Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blanenští gymnazisté se podíleli na vydání knihy

21.10.2016 11:28 | Původní vydání |

BLANSKO - V roce 2015, kdy si celý svět připomínal sedmdesáté výročí konce druhé světové války, připravili studenti a učitelé Gymnázia Blansko projekt Saljut 1945, aneb Když v Blansku končila válka. Uvedený projekt byl chápán jako vzpomínka na všechny oběti krutého válečného běsnění a zároveň jako pocta hrdinům protinacistického odboje.

Blanenští gymnazisté se podíleli na vydání knihy
Blanenští gymnazisté se podíleli na vydání knihy. Foto Gymnázium Blansko

Hlavním cílem projektu bylo na základě rozhovorů s blanenskými pamětníky i předními znalci regionální historie a prostudování dostupné literatury včetně archivních materiálů Státního okresního archivu Blansko a Muzea Blanenska vytvořit prezentaci o každodenním životě v Blansku za druhé světové války, o náletech na město na samém sklonku války, o průběhu osvobozování Blanska v květnu 1945 a také o činnosti ruských i domácích partyzánů a odbojářů v Blansku a jeho bezprostředním okolí.

Se získanými poznatky byla formou krátkých studentských přednášek a prezentací během pořadu v Městské knihovně Blansko seznámena široká blanenská veřejnost. Všechny prezentace a informace byly také přeloženy do ruštiny a při návštěvě Ruska představeny žákům a učitelům Siverského gymnázia, což je škola v Leningradské oblasti Ruské federace. Zmiňovaná administrativní oblast je oficiálním partnerským regionem Jihomoravského kraje. Celý projekt Saljut 1945, aneb Když v Blansku končila válka byl realizován v rámci dotačního programu Jihomoravského kraje Do světa 2015!

Jako vedoucí celého projektu pracovala PhDr. Dana Fránková a aktivně se na něm podíleli studenti ruského jazyka Gymnázia Blansko se zájmem o moderní dějiny svého regionu a také vyučující Mgr. Jaroslava Konečná a Mgr. Stanislav Hrnčíř. Velké poděkování patří paní Evě Jalové, paní Mileně Melenovské, paní Pokorné a panu Pavlu Svobodovi – pamětníkům a fanouškům regionální historie, kteří studentům svěřili své vzpomínky a poskytli cenné materiály a fotografie.

Část studentských prezentací a přednášek z projektu Saljut 1945, aneb Když v Blansku končila válka je součástí publikace vydávané Muzeem Blanenska. Kniha Blanensko 1945: Vzpomínání na poslední roky války byla slavnostně pokřtěna a představena veřejnosti v rámci odborné vědecké konference Blanzko cum Rayc, která se konala na podzim 2016 v Multimediálním sále muzea u příležitosti uplynutí 880 let od první písemné zmínky o Blansku.

Ve sborníku jsou jedinečné vzpomínky pamětníků na válečné události v Blansku a jeho okolí doplněny faktografickými a teoretickými údaji o průběhu druhé světové války na Blanensku. Text publikace je proložen četnými fotografiemi, které zachycují veřejný i soukromý život obyvatelů Blanenska od prvorepublikových časů až po rok 1945.

Studenti Gymnázia Blansko zpracovali kapitolu Partyzánská činnost a tvrdé represe, ve které popsali odbojovou činnost v Blansku samotném a také v Dolní Lhotě, Spešově a na Těchově. Blanenští gymnazisté ve „své kapitole“ rovněž věnovali pozornost represivním opatřením německého aparátu proti odbojářům a zdokumentovali tragický osud rodiny Krejčířovy z Obůrky, jejíž tři členové byli za pomoc partyzánům popraveni gestapem na samém sklonku války v dubnu 1945.

Za celý kolektiv projektu Saljut 1945, aneb Když v Blansku končila válka Mgr. Stanislav Hrnčíř

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509