Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Celkové prvenství získá Hluboké

24.8.2012 13:46 | Broňa Zhořová

Černovice, Němčice - Poslední červencovou neděli se v Černovicích konalo již deváté kolo letošního hasičského seriálu Kryštof Cup Velké ceny Blanenska v požárním útoku. Na travnatou trať s asfaltovým náběhem si přijelo zazávodit třiatřicet mužských a čtrnáct ženských družstev.

Celkové prvenství získá Hluboké
Foto SDH Ostrov u Macochy
Jako první dráhu obsadili muži. K vidění bylo hned několik velmi kvalitních pokusů s časy pod 18 vteřin, z diváckého hlediska byla proto soutěž určitě velmi atraktivní. Nejrychlejší trojku nakonec tvořily dva mimoblanenské týmy a k radosti všech místních i jeden blanenský zástupce - Černovice A.
Třetí příčku a bronzové medaile si odváželi hasiči z Hlubokého na Třebíčsku za čas 17,39 s. Tímto umístěním si zajistili celkové první místo ve Velké ceně Blanenska, již žádný z týmů je nemůže předběhnout, takže v posledních třech kolech VCB se bude bojovat jen o druhou a třetí příčku. V Černovicích druzí s časem 17,38 s skončili domácí borci a první místo vybojovalo Stražisko z okresu Prostějov s časem 17,27 s.
Ženská kategorie byla neméně zajímavá a svižná, také tady padaly sedmnáctky a navíc mohli diváci i ostatní soutěžící shlédnout jedno překvapení. Útok žen z Ostrova u Macochy, které se postaraly o jeden z pokusů s časem pod 18 vteřin.
Ženy z blanenského okresu  mezi sebe na bednu nepustily ani jedno „mimoblanenské“ družstvo, všechny cenné kovy zůstaly v našem okrese.
Třetí příčku braly Sebranice s časem 18,15 s, druhou překvapivě, ale zaslouženě Ostrov u Macochy s časem 17,76 s a první Sychotín za čas 17,43 s.
Desáté kolo Kryštof Cupu Velké ceny Blanenska v požárním útoku uspořádali o čtrnáct dní později v Němčicích. Běhalo se rovněž na travnaté trati, okolí základny bylo vybetonováno. Soutěže se zúčastnilo celkem 44 družstev, 29 mužských a 15 ženských.
První mužská desítka byla tak vyrovnaná, že o jednotlivém pořadí, a samozřejmě i bodech do tabulky, rozhodovala často i jedna setina vteřiny. Nejrychleji se s tratí nakonec vypořádala družstva z Lipové (3. místo za čas 18,14 s), z Černovic A (kluci brali již po několikáté po sobě druhé místo, tentokráte za čas 18,13 s) a ze Žernovníku za nejrychlejší čas dne 17,38 s.
I ženy bojovaly o němčickou bednu velmi urputně, diváci mohli shlédnout hned několik hodně vydařených pokusů pod devatenáct vteřin. Nakonec nejlépe uspěla děvčata ze Sychotína, která si časem 18,47 s vyběhla bronz, druhé skončily hasičky z Černé Hory za čas 18,18 s a na příčku nejvyšší vystoupala Šošůvka za čas 18,12 s.
Předposlední kolo Kryštof Cupu Velké ceny Blanenska proběhne v neděli 26. srpna v Lysicích.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509