Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Amerika křížem krážem: San Francisco - Kluci s kluky - láska vítězí

26.3.2015 12:57 | Původní vydání | Jaroslav Parma

Je čtvrtek 22. května dopoledne a my ze Sacramenta míříme do cíle našeho putování – San Francisca. Zastavujeme na jednom odpočívadle, abychom se z kopce podívali dolů na záliv, podél kterého se rozprostírá San Francisco. 

Amerika křížem krážem: San Francisco - Kluci s kluky - láska vítězí
Foto Jaroslav Parma

Na úvod samozřejmě opět několik základních údajů k seznámení. San Francisco je město na západním pobřeží USA, leží v nejsevernější části Sanfranciského poloostrova, jižně od úžiny Golden Gate v ústí Sanfranciského zálivu. Je hlavním kulturním a finančním centrem Severní Kalifornie a oblasti Sanfranciského zálivu. Se svými více než 825 000 obyvateli je 4. nejlidnatějším městem státu Kalifornie. Po New Yorku je také druhým nejhustěji obydleným městem USA. V celé městské aglomeraci San José - San Francisco - Oakland žije 8,4 miliónu lidí.

Město je proslulé svými chladnými léty, mlhou, strmými kopci, rozmanitostí architektury a turistickými cíli, mezi kterými je most Golden Gate Bridge, lanová tramvaj, bývalé vězení na ostrově Alcatraz a čínská čtvrť. Blížíme se z pevniny, takže neprojedeme Zlatou bránou, nebo-li přes most Golden Gate. Dnes máme v San Franciscu na programu jen výjezd na vyhlídku Twin Peaks a potom ubytování. Přes zátoku najíždíme do města po zcela novém mostě Oakland Bay Bridge, ten starý železný vede vedle toho nového a pan průvodce nás informuje, že po něm ještě loni jeli. Přesto si myslím, že rozebírání železného mostu by mohlo být mnohem rychlejší, kdyby si do San Francisca pozvali brigádníky z Česka.

Za vjezd na most se platí, což způsobuje dopravní zácpu a několik desítek minut čekání. Na mém putování po Americe bere za své další mýtus – v televizi a ve všech filmech je San Francisco vždy slunečné město s blankytně modrou oblohou, která tvoří pozadí pro nejznámější atrakci – červený most Golden Gate. Skutečnost je taková, že město zahaluje mlha (tak vida, měli pravdu), přes kterou toho moc vidět není. Dá se to přirovnat k horské inverzi, kdy jsem často v Alpách při lyžování vyjížděl na sjezdovku v horní části za nádherného slunečného počasí a pod sebou viděl jen mlhu a nic víc. Proto ani na Twin Peaks nejedeme a míříme rovnou asi 10 km za město do části zvané Pacifika, kde máme hotel ve stylu majáku. Krajina mně zde, i když jsem tam nikdy nebyl, připomíná Irsko nebo Skotsko. Průvodci nás zavezou ještě do nedalekého obchodního centra (je tam supermarket a několik fast food provozoven), nakupujeme jídlo a odjíždíme zpět na hotel.

Pátek 23. května je náš poslední programový. V noci pršelo, ráno je zataženo, na obloze visí těžké dešťové mraky a nedaleko pobřeží čekají surfaři v neoprénech na příhodnou vlnu. Neserfuji, ale troufnul bych si odhadnout, že se jí dnes nedočkají. Na snídani jedeme opět do včera navštíveného obchodního centra a pak již vyrážíme do San Francisca.

První krátká zastávka je u Basiliky svaté Dolores, která je nejstarší budovou ve městě a která přečkala všechna dosavadní zemětřesení.

Další zajímavost San Francisca pouze projíždíme – jedná se o čtvrť homosexuálů. Na první pohled to připomíná Paříž – malé kavárničky, na ulici sedí lidé u stolků a popíjejí své drinky. Rozdíl je v tom, že u stolků sedí muž s mužem, drží se za ruce, povídají si a jsou spokojení. Na některých domech také visí duhová vlajka, symbol tohoto hnutí.

My zastavujeme až v další čtvrti - v roce 1967 zde během „Léta lásky“ došlo k masovému rozvoji hnutí hippies. Když míjíte některé „podniky“ na jedné z ulic této čtvrti, duch opia a marihuany na vás doslova dýchá.

Přejíždíme do Golden Gate National Park a z parkoviště se díváme dolů na pobřeží. V podstatě tam v minulosti mohlo být cokoliv, protože zbytky základů, které jsou vidět, nenapovídají o původním účelu stavby. V informačním centru zjišťujeme, že ve 20. letech minulého století zde rodina Sutro postavila lázně SUTRO BATHS a my jsme se dívali na jejich pozůstatky. Další zajímavostí zde je Lands End, přes který by měl být viděn Golden Gate. Bohužel, díky mlze není.

Projíždíme centrum města a na kratičkou chvíli, pod hrozbou pokuty, vyskakujeme z auta a jdeme si vyfotit bránu do Čínské čtvrti.

Pak už přijíždíme na parkoviště hlavního turistického centra Fishermans Wharf of San Francisco. Jde o pobřeží s očíslovanými přístavišti a zde dostáváme na celý den rozchod.

A co jsem zde všechno viděl a zažil? Nechte se překvapit do příště! 

Galerie k článku

Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav ParmaFoto Jaroslav Parma
Foto Jaroslav Parma

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509