Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenští gymnazisté navštívili německé velvyslanectví

7.7.2016 13:35 | Původní vydání | Jana Žilková

BLANSKO - V prostorách Lobkowiczkého paláce v Praze se 23. června konal Den otevřených dveří Velvyslanectví Spolkové republiky Německo. Dopoledne bylo určeno školám, odpoledne pak široké veřejnosti. Dopoledního časového prostoru využili již opakovaně studenti Gymnázia z Blanska se svými učitelkami němčiny.

Blanenští gymnazisté navštívili německé velvyslanectví
Blanenští studenti na návštěvě německého velvyslanectví. Foto Jana Žilková

Dveře ambasády otevřel velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. Akce se zúčastnily významné česko-německé organizace nebo německá veřejnoprávní televize ARD, atd.

Návštěvníci si mohli prohlédnout vnitřní prostory velvyslanectví i přilehlé zahrady. Připraven byl bohatý program, který začal v konferenčním sále interaktivní prezentací spolku Do Německa na zkušenou. Slečny koordinátorky prozradily, kde se skrývají možnosti výměnných pobytů v Německu a jak se na ně dostat.

Studenti měli možnost vyzpovídat živé knihy. V zahradě velvyslanectví organizátoři rezervovali klidný koutek, kde bylo možné vyzpovídat lidi/knihy, kteří jsou aktivní v česko-německých vztazích, organizují různé akce anebo pracují na velvyslanectví. Koho pohltila horečka fotbalového Eura, celkem třikrát si mohl zahrát proti juniorům pražské Sparty na minihřišti.

Po přesunutí do konferenčního sálu připravila Česko-německá organizace TANDEM jazykovou animaci s názvem „Němčina nekouše!“. U stánku Goethe Institutu probíhal workshop pro zapálené diskutéry od tvůrců “Jugend debattiert”.

Přesně v jedenáct hodin zpovídali návštěvníci pana velvyslance. V pravé poledne se Kupolovým sálem paláce rozezněl klavír a violoncello, nástroje excelentně ovládaly studentky Německé školy v Praze. Jedna z nich dokonce vyhrála soutěž Jugend musiziert.

Zájemci o zhlédnutí vítězných krátkých animačních prezentací pro kampaň Šprechtíme, které připravili studenti prvních dvou ročníků FAMU, získali nové inspirace pro výuku i studium němčiny.

Pokud někoho trápil hlad, mohl si koupit občerstvení u některého ze tří stánků. Výběr byl pestrý, nechyběl ani klasický Imbiss.

Studenti blanenského gymnázia si tentokrát z Velvyslanectví SRN odnesli nejen drobné dárky, propagační a studijní materiály, ale především poznání, že komunikace v němčině s německy mluvícími obchodními partnery přispívá k lepším obchodním vztahům a tím k efektivnější komunikaci – potažmo tedy k většímu úspěchu. Rozvoj v oblasti médií, informačních a komunikačních technologií si žádá multijazykovou komunikaci. Řada důležitých webových stránek je v němčině.
Naučit se německy znamená získat vhled do života obyvatel německy mluvících zemí s jejich multikulturní společností. Němčina je jazykem Goetheho, Kafky, Mozarta, Bacha a Beethovena.

Po letních prázdninách se tedy s novým elánem v hodinách německého jazyka těší studenti i jejich učitelé auf Wiedersehen.

Jana Žilková, Gymnázium Blansko

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509