Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Festival pro židovskou čtvrť je za dveřmi

10.7.2013 13:37 | Původní vydání 9.7.2013 6:00 | Radim Hruška | Vyšlo v číslo 14 2013
Boskovice - Již tento čtvrtek odstartuje v Boskovicích jednadvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť – Boskovice 2013. Pořadatelé ze sdružení Unijazz finišují s přípravami.
Festival pro židovskou čtvrť je za dveřmi
Akce, na jejímž pořádání se podílí město Boskovice a rodina Mensdorff-Pouilly, bude probíhat až do neděle 14. července. Festival je vyhledávaný nejen kvůli kvalitní nabídce hudby, výstav, divadelních představení, filmů či autorských čtení, ale především pro příjemnou atmosféru a dobré zázemí, které si užívají i rodiny s malými dětmi.
„Festival začne ve čtvrtek 11. července v 16 hodin vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, oficiální zahájení pak obstará v 17 hodin v zámeckém skleníku kapela RabiGabi a. G. Ta nepatří rozhodně k žádným nováčkům našich pódií. Přestože kapela vznikla až v roce 2010, její členové projeli s Hradišťanem, Cimbálovou muzikou Jaroslava Čecha a brněnskou Natalikou v uplynulých 20 letech prakticky celý svět. Nezaměnitelný zvuk plný emocí, který dnes kapela vytváří, vychází ze spojení haličského klezmeru s moravskou folklórní melodikou. Během čtyř dnů festival nabídne bohatý program na následujících scénách i mimo ně,“ popsala Petra Černá z pořádajícího sdružení Unijazz.
Největší akce se budou tradičně odehrávat v areálu letního kina, kde vystoupí například izraelská kapela Psoy Korolenko & Oy Division! Na hlavní hudební scéně dále zahraje česká legendární kapela Mňága a Žďorp, stálice alternativní hudební scény Už jsme doma, polští Klezmafour, špička české world music Čankišou, slovenská skupina Kubo Ursiny & Provisorium, maďarská kapela Kerekes Band a další.
Živo bude také za muzeem, na hradě, v synagoze nebo stálém kině. V zámeckém skleníku pak bude otevřena česko-německá jazzová scéna. Na ní se každým rokem představují zkušené i začínající kapely z Německa a České republiky. 
Dramaturgům se pro tento ročník opět podařilo připravit program, který určitě potěší i nejnáročnější příznivce jazzové hudby. Během dvou večerů se zde představí významné osobnosti jazzových scén obou zemí. Již neodmyslitelnou součástí festivalu budou také divadelní představení pro dospělé i děti a další doprovodné akce.
„Jako každý rok i letos budou nedílnou součástí festivalového programu výstavy. Letos nás kromě Muzea Boskovicka zavedou i do prostor panského dvora, komplexu bývalých hospodářských budov, vybudovaných v sedmnáctém století. V jednom křídle zasklených arkád vystaví svůj projekt studenti Katedry fotografie FAMU vedení Jaroslavem Bártou. Setkání s autory fotografií s improvizovaným hudebním doprovodem proběhne v pátek 12. července v 11.30 hodin. Všechny festivalové výstavy zahájí kurátorka Helena Musilová ve čtvrtek 11. července v 16 hodin v Muzeu Boskovicka, kde si je budou moci návštěvníci prohlédnout nejen v průběhu festivalu, ale až do 19. srpna,“ popsala Petra Černá. Více na webu www.unijazz.cz.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509