Dnes je thursday, 28. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovické gymnázium podpoří nadané studenty

16.11.2012 0:48 | Původní vydání 13.11.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 23 2012

Boskovice – Boskovické gymnázium se snaží podporovat nadané a talentované žáky. V současné době běží projekt Škola plná příležitostí. Na příští rok Boskovičtí připravili další aktivitu. Více prozradil ředitel Gymnázia Boskovice Jaromír Fiala.

Boskovické gymnázium podpoří nadané studenty
Jakým směrem se bude ubírat podpora talentovaných žáků?
Jedná se o nový projekt, který už máme schválený Jihomoravským krajem. Bude se zabývat prací s nadanými studenty. Jeho rozpočet činí pět milionů korun a bude trvat dva roky. Na naší škole se snažíme poskytovat nadstandardní péči o nadané a talentované studenty. Příkladem toho je právě již zmiňovaný projekt Škola plná příležitostí, který zahrnuje nadané a talentované žáky. V novém projektu T.A.L.E.N.T. bude spousta inovativních prvků a nových věcí. Zejména půjde o to, že získání vědomostí není všechno. Studenti se proto budou učit vědomosti dále zpracovávat a především je prezentovat. Zjednodušeně jde o to, umět „prodat“ všechno, co se naučí. Cítíme totiž, že je velmi důležité propojení teorie s praxí.

Rozpočet je poměrně štědrý, co všechno bude obnášet?
Bude probíhat celá řada lektorských aktivit se studenty a plánujeme samozřejmě také nákup nutné prezentační techniky nebo vybavení pro práci v lektorských skupinách. Projekt se týká nejen humanitních, ale i přírodovědných disciplín. Budeme proto muset pořídit různé přístroje, aby požadované aktivity mohly proběhnout. Projekt tedy školu rozhodně obohatí i z hlediska vybavenosti.

V jaké fázi jsou přípravy na spuštění projektu?
Měl by odstartovat v dubnu příštího roku.  Zapojí se do něj celá řada našich učitelů, ale také externisté z různých oblastí – vědních disciplín, které bychom sami nemohli obsáhnout. Vždy mně trochu „vadilo“, že například studenti z Brna nemají daleko k akademickým pracovištím a do výzkumných ústavů, kdežto Boskovice už jsou takzvaně z ruky. Proto se snažíme díky tomuto projektu vtáhnout odborníky z okolí do práce se studenty. Spolupracujeme s různými podniky, Muzeem Boskovicka, Mendelovým Muzeem v Brně, Masarykovou univerzitou v Brně, ale máme naplánované také výjezdy do brněnských výzkumných ústavů. 
V současné době jsme těsně před podpisem smlouvy. Společně s Jihomoravským krajem ladíme určité monitorovací indikátory a další věci. Řešíme také personální obsazení projektu.

Na jakou cílovou skupinu se projekt zaměřuje?
Je určený jak pro studenty nižšího, tak pro studenty vyššího gymnázia. Cílem je i to, že studenti nižšího gymnázia tak budou mít zajímavé možnosti rozvíjet svoje nadání. Co se týče výběru vhodných kandidátů, nadané žáky vybírá školní psycholožka ve spolupráci s pedagogicko-psychologickou poradnou. Podpořených by mělo být pětadvaceti žáků. Okruh ale nebude uzavřený, to znamená, že součástí projektu mohou být i další žáci. Ve výsledku předpokládám, že podpořených bude daleko víc. Novinkou pak bude I to, že se zaměříme nejen na talentované žáky, ale také na jejich rodiče. Ti se pak budou učit, jak se svými dětmi dál pracovat, protože „talent“ se musí rozvíjet nejen ve škole, ale i v domácím prostředí.
Výstupy projektu budou prezentace z jednotlivých klíčových aktivit a pracovní listy pro další uplatnění ve škole. Budou je vytvářet nadaní žáci pod dohledem zkušených lektorů, což znamená, že získaný materiál bude dobře využitelný pro další výuku.

 
Jaký je zájem studentů?
Zájem ze strany studentů i jejich rodičů je velký. Také veřejnost vnímá naši snahu velmi pozitivně. Snažíme se nabízet i jiné možnosti vzdělávání.

Boskovické gymnázium nabízí studentům poměrně pestrou paletu různých aktivit. Můžete je přiblížit?
Kromě výše zmiňovaného projektu máme celou řadu dalších aktivit. Celkem asi šestnáct projektů. Kromě těch velkých máme i spoustu drobnějších. Nesmírně si vážím toho, že učitelé se věnují práci s žáky i nad rámec svých povinností. Mám velmi dobrý manažerský projektový tým, který bych nevyměnil za nic na světě. Studentům nabízíme další aktivity, a tím i eliminujeme možné sociálně-patologické jevy. Škola žije dopoledne vyučováním, odpoledne projekty a dalšími aktivitami... Pokud bych měl vyjmenovat některé další projekty a aktivity, pak je to určitě Comenius, Konečně plnoletí, Studenti čtou a píší noviny, Biosféra, pěvecký sbor NOTA a další. 

 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509