel určitě nemůže konkurovat. Zajímavostí byla ještě obrovská americká vlajka umístěná na úpatí kopce, ale význam tohoto nám zůstal utajen. Že by národní hrdost?

Projíždíme městem přes světelné křižovatky a máme namířeno po stejné trase, po které jsme včera večer přijeli, do městečka Tahoe. Po výjezdu z Carson City se za našim autem ale najednou objeví policejní vůz se zapnutými majáky a světelným nápisem STOP, nepochybně určeným pro nás. Náš průvodce ihned zastavuje na krajnici a než k nám přijde policista, udílí rychlé příkazy – nikdo nemluvte, nesmějte se a tvařte se vážně. V autě vzrůstá nervozita, protože naše představy o policejní kontrole v Americe jsou vytvořeny médii a proto jsou dost děsivé.

Přichází usměvavý policista a nejdříve se seznamuje s posádkou – zjišťuje, že jsme turisté z Česka. Vysvětluje nám, co jsme provedli – jak jsme projížděli městem obě auta za sebou přes světelné křižovatky, náš vůz jako druhý, ve snaze udržet se toho prvního, projel jednu křižovatku na oranžovou a další snad až na červenou. Pan průvodce se moc omlouvá, slibuje, že už to víckrát neudělá a že se prostě jen držel toho auta před námi. Americký policista nakonec řeší celou situaci úsměvem a přáním šťastné cesty, neplatíme nic, ani neztrácíme body. Děkujeme a ujíždíme, aby si to ještě náhodou nerozmyslel. Samozřejmě hned jak zaparkujeme na první vyhlídce, hned se o náš zážitek dělíme s druhou posádkou, které bylo divné, kam jsme se ztratili.

Ovšem to co vidíme, nám dává na předchozí zážitek zapomenout. Pod námi se rozprostírá jezero Tahoe (Lake Tahoe), které je obklopeno pohořím Sierra Nevady se zasněženými vrcholky. Z vyhlídkového místa jsou vidět nádherná „panoramata“. Tak tady by si Homolkovi teda užili. Na informačním panelu se dozvídáme základní zajímavosti o tomto přírodním skvostu.

Jezero je ledovcovo-tektonického původu, má rozlohu 495 km² a leží v nadmořské výšce 1 897 m. Na délku měří 35 km a v nejširším místě 19 km. Pobřeží jezera je dlouhé celkem 114 km. Lake Tahoe je třetí nejhlubší jezero v Severní Americe, maximální hloubka je 501 metr, průměrná 300 m. Dno jezera je aktuálně 95 stop (28,5 m) pod úrovní nedaleko ležícího Carson City. V jezeře je 39 trilionů galonů vody (galony jsme už přepočítávali, tak jen pro zopakování 1 galon = 3,785l). Toto množství vody by pokrylo území Kalifornie do výšky 14 palců (cca 35,5 cm). Množství vody, která se odpaří z jezera Tahoe za jeden den, odpovídá přibližně 1,3 milionu tun. Pokud by bylo možné nějak zadržet vodu, která se z jezera odpařuje, dostačovala by pro zajištění denní spotřeby 3,5 milionu lidí. Lake Tahoe je jedním z nejčistších jezer v celých USA. Jeho voda je průhledná přibližně do hloubky 23 m. Teplota vody u hladiny je v létě kolem 20 °C, ale v hloubce 180 m je teplota pouhé 3,8 °C. Protože teplejší voda z hladiny se neustále míchá s chladnější vodou v hloubce, jezero nikdy nezamrzá. Do jezera vtéká 63 přítoků, ale vytéká pouze jediná řeka – Truckee River, a to do dalšího jezera Pyramid Lake.

Když se dostatečně pokocháme, sjíždíme do městečka, ležícího u jezera, s názvem Tahoe. Parkujeme u návštěvnického centra nedaleko malé plážičky a přístaviště nádherného kolesového parníku Tahoe Queen, jak vystřiženého z filmu. Když se ohlédneme, vidíme nad městem lyžařskou sjezdovku ještě se zbytky sněhu. A jako jakékoliv alpské lyžařské středisko mně městečko Tahoe připadá. Dřevěné restaurace, hotely, obchody, sjezdovka nad městem. Pro to být turisticky atraktivním a vyhledávaným místem má i přírodní předpoklady – v oblasti, kde leží jezero Tahoe, je nebe bezmračné prakticky po celý rok, v zimě zde však poměrně intenzivně sněží. Sněhové závěje mohou být až 3 m vysoké - sněhu zde padá mnohem více než v ostatních částech okolních hor.

Tahoe má jednu zvláštnost - leží na hranicích států Kalifornie a Nevada, přičemž státní hranice protíná jezero i městečko, a to v jedné světelné křižovatce. Jako chodec tedy vyjdete na jedné straně přechodu z Kalifornie a na druhé straně přechodu jste již v Nevadě. To stejné samozřejmě platí i o řidičích. A my už víme, že Nevada je známá především ­hazardem a kasiny. Nejinak je tomu i v Tahoe. Když jedete z Kalifornie a přejedete tuto křižovatku, hned za ní je hotel s kasinem. Z malebného lyžařského střediska si můžete večer skočit za hazardem.

Po prohlídce centra Tahoe nám průvodci ještě zastavují u supermarketu k doplnění zásob a potom přejíždíme podél levého břehu jezera k Emerald Bay – Smaragdové zátoce. Je to něco nádherného – uprostřed blankytně modré zátoky obklopené zalesněným pohořím je malý ostrůvek, který obeplouvá Tahoe Queen – je to skutečné nebo se díváme na nějaký holywoodský film? Pro nás je to skutečné. Malebné okolí jezera ale můžeme obdivovat ve filmech Rose-Marie (z roku 1936 podle operety českého skladatele Rudolfa Frimla), Kmotr II, Osobní strážce, Město andělů a ve slavném westernovém seriálu Bonanza.

Zastavujeme na třech vyhlídkách, takže si můžeme prohlédnout zátoku ze všech stran. Na poslední vyhlídce také vidíme, jak vpravo z horského masivu vtéká vodopádem do jezera jeden z přítoků. Tak na úvod dne opravdu hluboký zážitek, ale to ještě dnes nebylo všechno. Co nás čekalo dále? To si přečtete až příště.

P.S. Pokud byste chtěli to, o čem si čtete, i vidět, napište mně na e-mail jaroslavparma@seznam.cz. Připravuji z mého putování pět dílů s komentářem. Zatím mám hotové dva díly: USA – Východ (New York, Niagárské vodopády a Washington) a USA – Florida (Orlando, Cape Canaveral, Everaglades a Miami) a rozpracovaný třetí díl USA – Západ – zábava (Los Angeles a Las Vegas). Věřte, že v tomto případě je viděné mnohem lepší, než čtené. 

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509