Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Auta ohrožují životy dětí, ale i starších lidí

17.4.2012 10:54 | Původní vydání 17.4.2012 7:00 | | Vyšlo v číslo 08 2012

Závist - Přibližně čtyři sta podpisů se objevilo pod peticí občanů a příznivců obce Závist ke zlepšení dopravně-bezpečnostní situace na silnici I//43 Brno-Svitavy při průjezdu Závistí.

Auta ohrožují životy dětí, ale i starších lidí
Foto Pavel Šmerda
„Silnice I/43 protíná naši obec na dvě části a nachází se u ní autobusové zastávky. Velký problém nám činí zastávka směrem od Brna. Kromě dospělých slouží i pro děti, kteří odtud každý den jezdí do školy,“ řekla iniciátorka petice Jana Horáková. Jak se v textu petice uvádí, nebezpečnost přecházení této „silnice smrti“ se rok od roku zvyšuje a frekvence provozu je již taková, že se v dopravní špičce těžko daří přejít na druhou stranu. To všechno se děje za situace, kdy zde není dosud vyznačen žádný přechod pro chodce nebo ochranný ostrůvek a co je zvláště děsivé, v tomto úseku ani není omezena rychlost projíždějících vozidel. „Vyznačení středové plné čáry a zákazu předjíždění je naprosto nedostačující a je běžně porušováno. Rovněž tak povolená rychlost 90 km/hod se často nedodržuje. Musíme sice uznat Policii ČR, že řidiče a vozidla na silnici I/43 často kontroluje, ale jakmile jejich dohled skončí, vše se vrací do starých kolejí,“ doplnila Horáková, Jediný způsob, jak občané Závisti čelí této nebezpečné situaci je to, že převádějí svoje děti přes silnici až ke školnímu autobusu. Horší to mají starší spoluobčané, nebo lidé se sníženou pohyblivostí, kteří často riskují svůj život. Není žádnou výjimkou, že na přejití silnice se čeká až patnáct minut a běžně se stává, že cestujícím autobus ujede. Jak dokládají statistiky, přímo na autobusové zastávce došlo již několikrát ke střetu vozidla s chodcem, přičemž dvakrát tam byli chodci usmrceni. 
Autoři petice upozorňují také na špatnou situaci v místě přejezdu z jedné části obce na druhou, asi 200 metrů od autobusové zastávky ve směru na Černou Horu, kde se nachází několik domů. „Právě pro obyvatele této části je výjezd, přechod a přejezd silnice I/43 velmi obtížný a nebezpečný. Směrem od Černé Hory se často stává, že odbočující auto je předjížděno přes plnou čáru auty za ním a dochází k nehodám. Toto místo pro přejezd a přechod není vůbec nijak označeno dopravním značením upozorňujícím na křižovatku a chodce. Situace je taková, že řidiči ve vozidlech na silnici I/43 ani netuší, že státní silnici křižuje obecní komunikace a už vůbec zde nečekají žádné přecházející chodce,“ uvedla Horáková.
Pro obyvatele této části, kde žijí převážně rodiny s dětmi, je přecházení a přejezd silnice I/43 každodenní nezbytností, protože jiná cesta k těmto domům ani nevede. 
Pokud se občané této části chtějí dostat např. do obchodu, knihovny, na obecní úřad atd. musí přejít tuto silnici. V případě, že jdou na autobusovou zastávku směrem na Černou Horu, musí tuto silnici přejít dokonce dvakrát. Další možností je totiž dostat se na autobusovou zastávku vzdálenou asi dvě stě metrů přímo po krajnici silnice I/43, což je vzhledem k rychlosti projíždějících vozidel životu nebezpečné. 
„Petici jsme mimo jiné adresovali na krajský úřad, Policii ČR Jihomoravského kraje i do Blanska, Ředitelství silnic a dálnic i Veřejného ochránce práv. Po příslušných státních orgánech požadujeme snížení rychlosti vozidel na silnici I/43 v úseku křížení státní silnice s obecní komunikací až za autobusové zastávky v obou směrech na 50 km/hod., doplnění dopravního značení ve stejném úseku silnice jako v bodě 1 tak, aby zřetelně upozorňovalo řidiče na křižovatku a přechod chodců, hlavně dětí, přemístění dopravní značky Zákaz předjíždění ve směru na Černou Horu před autobusovou zastávku a zřízení osvětleného a řádně vyznačeného ochranného ostrůvku se světelným majáčkem,“ vypočetla Horáková. 
Autory petice podpořil také senátor Jozef Regec, který osobně jednal se starostkou obce i na krajském ředitelství policie. „Situaci tam velmi dobře znám a požadavky lidí plně chápu. Budu se snažit maximálně pomoci, i ve svém volebním programu jsem měl zlepšení bezpečnosti na této silnici. Policie, podle mých zpráv, s úpravami mít problém nebude, jde o to sehnat peníze,“ dodal senátor.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509