Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Dobrovolníci uklízeli Moravský kras

30.4.2013 13:30 | Původní vydání 30.4.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 09 2013
Moravský kras - Kolem čtyř set dobrovolníků se vydalo v sobotu ráno na úklid Moravského krasu. Vyzbrojeni rukavicemi a igelitovými pytli vyrazili do terénu školáci i dospělí. Dnes již masová akce ale začínala výrazně skromněji.
Dobrovolníci uklízeli Moravský kras
Foto Radim Hruška
„Tradice odstartovala v době, kdy pracovníci Správy CHKO Moravský kras a jejich rodinní příslušníci uklízeli nejbližší okolí Skalního mlýna. Postupně se začali přidávat další ochotní lidé. Dneska už je dobrovolníků tolik, že nejsme schopni úklid zorganizovat v rámci jedné akce a rozdělujeme ho. V jižní části máme samostatnou akci, při které nám pomáhají školy z Brna. Hlavní akce pokrývá severní a střední část Moravského krasu a Křtinské a Josefovské údolí. Jsou do ní zapojené hlavně blanenské školy,“ popsal vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.
Jak dále řekl, všichni dobrovolníci se předem zaregistrovali a dostali přidělené jednotlivé trasy. „Pokyny jsou takové, že když seberou něco většího například pneumatiku nebo naplní pytel, tak ho nechají na viditelném místě u silnice. Celý den máme v provozu dvě auta s vozíky a čtyřkolku s vozíkem, které sváží odpadky na Skalní mlýn, kde jsou připravené kontejnery. Letos máme ještě jednu speciální skupinku dospělých, kteří jdou po silnici z Ochozu u Brna do Brna. Tam je to doslova tragédie,“ popsal Štefka. Podle něj nejsou výjimkou nalezené pneumatiky, ale i vyhozený nábytek nebo akumulátory. Asi nejkurióznějším nálezem byla funkční protipěchotní mina, která se schovávala v křoví u Vavřince. 
„V sobotu se v krasu pohybovalo kolem čtyř set dobrovolníků. Když k tomu ale přičteme i ostatní akce spojené s úklidem krasu, tak se letos zapojilo až devět set lidí. Hodně nám pomáhá také firma AVE CZ, která na své náklady zlikviduje odpad, ČAD Blansko, které zdarma rozveze děti do určených lokalit a odveze zpět, ŠLP Křtiny nebo Lesy ČR,“ dodal Leoš Štefka. 

Galerie k článku

FotFoto Radi
Foto Radim HrušFoto Radim HruškaFoto Radim HruškaFoto Radim Hruška
Foto Radim HruškaFoto Radim HruškaFoto Radim HruškaFoto Radim Hruška

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509