Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Boskovičtí radní chtějí zachovat nemocnici pod městem

26.3.2012 11:28 | Původní vydání 20.3.2012 7:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 06 2012

Boskovice - Opoziční sociálně-demokratičtí zastupitelé v Boskovicích adresovali před časem tamním radním podnět, ve kterém vybídli k projednání teoretické možnosti převodu boskovické nemocnice pod Jihomoravský kraj. Před několika dny jim přišla odpověď. Radní v ní zaujali jasné stanovisko – provozovatelem nemocnice by mělo i nadále zůstat město.

Boskovičtí radní chtějí zachovat nemocnici pod městem
Ilustrační foto
„Město Boskovice neobdrželo žádnou nabídku na změnu zřizovatele či majitele nemocnice ani záměr převodu majetku města potřebného pro provozování nemocnice a poskytování zdravotní péče. Rovněž nebyly předloženy žádné záruky, že jiný provozovatel či majitel nemocnice bude dbát na rozvoj tohoto zdravotnického zařízení, zachová v něm stávající rozsah poskytované péče a neutlumí jeho činnost. Od roku 2006 došlo k výraznému zlepšení ekonomiky nemocnice a stabilizaci příjmů. Jako jedno z mála zdravotnických zařízení hospodaří pravidelně s kladným hospodářským výsledkem a v posledních letech obdržela řadu ocenění,“ stojí mimo jiné v odpovědi boskovických radních podepsané starostou města Jaroslavem Dohnálkem. 
Podle něj hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek při jednání s vedením města sdělil, že žádná nabídka výše uvedeného charakteru nebyla v kompetentních orgánech Jihomoravského kraje projednávána. 

KOMPLETNÍ ZNĚNÍ ODPOVĚDI
Vážení zastupitelé, Město Boskovice neobdrželo žádnou nabídku na změnu zřizovatele či majitele Nemocnice Boskovice, s. r. o., ani záměr převodu majetku Města Boskovice potřebného pro provozování nemocnice a poskytování zdravotní péče. Rovněž Městu Boskovice nebyly předloženy žádné záruky, že jiný provozovatel či majitel nemocnice bude dbát na rozvoj tohoto zdravotnického zařízení, zachová v něm stávající rozsah poskytované péče a neutlumí jeho činnost.
Město Boskovice je 100% vlastníkem společnosti Nemocnice Boskovice s.r.o. a je majitelem nemovitostí, které společnost využívá k činnosti. Od roku 2006 došlo k výraznému zlepšení ekonomiky nemocnice a stabilizaci příjmů. Jako jedno z mála zdravotnických zařízení hospodaří pravidelně s kladným hospodářským výsledkem a v posledních letech obdržela nemocnice řadu ocenění. Odbornost zaměstnanců splňovala a splňuje veškeré požadavky požadované zdravotními pojišťovnami a platnou legislativou. V některých oborech zde pracují špičkoví odborníci s celorepublikovým uznáním. Valná hromada Nemocnice Boskovice s. r. o. nemá nyní žádný důvod pro hledání jiného vlastníka.
Nemocnice v Boskovicích je potřebná jak pro obyvatele města Boskovice, tak pro obyvatele našeho regionu a jejího spádového území. Město Boskovice vlastní společnost Nemocnice Boskovice s. r. o. a ta provozuje nemocnici stejně jako je Město Boskovice zřizovatelem Městské správy sociálních služeb, Kulturních zařízení Města Boskovice, Muzea Boskovicka, Základní školy a Mateřské školy a tyto provozují mimo jiné Domov pro seniory, Kino, Muzeum, školu, školku. Sportoviště obhospodařuje městem vlastněná společnost Služby Boskovice, s. r. o. Všechna tato zařízení jsou využívána celým regionem a město na ně dohlíží, spravuje je a více či méně financuje. V rámci uvedených zařízení je příspěvek města na provoz těchto zařízení jednoznačně nejnižší u nemocnice. V rámci financí Města Boskovice směřujícím k nemocnici se jedná zásadně a pouze o obnovu městského majetku.
Hejtman Jihomoravského kraje pan JUDr. Michal Hašek při jednání s vedením města sdělil, že žádná nabídka výše uvedeného charakteru nebyla v kompetentních orgánech Jihomoravského kraje projednávána. Pokud není taková nabídka předložena, tak není co projednávat. Je také nutno odmítnout Vaši argumentaci o nedostatečné podpoře sportovních oddílů, kultury a volnočasových aktivit či o nedostatečném investování ve školských a předškolských zařízeních a malé podpoře seniorů díky investicím v nemocnici a vynakládání finančních prostředků Města na její rozvoj.
Zdraví či dokonce lidský život nic z výše uvedeného nenahradí. Mimo jiné senioři jsou skupinou, která nemocnici potřebuje možná nejvíce. Tak je nutno vidět přístup Města Boskovice k problematice vlastnictví Nemocnice Boskovice, s. r. o., a provozování tohoto nestátního zdravotnického zařízení. Ing. Jaroslav Dohnálek starosta města Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509