Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovická spojka: SŽDC už připravuje pro stavbu dokumentaci

26.11.2015 5:02 | Původní vydání | Michal Záboj

BOSKOVICE - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) udělala další krok ke stavbě takzvané Boskovické spojky. V nejbližší době vypíše tendr na přípravnou dokumentaci stavby. Stále tak platí, že nové železniční spojení Boskovic s Brnem se začne budovat v roce 2018.

Boskovická spojka: SŽDC už připravuje pro stavbu dokumentaci
Vlaková souprava Ilustrační foto www.regiopanter.cz

Na začátku letošního roku komise ministerstva dopravy vybrala variantu, jak bude napojení Boskovic na železniční koridor vypadat. SŽDC pak začalo s přípravou samotné stavby. Aktuálně se chystá soutěž na zhotovitele dokumentaci ke stavbě.

„Pro stavbu Boskovická spojka nyní SŽDC dopracovává zadávací podklady na veřejné výběrové řízení na zhotovení přípravné dokumentace stavby s předpokladem vypsání soutěže do konce roku 2015. Předpokládaný termín realizace je rok 2018,“ uvedl na dotaz Zrcadla mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Vybraná varianta Boskovické spojky počítá s tím, že se mezi městem a železničním koridorem postaví nové drážní těleso. Součástí projektu bude i modernizace stanice v Boskovicích a vybudování nové zastávky ve Lhotě Rapotině. Trať do Boskovic bude nově elektrifikována.

Boskovická spojka má zrychlit cestu vlakem z Boskovic a okolního regionu do krajského města. Cestujícím odpadne přesedání ve Skalici nad Svitavou. Zvýšit se má také počet spojů, které do Brna a zpět budou jezdit.

„Provozní model páteřní kolejové dopravy Brno - Boskovice, zařazené do systému IDS JMK, je navržen tak, že ve špičce budou spoje v obou směrech jezdit v půlhodinovém taktu, v sedle, večer a o sobotách a nedělích v hodinovém taktu. Ve vymezených případech večer pak v taktu sto dvacet minut,“ uvedla před časem starostka Boskovic Hana Nedomová (ČSSD).

Náklady na stavbu Boskovické spojky, která má začít v roce 2018, se odhadují na asi 1,15 miliardy korun. Při financování se počítá s podporou fondů Evropské unie.

Stavba nové železnice zlepší také silniční spojení Boskovic s Blanskem. Jihomoravský kraj plánuje souběžně přeložku stávající komunikace II/374. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509