Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Cyklisté Moravec teamu v Teplicích úspěšně odstartovali sezónu

22.4.2014 11:03 | Erik Řezník

Boskovice, Teplice - Závodníci Moravec teamu absolvovali první závod Českého poháru horských kol, který se uskutečnil v sobotu 19. dubna v severočeském lázeňském městě Teplice. Trať doslova namotaná v lesoparku obsahoval spoustu náročných příkrých stoupání a sjezdů s ostrými vracečkami, kořeny a kameny.

Cyklisté Moravec teamu v Teplicích úspěšně odstartovali sezónu
Foto archív

Při pátečním deštivém a tedy i blátivém tréninku se náročnost okruhu ještě násobila. V sobotu však již nepršelo a vykukovalo sluníčko, což trať oproti tréninku trochu zlehčilo a přidalo na rychlosti. Žáci a žákyně startovali v 9 hodin jako první kategorie a na zkráceném okruhu se jich prohnalo téměř sto. Obě kategorie musely absolvovat dvě kola, zatímco moravcovské dívky Tereza Obořilová (8.) a Anna Zemánková (15.) byly v cíli spokojené, žáci Tomáš Tlamka (44.) kvůli defektu a Michal Šmída (51.) po pádu s uvolněným zadním kolem bojovali nejen se soupeři, ale především s technikou.

Kategorie Expert patří mužům, kteří pracují či studují a nemají tak profesionální zázemí pro absolvování přípravy a závodů v elitní kategorii. I zde má Moravec team kvalitní zástupce Tomáše Tlamku (4.), který od začátku jezdil ve vedoucí skupině, aby v posledních metrech závodu na tři plnohodnotná kola přijel se ztrátou pouhých 14 sekund. Petr Bořil (6.) se už v pátek necítil dobře, možná nastupující viróza naštěstí nezabránila jeho startu a v cíli z toho bylo pěkné 6. místo, se kterým ale Petr spokojený nebyl.

Druhým rokem se v kadetech 15-16 let pohybuje Dominik Prudek (11.), výborný technik získával v technických pasážích a ztrácel v náročných výjezdech, ztráta tří minut na vítěze v třičtvrtěhodinovém závodu a především jedenáctá příčka je vynikajícím výsledkem. Na druhé straně startovního pole se pohyboval nováček Jan Šmída (52.), který po loňských Boskovicích startoval v Českém poháru teprve podruhé a prozatím sbírá zkušenosti s takto náročnými závody.

Náročných pět okruhů jeli junioři. Se závodem přes 1:15 se museli vypořádat i naši dva prvoročáci. Lépe se vedlo Jiřímu Štěpaníkovi (30.), který se dostal do bodované třicítky nejlepších, o něco hůře pak Patrikovi Kolářovi (37.). Loni poprvé absolvoval juniory i Lukáš Gregor (DNF), který jako jediný z výpravy nedojel do cíle.

Vrcholem pohárového dne pro Moravec team byl rozhodně společný start žen, juniorek a především kadetech. Do bikového pelotonu nejdříve zasáhla v elitních ženách Eva Zemánková (33.), která po odmlce způsobené vleklými zdravotními potížemi v silné konkurenci závodnic ze šesti států neměla moc šancí probojovat se více dopředu. Opravdu ZLATÝM hřebem byl pro nás závod kadetek. Stejně jako v cyklokrosu i na horských kolech se souboj zúžil jen na dvojici Denisa Lukešová a Adéla Šafářová (1.), v obou kolech stále spolu a na cílové pásce finiš s pouhopouhými 4 sekundami rozdílu ve prospěch naší členky. I druhá naše kadetka Věra Nezvedová (21.) dorazila ve zdraví do cíle. Celý pohárový program uzavírali elitní muži na čele s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým. Do této skupiny přímo Moravci nezasahují, ale už zde mají svého odchovance Radima Kováře (25.), který navíc patří ještě do kategorie pod 23 let, kde skončil v cíli na 10. místě.

Závodníky nyní čeká start na závodech Poháru Drahanské vrchoviny a to v rychlém sledu za sebou – 26. 4. Valchov, 3. 5. Spešov a 11. 5. Benešov, po kterém následuje druhý Český pohár v jizerském Bedřichově, kde se pojede zároveň i závod ve sprintu pro všechny kategorie.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509