Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Děti z mateřské školy se vydaly na exkurzi do boskovické Minervy

6.4.2016 12:14 | Původní vydání | Ivana Havelková

BOSKOVICE - Projektu Technické školky se již třetím rokem účastní třída Sluníček z MŠ Bílkova pod vedením paní učitelky Ivany Havelkové a Soni Boucníkové. Projekt vznikl proto, že dnešním dětem chybí technická představivost a zručnost, která je důležitá pro celou škálu profesí. 

Děti z mateřské školy se vydaly na exkurzi do boskovické Minervy
Děti na návštěvě v Minervě Boskovice. Foto MŠ Boskovice

Děti ze třídy Sluníček se na práci s nářadím, technickými pomůckami a materiály těší. Dosahují velké zručnosti a vědomostí, které nejsou v předškolním věku obvyklé. Podporu děti získaly od VUT, MAS Boskovice, rodičů a prarodičů.

Letos projekt podpořila paní místostarostka Jaromíra Vítková, která zorganizovala setkání autorů projektu a zástupců podnikatelských firem z Boskovic. Na schůzku se dostavil majitel zahradnictví pan Lebiš, zástupce firmy SITA, zástupkyně firmy Gatema a firmy LD Seating. Přišla i učitelka MŠ Bílkova Ivana Havelková a zástupkyně ZŠ Slovákova Blanka Bohatcová. Ta přislíbila účast na projektu a tím zajistila pokračování úspěšné práce učitelek MŠ. Zástupcům podnikatelských firem se projekt líbil a přislíbili MŠ i ZŠ spolupráci. Podnikům v Boskovicích chybí kvalifikované síly a tento projekt berou jako cestu seznámit děti s možnostmi zaměstnání v jejich firmách.

Po exkurzích ve firmě LD Seating, SITA a v zahradnictví Lebiš se děti  a paní učitelky vydaly do dalšího boskovického podniku – MINERVA Boskovice.

Natěšené skupiny dětí se hned u vrátnice ujali zaměstnanci MINERVY pan Přichystal a paní Paděrová. Poté mohla exkurze začít. Děti i paní učitelky byly překvapeny z obrovských dílen, kde se každý zaměstnanec věnoval své práci. A tak děti mohly vidět množství průmyslových šicích strojů v různém stádiu výroby. Viděly stroje řízené počítačem, které soustruhovaly jednotlivé součástky. Sledovaly, jak zaměstnanci montují šicí stroje a seřizují je. Děti také zaujalo, jak pracovníci sešívali různé materiály, například silné látky na airbagy. V dílnách děti dostaly prázdné špulky od nití a spoustu krabiček, ze kterých si jistě ve školce nebo doma něco vyrobí. Díky ochotnému zaměstnanci se děti mohly posadit do malého nákladního vozítka, které na ně zablikalo reflektory a zatroubilo klaksonem.

 Z mateřské školy již děti znají názvy různého nářadí, jako jsou šroubováky, kladiva a vrtačky. Toto nářadí a mnoho dalšího mohly vidět u zaměstnanců při výrobě šicích strojů.

Na konci exkurze si děti prohlédly šící stroje, které MINERVA nabízí svým zákazníkům. Pro tento účel má podnik zřízenu výstavní síň. Tam se dětem věnoval ochotný pan Svoboda. Děti se mohly posadit za stroje a představit si tak práci na nich. Pan Svoboda dětem předvedl různé možnosti šití na strojích. Ukázal, jak některé stroje šijí pomocí zvoleného programu.

Nakonec  děti a paní učitelky dostaly dárečky s logem firmy.

Děkujeme zaměstnancům MINERVY Boskovice za vstřícnost a ochotu a za obohacení vědomostí dětí.

Galerie k článku

Děti na návštěvě v Minervě Boskovice. Foto MŠ BoskoviceDěti na návštěvě v Minervě Boskovice. Foto MŠ BoskoviceDěti na návštěvě v Minervě Boskovice. Foto MŠ BoskoviceDěti na návštěvě v Minervě Boskovice. Foto MŠ Boskovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509