Dnes je wednesday, 08. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenské Senior centrum oslavilo patnácté výročí svého vzniku

27.10.2017 12:00 | Původní vydání | Petr Novotný

BLANSKO - Podzim je v plném proudu, příroda se ukládá k zimnímu spánku a nastávající chladné dny nám postupně den za dnem ukrajují denní příděl slunce. Jakmile však zavítáte do SENIOR centra Blansko, zdání o zpomaleném životním tempu a zdlouhavých večerech vezmou za své.

Blanenské Senior centrum oslavilo patnácté výročí svého vzniku
Senior centrum Blansko oslavilo patnácté výročí. Foto archiv zařízení

Zde se příjemná a pohodová atmosféra dotkne každého příchozího, a nenechá nikoho na pochybách o tom, že podzim tu zůstává jen za okny do místní zahrady. Slavnostní nálada by se zde dala krájet. Obyvatelé a zaměstnanci domova totiž ve středu 18. října a ve čtvrtek 19. října společně oslavili již 15. výročí od doby, kdy zařízení přivítalo svého prvního obyvatele.

Připomínka výročí byla pro 144 seniorů rozdělena do dvou dnů. Ve středu 18. října se setkali obyvatelé Domova se zvláštním režimem a společně se svými rodinami a za hudebního doprovodu Petra Bendy si připomněli půlkulaté výročí. To obyvatelé Domova pro seniory se setkali následující den. Ve čtvrtek 19. října jim k tomu zahrála cimbálová muzika Majerán a osobně přišel popřát i starosta města Blanska pan Mgr. Ivo Polák. Kromě tradičního slavnostního občerstvení letos dostali všichni obyvatelé pamětní hrníček s logem zařízení.

K otevření zcela nové budovy v místě nad nemocnicí došlo v říjnu roku 2002. Tehdy zařízení, jehož zřizovatelem je Jihomoravský kraj, fungovalo ještě jako pobočka domova důchodců v Černé Hoře, nabízelo 102 lůžek pro soběstačné seniory a nové obyvatele lákalo mimo jiné pomocí inzerátů v denním tisku.

V roce 2007 došlo díky platnosti nového zákona o sociálních službách ke zpřísnění pravidel pro příjem nových uživatelů a zároveň k rozdělení domova na dvě sociální služby – Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem. V Domově pro seniory jsou nadále umísťováni obyvatelé se sníženou soběstačností a s potřebou celodenní péče. V Domově se zvláštním režimem jsme se začali na vysoké úrovni a s odpovídající profesionalitou věnovat seniorům s Alzheimerovou chorobou a jinou demencí. Kapacita této služby se od roku 2007 rozrostla z původních 12 na současných 74 uživatelů. Za tak velkým nárůstem stálo i otevření nové přístavby s kapacitou 40 lůžek v roce 2012.

Nyní jsou v domově poskytovány nejen profesionální sociální služby, ale i poradenství pro ty, kdo doma pečují o svého blízkého s onemocněním demencí, dále odborná zdravotní a nutriční péče, rehabilitace a volnočasové aktivity.

Dovolte mi tedy na závěr popřát SENIOR centru Blansko do dalších let jen vše dobré. Ať jsou problémy vždy co nejmenší, obyvatelé co nejspokojenější a pracovníci co nejkvalitnější!

Petr Novotný, metodik a sociální pracovník

Galerie k článku

Senior centrum Blansko oslavilo patnácté výročí. Foto archiv zařízeníSenior centrum Blansko. Foto archiv zařízeníSenior centrum Blansko oslavilo patnácté výročí. Foto archiv zařízeníSenior centrum Blansko oslavilo patnácté výročí. Foto archiv zařízení
Senior centrum Blansko oslavilo patnácté výročí. Foto archiv zařízení

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509