Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Autobusy mají zmizet z centra

29.11.2011 2:32 | Původní vydání 29.11.2011 7:00 | | Vyšlo v číslo 24 2011
Kunštát - Kunštátští zastupitelé se začali zabývat otázkou jak vyřešit autobusová stání v centru města. 
Autobusy mají  zmizet z centra
Ilustrační foto
„Všichni lídři stran měli toto téma ve svém volebním programu. Bez výjimek se shodujeme v tom, že současná situace je naprosto nevyhovující, nepřehledná a velmi nebezpečná,“ řekl starosta města Zdeněk Wetter. 
Podle něj existují dvě varianty řešení. „První je vybudovat autobusový terminál na Bochořákově náměstí, které se svojí polohou k tomuto účelu přímo nabízí, druhá varianta spočívá v úpravě křižovatek pod kostelem a u rybníka s možností vytvoření jednotných autobusových stání ve tvaru zálivů na silnici mezi nimi. Tahle varianta není úplně nejideálnější z hlediska bezpečnosti cestujících, ale je pořád lepší než ta současná,“ uvedl starosta. 
Jak doplnil, vedení města se mnohem více zamlouvá první možnost. „Vzhledem k tomu, že až do letošního roku byla část náměstí prodána za účelem výstavby hotelu soukromému podnikateli, tak hlavní myšlenkou bylo vytvoření zálivů. Letos ale majitel pozemku změnit svůj podnikatelský záměr a nabídl ho odprodat zpátky městu,“ prozradil starosta. 
Na základě této informace byly objednány u projektantů různé návrhy studií, respektive byli projektanti požádáni o nápad, jak do prostoru náměstí mezi kostelem a pekárnou dostat autobusová stanoviště při alespoň částečném zachování vzhledu a funkčnosti současného parčíku, který je velmi oblíbený u spousty občanů a je využíván i při akcích města. 
„Nyní jsou tyto studie hodnoceny z hlediska možnosti realizace u příslušných orgánů. Záleží, jak bude vypadat finanční situace, jestli se podaří sehnat dotace. Řeknu to narovinu, sami si nyní nemůžeme dovolit investovat do akce odhadem šest nebo sedm milionů korun. Z tohoto hlediska se tedy jeví jako reálnější možnost vybudovat zálivy, které by byly v režii Ředitelství silnic a dálnic,“ dodal Wetter s tím, že řešení autobusových stání je podle něj otázkou nejdříve roku 2014. 
Obyvatelé okrajových částí Kunštátu mohou zůstat klidní. Autobusové zastávky u kulturního domu, v Sychotíně i na konci města ve směru na Zbraslavec zůstanou podle něj zachovány.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509