Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Děti z letovické umělecké školy předvedly pohádkové představení

6.2.2018 14:56 | Původní vydání | Irena Čepová

LETOVICE - Krásně nalíčené, učesané a oblečené princezny můžeme spatřit i v současném světě. Zvláště v období tanečních nebo plesů se to princeznami na sálech kulturních zařízení jenom hemží. A tak přichází doba, kdy i Popelka na sebe oblékne překrásné šaty a na plese se setká se svým princem…

Děti z letovické umělecké školy předvedly pohádkové představení
Představení v Letovicích. Foto Irena Čepová

Onen příběh o sličné chudé dívce, zlé maceše a nevlastních sestrách znovu ožil, tentokrát v podobě taneční pohádky. Ke konci měsíce ledna byl představen v kulturním domě v Letovicích a návštěva byla opravdu veliká. Děti i dospělí se tak mohli zaposlouchat do pohádkové hudby a znovu si prožít Popelčin příběh.

Na scéně si zatančilo cca 60 dětí z tanečního oddělení p. učitelky Jany Vinklerové ze ZUŠ Letovice. Byla to vskutku nádherná podívaná! Originální zpracování a bezpočet kostýmů, účesů, rekvizit však nezastínilo výkon všech účinkujících těmi nejmenšími počínaje a již zkušenými tanečnicemi konče. Holoubci, myšky, kočky, víly, kuchaři, komorné, dvorní dámy, princezny i šašek, který celým příběhem provází, včetně všech hlavních protagonistů ukázali, že je jejich koníček opravdu baví. S velkým úspěchem byla pohádka uvedena hned několikrát za sebou – pro rodiče a veřejnost, pro kamarády z mateřských a základních škol.

Roztančené jeviště je důkazem, že šikovní mladí umělci chtějí a umějí dávat radost nejenom sami sobě, ale i ostatním, mají-li dobré vedení, zázemí a podporu. Šikovná paní učitelka je totiž podstatnou podmínkou, obzvlášť když sama vytvořila všechny choreografie, kostýmy, dějovou linii, všechny tance s dětmi nacvičila a celé velkolepé dílo dala dohromady, včetně organizace celého představení. Za to si zaslouží obdiv a velký dík.

Nelze než použít ono okřídlené: Kdo umí, umí. Klobouk dolů před všemi, kteří pracují s dětmi a dokážou vytvořit jakékoli obohacující dílo. Taneční oddělení ZUŠ s tím má už nějakou zkušenost, protože tahle pohádka nebyla jejich první. A tak nám nezbývá než věřit, že nebyla ani představením posledním.

Sluší se všem popřát hodně elánu, radosti z tance a chuti do nové práce ve druhém pololetí školního roku! Na další pohádku se již nedočkavě těšíme…

Galerie k článku

Představení v Letovicích. Foto Irena ČepováPředstavení v Letovicích. Foto Irena ČepováPředstavení v Letovicích. Foto Irena ČepováPředstavení v Letovicích. Foto Irena Čepová
Představení v Letovicích. Foto Irena Čepová

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509