Dnes je tuesday, 30. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Členové Nového sdružení zdravotně postižených bilancovali

4.1.2017 12:07 | Původní vydání | Bořivoj Rašovský

LETOVICE - Listopadová výroční členská schůze byla rázným krokem do patnáctého roku činnosti Nového sdružení zdravotně postižených v Letovicích. Oficiální zahájení dnes již bohaté činnosti sdružení se datuje k 24. říjenu 2002. 

Členové Nového sdružení zdravotně postižených bilancovali
Členové Nového sdružení ZP v Letovicích. Foto archiv sdružení

Lze konstatovat, že jsou beze zbytku naplňovány plány, které si na startovní čáře předsevzal zakládající výbor Nového sdružení s členskou základnou asi sto lidí. Zásadní náplní činnosti, kterou výbor Nového sdružení zdravotně postižených v Letovicích z.s. dnes připravuje, je i nadále péče o zdraví členů sdružení.

K tomuto účelu byla také v roce 2016 připravena celá řada akcí především pro zdraví. Byly to dílem   akce, kde se využívala nabídka k rehabilitaci i relaxaci. Dále to byly zájezdy pro zdraví a akce s kulturním zaměřením. Na tomto místě zmíním dobrou spolupráci s MKS Letovice.

V průběhu uplynulého roku se uskutečnily celkem čtyři oblíbené rehabilitační odpoledne v Nemocnici Blansko na balneoterapie při RHB oddělení. Zde se kromě tělocvičny, kde probíhá cvičení s pomocí rehabilitačních pomůcek, využívá i velký rehabilitační sál s vodoléčbou.

K dalšímu upevnění zdraví naši členové využívali relaxační odpoledne v boskovických městských lázních. Zde si pronajímáme celý areál a využíváme ozdravný program, který lázně nabízí. Jedná se o využití plaveckého bazénu pro zdatné. Příjemnou relaxaci zde zažíváme v rekreačním bazénu, kde jsou masážní trysky a jiné atrakce pro méně zdatné. Další zase se zalíbením využívají vířivou vanu, saunu a solnou kabinku. Podobný ozdravný program využíváme při návštěvě Aquaparku v Kuřimi. Relaxačních odpolední bylo celkem sedm.

V průběhu roku, vždy od října do května, probíhá tradiční Relaxační cvičení s Lenkou v kulturním domě v Letovicích. Zájem o toto cvičení je neustále velký. Důležité a hojně využívané akce pro zdraví, jsou taktéž dva týdenní ozdravné pobyty. K tomu účelu jsme využili vhodné prostory hotelových zařízení v Orlických horách a na Vysočině.

Zde si naši členové intenzivně upevňovali zdraví v kolektivu, což rozhodně prospívalo všem účastníkům, nejvíce však lidem    osamělým, ale   také duševně a psychicky nemocným, Na programu v roce 2016 jsme také měli tradiční charitativní akce v NMB Letovice a v CSSL. Nově jsme zavedli přednášky Mgr. Zdeny Stöhrové o zdravém životním stylu. Znamenitá a potěšující je rovněž spolupráce s brněnským hercem Janem Grygarem na našich kulturních akcích.

Naši činnost předně podpořil MěÚ Letovice, Nadace města Letovice, místní podnikatelé i některé okolní obce. Všechny akce pro zdraví byly pořádány v rámci projektu zdravé město Letovice.      

Za výbor Bořivoj Rašovský 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509