Dnes je tuesday, 16. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Čeho se více bát?

17.12.2015 10:58 | Původní vydání | Zuzka Bebarová Rujbrová

Když si vezmeme velikost imigrační vlny do Evropy, tak zcela logicky lze důvodně předpokládat, že teroristé z Islámského státu využijí této vlny k průniku k cílům, které chtěli napadnout. A potvrdily to poslední útoky v Paříži. To ovšem neznamená, že na každého imigranta bychom se měli automaticky dívat jako na zločince, který jde do Evropy páchat sebevražedné atentáty.

Čeho se více bát?
Zuzka Bebarová Rujbrová. Foto www.psp.cz

Většina přesídlenců žije mimo území svého původu už řadu let, většinu doby pobývali v různých táborech na Středním východě, ale když se tam situace výrazným způsobem změnila, a oni ztrácejí naději na návrat do svých domovů, začínají se smiřovat s tím, že jejich vysídlení bude trvalé a hledají místo, kde by chtěli trvale žít. Vysněným cílem je Evropa, zejména bohaté země jako Německo a severské státy. Je také logické, že tyto rodiny vysílají jako první své syny, u nichž lze očekávat lepší schopnost proniknout do daných zemí, lepší komunikační schopnosti, jazykové vybavení, schopnost pracovat s mobily, s počítači. A předpokládají, že poté, co onu vysněnou zemi jejich synové najdou, je budou následovat.

Je pravda, že migrační vlna představuje do jisté míry ohrožení pro evropskou kulturu, ale  Evropa si za to může sama. My – a teď bych mohla mluvit spíš o Německu než o ČR, kde je ten pohled výrazně střízlivější, si zakládáme na tom, že každému dáme šanci. S tím souhlasím, ale nesmí to být na úkor ohrožení našich občanů a jejich práv. Pomáhejme potřebným, ale chtějme po nich, aby respektovali naši kulturu a své náboženství a svoji kulturu si realizovali doma. Pokud se chtějí stát občany ČR, je třeba, aby respektovali náš zákonný rámec a snažili se co nejvíce přizpůsobit našemu životnímu stylu a naší kultuře. Na druhou stranu se divím hysterickým projevům podněcovaným politickými ambicemi některých politiků . Česká republika není v podstatě migrační vlnou dotčena, naše cizinecká legislativa je v pořádku, a na rozdíl od jiných evropských zemí je většinou dodržována. Nesmyslné kvóty u nás „umístěné“ migranty neudrží, pokud si to nebudou sami přát.

Co ale vzbuzuje obavy, je všeobecné podléhání pocitu ohrožení. Chápu, že ministerstva obrany, vnitra a zpravodajské služby mají argument pro požadavek navýšení svých rozpočtů. Nepřekvapuje, že politická hnutí, která jsou ohrožena ztrátou preferencí, nebo ti, kteří by se v politice rádi viděli, vítají téma, v němž mohou stanout v čele proti migračních a proti islámských nálad, které sami vyvolávají.

Nerozumím ale tomu, že tak masově této manipulaci podléháme. To, že naši policisté přestanou honit zloděje v obchodních domech a budou mrznout na ulicích, aby nás ochránili před imaginárními teroristy, je působivé. Ale všichni přece víme, že před sebevražedným atentátníkem nás hlídky v ulicích neuchrání. Tak, jako USA po 11. září, bude nyní Evropa usilovat o zvýšení bezpečnostních opatření. Netleskejme jim bez rozmyslu. Uvědomme si, že se nedotknou jenom teroristů, ale také všech slušných lidí. Že je čeká řada omezení a kontrol, a to nejen při cestách do zahraničí. Budeme souhlasit s kontrolou naší korespondence, s tím, abychom byli odposloucháváni? Aby nám byla prohlížena zavazadla, abychom museli vysvětlovat své maily, zpřístupňovat účty? Abychom museli strpět zásahy do svobody shromažďování a svobody projevu?

Je těžké najít vyváženou mez mezi bezpečím a svobodou člověka. Nerozhodujme se unáhleně.

Věřím, že alespoň o vánočních svátcích nás bude zajímat více rodinná pohoda než krize světa, na který jsme byli zvyklí. To neznamená, že před ní můžeme zavírat oči.

Zuzka Bebarová Rujbrová, autorka je poslankyní PSP za KSČM

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509