Dnes je wednesday, 08. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: Las Vegas - celý svět na jedné ulici

19.2.2015 4:36 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Neměl jsem tušení, že mně zážitky z neděle 18. května vystačí na tři pokračování mého popisu cesty křížem krážem po Americe. Ráno jsem letěl nad jezerem Lake Powell, odpoledne se procházel národním parkem Zion a v podvečer dojíždíme do Las Vegas. 

Amerika křížem krážem: Las Vegas - celý svět na jedné ulici
Jaroslav Parma v Las Vegas. Foto archiv autora

Nejdříve ho celé míjíme jízdou po dálnici, ze které sjíždíme až na začátek nejznámější ulice v Las Vegas – The Strip. Zde se uprostřed mezi silnicemi nachází asi nejznámější městské přivítání „Welcome to Fabulous LAS VEGAS Nevada“. Smráká se a my stojíme frontu na fotografii právě u této cedule. Zájem je veliký. Vpravo přes silnici je letiště a parkoviště soukromých letadel pro ty, co nepřijeli do Las Vegas autem, jako my.

Srdcem Las Vegas je Las Vegas Boulevard, respektive jeho část nazývaná The Strip dlouhá 7,2 km. Právě tuto vzdálenost naměříme i my, když u vítací cedule vynulujeme počítač kilometrů a odečteme ji u našeho hotelu. Jmenuje se Stratosphere a dá se tedy říci, že stojí na konci Stripu. Nejde ho ale přehlédnout, jeho součástí je totiž nejvyšší věž v USA vysoká 350,22 metru (i s anténou). Ve výšce 266 m se nachází vyhlídka a ve výšce 254 metrů se nachází restaurace. Na vyhlídku vedou 4 výtahy.

Po příjezdu na hotel nás opět vítá kasino v celém přízemí, které se rozprostírá na ploše 7 400 m². Na recepci dostáváme kartu od pokoje 19119 (19. patro, číslo pokoje 119) a pokyny, kterými výtahy se máme do pokoje dopravit. V hotelu jsou totiž výtahy na více místech, a pokud zvolíte jiný výchozí bod, nemusíte svůj pokoj vůbec najít. Nevím, jestli si to umíte představit, ale k původnímu hotelu, který má 24 pater s 2 427 pokoji po renovaci v roce 2001 přibyla druhá budova s dalšími ​​1 000 pokoji. Asi není náhodou, že se v Las Vegas nachází 18 z 25 největších hotelů na světě.

Pro nás je nepříjemná informace to, že wifi na pokoji se musí platit. Po ubytování vyrážím hned do fronty na jeden ze čtyř výtahů, kterými se dá vyjet na vyhlídku naší věže. Fronta není dlouhá, čekám asi jen deset minut a jako zde ubytovaný za výtah neplatím. Turisté z jiných hotelů samozřejmě ano. Po vystoupení z výtahu ve 108 patře se ocitám v nádherné kruhové prosklené vyhlídce ve výšce 266 metrů. Nachází se zde i obchody a rychlé občerstvení. Neškudlím a kupuji si plněnou pečenou bramboru a colu, sedám si k jednomu ze stolků u skleněné stěny a kochám se výhledem na osvětlené Las Vegas. Vždyť kolikrát za život se sem člověk dostane?

Během procházení si všímám i prosklené místnosti, ve které je naviják s lankem a na skle zajímavé oznámení: „SKYJUMP je právě uzavřen. Prosíme vraťte se, až matka příroda bude v lepší náladě“. To jsem ještě netušil, oč běží. Dozvěděl jsem se to až druhý den. Věž Stratosphere totiž nabízí všem zájemcům adrenalinové atrakce přímo na vrcholu věže. Ve výšce 329 metrů se nachází Big Shot (Velká střela), která je nejvýše položenou pouťovou atrakcí na světě. Sedíte upoutání v sedačkách a po konstrukci antény jste vystřelení 160 stop s přetížením více než 4G!

Insanity (Šílenství) se nachází ve výšce 270 metrů. Na první pohled neškodný kolotoč, do kterého nastoupíte na střeše věže. Než se ale roztočíte, otočí se rameno s kolotočem do volného prostoru mimo věž a vy se točíte 270 metrů nad zemí s přetížením 3G. O tři metry výše se nachází 3. nejvyšší pouťová atrakce na světě - X-Scream. To je vozítko podobné trochu bobu, do kterého se usadíte, připoutáte a poté jste na lyžině vyvezeni opět do volného prostoru mimo střechu věže. Dvakrát vodorovně a potřetí se lyžina sklopí a vy sjíždíte jako by do propasti.

Nevyzkoušel jsem ani jedno, ale viděl jsem to na vlastní oči. Druhý den, kdy se umoudřila matka příroda a přestalo foukat, jsem viděl naživo i poslední atrakci – Sky Jump. Jste připoutáni ke dvěma vodícím lankům vedoucím ze střechy věže na zem, na záda vám přichytnou brzdící lanko (to, co jsem viděl v místnosti na vyhlídce) a pak už vás spustí z věže dolů.

Než jsem navštívil Las Vegas, myslel jsem si, že nejbláznivější město na světě je New York. Po návštěvě Las Vegas si to už nemyslím. Je pondělí 19. května a my máme k dispozici další volný den. Dopoledne se přidávám ke skupině, která odjíždí do outletového centra. V Orlandu jsem odolal, ale v Las Vegas již ne. Jedná se o obrovský obchodní komplex, kde jsou zastoupeny snad všechny známé značky v oblasti odívání, kabelek, obuvi, šperků, hodinek, kosmetiky, … Sjednocujícím činitelem všech obchodů je slovo SLEVA. Podařilo se mně nakoupit oblečení a kabelku, takže jsem už v klidu, co se týká dárků nejbližším.

Odpoledne je věnováno pěší prohlídce Stripu. Při jeho délce to lze zvládnout ale jen jednosměrně, takže nás auta odváží na začátek a zpět se již vydává každý sám pěšky. Já však ne. Jsem jeden z pěti členů naší výpravy, kteří si zaplatili vodní show v hotelu Wynn. Při objednávání jsem neměl vůbec představu, o co půjde, ale bylo to něco úžasného, neskutečného a těžko popsatelného.

Představení se jmenovalo „Le Rêve – The Dream“ (dá se to najít na Youtube). Pokuste si představit něco jako cirkusové šapitó s manéží.  Kruhová manéž je ale chvíli hluboký bazén, který se pomocí tří kruhových výsuvných portálů mění i na divadelní jeviště. Během hodinového vystoupení účinkuje 85 akrobatů z celého světa. Spouští se po lanech nebo skáčí do vody z kupole, která může být 15 – 20 metrů vysoko, předvádí akrobacii ve výšce i na „zemi“. Navíc vše v nádherných barvách a s nádhernou hudbou. V pravém slova smyslu zážitek na celý život. Je zde zákaz filmování a fotografování s bleskem. Stržen dějem opravdu nefilmuji, zkouším něco vyfotit, ale moc se mi to nedaří, raději se dívám.

Po představení, již za tmy, vyrážíme i my na prohlídku Stripu. Část jsem si ho prohlédl již dopoledne po návratu z nákupů, kdy jsme si byli v hotelu Wynn vyzvednout vstupenky na představení a pak se pěšky vraceli na hotel. Ovšem pravou atmosféru Las Vegas si vychutnáte až večer. Možná jste poznali, že se pořád nemám k popisu Las Vegas. Nevím totiž, jak vám mám popsat to, co jsem viděl. Asi se to musí zažít. V každém případě vůbec nepoznáte, že jste uprostřed pouště, kde by měl být nedostatek zejména vody. U hotelů převažují přírodní trávníky nad umělými, k vidění je i spousta fontán, jezírek a zeleně.

Pojďme tedy na Strip. Na této ulici najdete celý svět. Hned na začátku Stripu za uvítací cedulí se nachází Hotel Luxor – egyptská pyramida. Následuje New York se Sochou Svobody, Manhattanem, částí Brooklynského mostu. Hned vedle je hrad Excalibur. Představí se vám i Paříž s Eiffelovou věží, Vítězným obloukem a Operou. V komplexu Benátek můžete jet na gondole až k hotelové recepci. Asi nejrozsáhlejší je komplex „Caesars Palace“. Kromě Kolosea zde najdete Fontánu di Trevi, Forum Romanum (ale celé, ne jen trosky jako v Římě) a další paláce. A jak se tak procházíte, tak každou půlhodinu u hotelu The Mirage vybuchuje sopka (zvukové a pyrotechnické efekty), každou čtvrthodinu hraje jinou skladbu vodní fontána u hotelu Bellagio (my jsme o půlnoci slyšeli známou píseň od Andrea Bocelliho).

Jdeme i kolem Hotelu a kasina Flamingo, který jako první na Stripu otevřel 26. prosince 1946 Benjamin Siegel. Ani nás nepřekvapuje, že hotel Trump, vypadající ve dne jako ze zlata, má ve sklech opravdu příměs zlata, protože takto upravené sklo méně propouští teplo. Všude na ulicích i v hernách je plno lidí, silnice jsou přeplněné dopravními prostředky, v Las Vegas možná jezdí nejvíce limuzín. Je to prostě bláznivý svět, kde každý věří, že může vyhrát a zbohatnout, nebo se jen náramně baví. Jsme rádi, když se kolem půl jedné v noci vracíme na hotel a jdeme spát. Zítra máme před sebou další cestu a zážitků za dnešek bylo tak na týden.

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509