Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Druhá vlna kotlíkových dotací bude spuštěna ve čtvrtek 14. září

7.9.2017 11:06 | Původní vydání | Monika Brindzáková

REGION - Dotační program na výměnu kotlů v Jihomoravském kraji II v rámci projektu „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji II“ schválila Rada Jihomoravského kraje na svém jednání 31. srpna 2017. Žádosti bude možné podávat od 16. října.

Druhá vlna kotlíkových dotací bude spuštěna ve čtvrtek 14. září
Kotlíková dotace. Foto sfzp.cz

Rada současně schválila vyhlášení výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu na projekty fyzických osob v rámci tohoto dotačního programu.

„Termín vyhlášení krajské výzvy je naplánován na 14. září 2017, sběr žádostí bude probíhat od 16. října 2017. V mezidobí budou mít zájemci o dotaci čas na přípravu dokumentů potřebných k žádosti. Celkový objem prostředků určený pro tento dotační program na jižní Moravě činí 135,6 milionu korun. Výše podpory na jeden projekt se bude pohybovat mezi 75 - 80 % podle typu pořizovaného zdroje a místa realizace. Zbylých 20 - 25 % bude spolufinancováno z finančních prostředků žadatele,“ řekl radní Jihomoravského kraje Petr Hýbler.

Žádosti se budou přijímat do vyčerpání vyčleněných financí. Konkrétně lze dotaci čerpat na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatický kombinovaný kotel. Oproti první vlně už dotace nepodpoří kotle na uhlí anebo kombinované s ručním přikládáním.

Podrobnosti k dotačnímu programu i vyhlášené výzvě budou zveřejněny na webu Jihomoravského kraje. Obdobně jako v předcházející vlně, na kterou bylo na jižní Moravě vyčleněno 149 milionů korun, se budou žádosti podávat elektronicky, do pěti pracovních dnů pak budou muset být doplněny v tištěné podobě.

Další informace jsou na webu Jihomoravského kraje.

Monika Brindzáková, mluvčí KÚ JmK

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509