Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Dnes v Blansku odstartuje Půlmaraton Moravským krasem

26.8.2017 5:04 | Původní vydání | Jaroslav Parma

BLANSKO - Spolek Sportuj s námi pořádá v sobotu od 12.30 na náměstí Republiky v Blansku 22. ročník Půlmaratonu Moravským krasem. Patron Půlmaratonu a místostarosta města Blanska Jiří Crha zve do Blanska všechny, protože nejde jen o sportovní závod na vysoké úrovni, ale o sportovně-kulturní akci pro všechny.

Dnes v Blansku odstartuje Půlmaraton Moravským krasem
Půlmaraton Moravským krasem. Foto pořadatelé

SPORT

Pořadatelé vybrali tratě pro všechny. Nejmladší děti ve věku 5-7 let si mohou třeba svůj první závod v životě vyzkoušet v Dětských bězích, s rodiči a bez rodičů. Děti startují od 14.00 a je nutná registrace. Netrénovaní jedinci určitě jednou oběhnou blanenské náměstí, což je trať Lidového běhu na 800 metrů. Start je ve 13.00 bez registrace.

Pokud se mezi vámi najdou trénovaní běžci, kteří si ale ještě netroufnou na půlmaraton, určitě vám bude vyhovovat Městský běh s AutoContem na 2,4 kilometru o velice zajímavé ceny. Startuje se ve 13.20 a je nutné se zaregistrovat. Jiří Crha poběží tento závod a ve výzvě „Kdo předběhne místostarostu“ slíbil malou odměnu těm, kteří doběhnou do cíle před ním.

Zlatým hřebem sportovního programu bude samozřejmě 22. ročník Půlmaratonu Moravským krasem na 21,1 kilometru na mezinárodně certifikované trati. Součástí tohoto hlavního závodu je i Týmový běh, v rámci kterého bude letos opět samostatně vyhodnocen nejlepší ženský tým. Start hlavního závodu je v 16.00 hodin a jen nutné se na něho registrovat.

Registrace na místě bude možná v sobotu 26. srpna od 8.00 hodin. Registrovat se můžete nejpozději 1,5 hodiny před startem vámi vybraného běhu. Místem registrace i prezence je v budova MěÚ Blansko na nám. Republiky.

DOPROVODNÝ PROGRAM

V doprovodném programu bude hlavní hvězdou brněnská skupina KAMELOT s Romanem Horkým. Dále se představí například oddíl Aikido Boskovice, street workoutová skupina Limits Letovice, hudební skupina Kvatro a představí se také speciální policejní jednotky. Ukázku cyklistických dovedností předvedou členové Drahanského Sport Teamu. Pro děti bude tradičně připraven skákací hrad, trampolína a tvůrčí dílny.

TURISTÉ JDOU S NÁMI

Po loňské úspěšné premiéře jsou i letos turisté součástí Půlmaratonu Moravským krasem. Turisté si mohou vybrat ze tří nenáročných tras, na kterých se mohou seznámit s blanenskými zajímavostmi, ke kterým patří muzeum v blanenském zámku, pravoslavný dřevěný kostelík, kostel sv. Martina s přístupnou vyhlídkou ve věži kostela, aquapark, rekreační oblast Palava.

Bonusem je letos možnost prohlídky jízdy vláčků v zahradní železnici na Divišově ulici, kterou provozuje Jiří Šimkůj. Za kontrolní razítka nebo kódy si účastníci tohoto projektu mohou v Městském informačním centru Blanska zakoupit unikátní turistickou Absolventskou vizitku, kterou je možné získat jen v jediný den v roce na jediném místě – v Blansku na Půlmaratonu.

Více zde a zde.

Jaroslav Parma, Sportuj s námi, z.s.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509