Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Česká televize uvede v neděli dokument o boskovické židovské čtvrti

9.9.2017 15:21 | Původní vydání | Aneta Veselská

BOSKOVICE, PRAHA - Židovská čtvrť v Boskovicích patří mezi ty nejzachovalejší a nejkrásnější v České republice. Dokumentárně vzdělávací cyklus o minulosti i současnosti židovských hřbitovů se v druhé řadě vrací na obrazovky České televize. Již tuto neděli jej uvede ČT2 v 9.35 hodin. Pořadem opět provází herec Petr Vacek. 

Česká televize uvede v neděli dokument o boskovické židovské čtvrti
Boskovická synagoga. Foto město Boskovice

Boskovice byly svého času centrem židovské vzdělanosti na Moravě. Mezi četné doklady zdejší židovské kultury patří i náhrobky učenců a rabínů Šemuela ha-levi Kolina a Davida Friedmana, které nalezneme na boskovickém židovském hřbitově. Náhrobek Davida Friedmana je příkladem nejen krásné funerální poezie, ale i kvalitního kamenického zpracování. Boskovicemi diváky provedou i herec a judaista Jaroslav Achab Haidler a Rabi Marmorstain, který přiletěl z New Yorku navštívit místa, kde žili jeho předci, přiblíží význam vzdělanosti pro celou židovskou kulturu.

„Setkání s rabi Marmonstainem pro mě bylo velmi inspirativní. Před natáčením nám na place předzpívával duchovní písně zapsané na zdech synagogy. Uvědomil jsem si, že synagoga a židovské ghetto se hřbitovem nejsou jen historickými památkami, nezastavil se v nich čas, ale že jsou především živými místy. A přesně takové je chceme i divákům ukázat,“ komentuje natáčení režisér Jaroslav Kratochvíl. Uličkami ghetta provede historik Jaroslav Bránský, který představí i dům, ve kterém sám bydlel a který dnes slouží jako galerie.

„Tento pořad svým významem přesáhl původní dokumentaristický záměr. V každém díle fakta ožívají a promlouvají s nečekanou silou. Z číslic, hebrejských písmen a úředních zápisů  povstávají osudy živých lidí. Každý díl by mohl sloužit jako zdroj námětů pro dva až tři celovečerní filmy.“ říká o dokumentárním cyklu jeho moderátor Petr Vacek a dodává: „Za všechny díly vzpomínám na velice silné zážitky s britskou rodinou Torringtonů, kteří u nás našli své předky. Nebo na hroby haličských uprchlíků, které ukazují, jak se zpuchřelé mocnářství dokázalo postarat o ty, co prchali před hrůzami první světové války, i když nezapadali do společnosti a lišili se svou vírou. Hádanky domů života jsou moje srdcovka, i když se někdy bojím, že mi to srdce utrhnou.“

Hádanky domů života (neděle 10. září v 9.35 hodin na ČT2)

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509