Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: Sacramento - western v Kalifornii?

19.3.2015 11:39 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Od smaragdového jezera Tahoe pokračuje náš dnešní přejezd do Sacramenta. Sacramento má 502 743 obyvatel a je to až 7. největší město Kalifornie. Přesto je od roku 1855 hlavním městem tohoto státu, kde jsou taková města jako Los Angeles nebo San Francisco. Ale když není New York hlavním městem státu New York …

Amerika křížem krážem: Sacramento - western v Kalifornii?
Foto Jaroslav Parma

Parkování je asi v hlavních městech na celém světě stejně problematické – průvodci nám jen zastavují u chodníku v centru, nechají nás vystoupit a odjíždějí. S instrukcemi, že si máme obejít Kapitol a za 20 minut sraz na stejném místě, vyrážíme. Obcházíme Kapitol nejdříve zezadu, pak z boku a nakonec se dostáváme před něj. Ještě před tím ale procházíme kolem pomerančovníku obsypaného sladkými plody. My máme břízy, lípy, platany, v Kalifornii mají pomeranče.

Pohled na Kapitol v Sacramentu je úžasný – ten se jim ale povedl. Hrdě by se vyjímal i ve Washingtonu. Tak tady vládl Rakušan Arnold (Schwarzenegger).

Vracíme se na místo nástupu, které je u parku. Zde je „Tree Tour“ (stromová stezka) a my čekáme u stromů s čísly a označením 114 Liquidambar Styraciflua (American Sweet Gum) a 115 Liquidambar Formosana (Formosana Sweet Gum). Pokoušíme se odhadnout, co by to mohlo být za stromy. Listy mají podobné javoru, plody jsou ale jiné a nám neznámé. Mně napadá strom pro výrobu žvýkaček, ale rada starších navrhuje javor, ze kterého se stáčí javorový sirup, a tím to také uzavíráme.

Díky tomu, že jsem si ofotil cedulky s latinským názvem, mohl jsem si najít, že se jednalo o ambroně (ne tedy javory), ze kterých opravdu po naříznutí kmene vytéká čirá žlutavá šťáva, která má konzistenci hustého sirupu. Ta postupně tuhne v hmotu podobnou jantaru, která působením tepla opět změkne. Kromě širokého využití v medicíně se dále využívá v parfumerii, slouží k výrobě žvýkaček, aromatizaci tabáku, sladkostí, pečiva atd. Tak přece jen žvýkačky!

Autem krátce přejíždíme do Old Townu (staré město). Tak copak to je – zase někdo napodobuje Divoký Západ? Westernové městečko máme ale i v Boskovicích, s tím mě nepřekvapíte. Navíc ho nemáme uprostřed města, ale pěkně za městem v lese. Jenže toto není napodobenina – to je ORIGINÁL, podle kterého se dělají napodobeniny po celém světě. Pravý Divoký západ byl sice ještě o kousek jinde, ale nedaleko odsud je Eldorado, ze Sacramenta vyjížděl Pony Expres a i odsud se lidé vydávali za svým zlatým snem. My vystupujeme u přístaviště při řece Sacramento River a prohlížíme si starodávný zvedací most, jehož název byste neuhodli – Tower Bridge Gateway. Na řece kotví kolesový parník Delta King Hotel a hned za řekou je vidět nádherný moderní mrakodrap.

U přístaviště je i nádraží, kde je v zastávce dobový vlak. Sacramento je z pohledu americké železnice velice významné místo. Dne 8. ledna 1863 zde byla zahájena stavba Central Pacific Railroad. Během šesti let tisíce dělníků propojili trať Central Pacific na západním pobřeží USA s Union Pacific Railroad na východním pobřeží. Dne 10. května 1869 bylo v Utahu stvrzeno, že byla dokončena jedna z největších staveb 19. století, a to železniční propojení Pacifického a Atlantického pobřeží USA. Proto je zde i státní muzeum železnice, kam jsem se bohužel nedostal, protože nebyl čas.

Při toulání uličkami narazíte na obchůdky, restaurace, informační centrum. Mě velice zaujal Candy Shop – obchod s bonbóny. Ty zde nejsou v malých sáčcích v regálech, ale ve velkých sudech, ze kterých vám naberou. A těch sudů je v obchodě opravdu hodně, takže je z čeho vybírat. Došel jsem k pomníku Pony Expres, o kterém jsem se ze zakoupené pohlednice dozvěděl tyto informace: Pony Expres byl nejrychlejší poštovní doručovací služba ve své době, a to od roku 1860 do 1861.

Trasa Pony Expresu vedla z města St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii. Trasa byla dlouhá 1 966 mil a bylo na ní 190 stanic. Jezdci tuto trasu zvládali během 10 dnů. Poštovné bylo $5.00 za půl unce váhy (cca 14 g). Jezdci měli plat 100 až 500 dolarů za měsíc. Poprvé se The Pony Expres vydal na svou cestu 4. 4. 1860 v 02:45 hodin. Ale dne 24. 10. 1861 zahájil činnost ­Transcontinental Telegraph a Pony Expres ukončil svou činnost o dva dny později. Za 18 měsíců činnosti se vystřídalo 121 jezdců, 500 poníků a přepravilo se 35 000 ks zásilek.

Nedávno jsem dostal od maminky na e-mail prezentaci, kde byla vždy fotka známého turistického cíle (pyramidy, Niagárské vodopády apod.) nafocená pro turisty a následoval letecký snímek okolí. V mnoha případech to bylo velice překvapivé. Záleželo totiž na úhlu pohledu. Stejný pocit jsem zažil v Old Town Sacramento. Když nás průvodci vysadili přímo v Old Town, dali nám rozchod a potom zase naložili a odvezli, byli jsme uchváceni. Bylo to nádherné, příjemné, dýchla na nás nostalgie starých časů, drsných kovbojů a zlatokopů.

Když jsem se potom doma díval na pohlednici s leteckým pohledem, zjistil jsem, že dnes je Old Town spíše malým skanzenem, který se krčí uprostřed moderního velkoměsta – z jedné strany lemován řekou a z druhé několikaproudou Highway. Jsou zde dvě ulice označené jako First a Second Street a tři kolmice k nim jsou označeny písmeny I, J a K. Toť vše.

Je pokročilé odpoledne a my z hlavního města Kalifornie vyrážíme do našeho cílového města nejen dnešního dne, ale celého zájezdu – do San Francisca.

P.S. Pokud byste chtěli to, o čem si čtete, i vidět, napište mně na e-mail jaroslavparma@seznam.cz. Připravuji z mého putování pět dílů s komentářem. Věřte, že viděné je mnohem lepší, než čtené.

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509