Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Blansko bude mít zanedlouho nového starostu

18.11.2013 15:35 | Původní vydání 12.11.2013 7:00 | Bohumil Hlaváček | Vyšlo v číslo 23 2013
Blansko - Blansko má nového poslance Parlamentu České republiky. Stal se jím současný starosta Lubomír Toufar, který uspěl ve volbách v barvách sociální demokracie. Blanenští tak budou mít zanedlouho také nového starostu.
Blansko bude mít zanedlouho nového starostu
Foto www.blansko.cz
Jak dlouho ještě budete starostou? Proklamoval jste, že v případě volebního úspěchu z funkce odstoupíte…
Předpokládám, že do konce tohoto kalendářního roku. Moje rozhodnutí je snad nevratné. Věřím, že povolební uspořádání nebude směřovat k nějakým dalším předčasným jarním parlamentním volbám. To by byl výsměch voličům. Co jsem řekl, to udělám.

Již je jasné, kdo bude vaším nástupcem?
Již jsem několikrát řekl, že někdo ze tří mých spolustraníků. Ivo Polák, Miroslav Starý nebo Michal Souček. Zatím jsme to ve stranické organizaci závazně neprojednávali. Já jim svůj názor samozřejmě řeknu, nechci však nic předjímat. Do médií bych ho předem ale nerad pouštěl, i když to já osobně ujasněno mám. Jeden z nich by to každopádně měl být.

Vraťme se do Prahy a k ­situaci tam. Začátek poslaneckého mandátu jste si určitě takto nepředstavoval…
Určitě. Mrzí mne, jak se někteří spolustraníci zachovali. Považuji to za nešťastné a věřím, že z toho bude vyvozena politická zodpovědnost. U těch, kterých se to týká, předpokládám, že nabídnou svoje funkce. 

Zeptám se narovinu. Bylo to pro vás překvapení nebo jste tušil, že k něčemu takovému může dojít?
Abych řekl pravdu, nečekal jsem to. I když na druhou stranu jsem od posledního sjezdu tušil, že určitá dvojkolejnost „Sobotkovců“ a „Haškovců“ bude fungovat. Nemyslel jsem však, že se týká těchto dvou person, ale spíše týmů kolem nich. To, co se stalo konkrétně, mne ale skutečně překvapilo.

Navenek se tvrdilo, že strana je jednotná…
Rozdělené to bylo. To bylo vidět již při sestavování kandidátky do krajských voleb předtím. Mne se to tehdy netýkalo. Na letošním sjezdu se sice mluvilo o jednotě, při volební kampani už to ale bylo vidět. Lidé se již i ptali, proč jsme rozdělení na dva tábory. Jednoduše se to říká, ale hůř naplňuje, ta proklamovaná jednota.

Cítíte úlohu prezidenta jako pověstné šedé eminence v pozadí?
Ano. Bohuslav Sobotka není jeho favoritem, to je všeobecně známo. Mohlo to hrát roli. Pan prezident ví, kdo ho v předchozích volbách nevolil a umí to dát najevo. Má dobrou paměť.

Jak podle vás rozhodne váš ústřední výbor?
Předpokládám, že stávající předseda Sobotka dostane značnou podporu. Skupina, která tajila a lhala, předpokládám, nabídne rezignaci, a jestli se tak nestane, budou její členové odvoláni ze stranických funkcí. (Michal Hašek i Jeroným Tejc již odstoupili z funkcí ve vedení ČSSD. Poznámka redakce)

Bude to jejich politický konec?
To bude záležet na nich. Myslím, že by měli dva tři roky dokazovat svojí prací, že to myslí vážně, budou-li mít zájem pokračovat. Že nebojovali jen, jak se říká, o koryta, ale že jim šlo o nějaké ideje. 

Mělo by se jednat jen o partajní funkce nebo i o posty, kam je strana dosadila?
Měli by odejít z předsednictva i ústředního výkonného výboru. Otázka dalšího je na řadě potom. O tom by už neměl rozhodovat jen náš ústřední výbor. To už by měli zvážit sami. Nebudou to podle mne mít ale jednoduché. Já osobně bych se setrváním v nějaké výrazné funkci problém měl, jak jsem již řekl do médií, chodil bych kanály po takové ostudě. Hodně záleží na nich.

Opusťme již tuto povolební kauzu. Vstupujete, jak se říká, na pole neorané, začínáte práci poslance nejvyššího zákonodárného orgánu. Kde vidíte svoji pozici?
Nastupuji sice jako nováček, ale je mi devětapadesát let, něco mám za sebou a nemyslím, že by mne mělo něco zásadního překvapit. Jde mi především o to, aby se přijímaly smysluplné zákony ve prospěch občanů této země. 

Do jakého výboru ve sněmovně byste rád zamířil?
Rád bych pracoval ve výboru pro veřejnou zprávu a regionální rozvoj. Nebránil bych se práci v hospodářském výboru nebo jiném. Záběr starosty je všeobecný, přehled mám i o dalších oblastech, to si myslím. 

Dnes již poslanec nemůže až tak lobbovat pro svůj region. Přesto, jak se chystáte zasazovat o řešení jeho problémy?
Samozřejmě se budu snažit o nápravu dopravní infrastruktury, která je u nás opravdu velkým problémem. To beru jako jednu z hlavních priorit. Snad už se opravdu začne něco dít. Rád bych pomohl rozběhnout výstavbu v blanenské průmyslové zóně, fotbalistům třeba pomoci k umělé trávě, pokud to půjde. Ono slavné porcování medvěda už skončilo, ale uvidíme, co půjde dělat. Na region budu určitě myslet, jsem patriot.

Připravujete se na stěhování do Prahy?
Ne. Nemyslím, že tam budu nějak nastálo. Provizorní bydlení mi bude předpokládám nabídnuto, budu ho občas využívat. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509