Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Hasiči trénovali v náročných podmínkách

16.6.2012 1:20 | Původní vydání 12.6.2012 6:00 | | Vyšlo v číslo 12 2012
Adamov - Většina lidí v Adamově bydlí ve třetím nebo vyšším patře. V případě požáru se tak jedná o složitou situaci a připravit se na ni je velmi náročné. Adamovští dobrovolní hasiči proto uvítali, že jim firma Eden dala k dispozici již nevyhovující vícepodlažní budovu určenou k demolici, aby tam po několik dní mohli trénovat. 
Hasiči trénovali v náročných podmínkách
Foto Marta Antonínová
Hasiči musí umět rutinně natáhnout hadicové vedení do vyšších pater, vyhledávat a zachraňovat lidi a samozřejmě hasit požár. To se dá cvičit i tak zvaně nasucho, ale reálné podmínky jsou často jiné. 
„Jsme rádi, že nám firma Eden poskytla na pár týdnů prostory staré výrobní budovy a my můžeme trénovat čtyři základní věci, které se běžně trénovat nedají. Za prvé je to otvírání a prohledávání uzavřených prostor. V případě zásahu v Adamově jde především o byty, kde hrozí nebezpečí z prodlení, ať už jde o záchranu dětí, lidí se zdravotním postižením a podobně. Tady jsme si mohli reálně zkusit, jak se dostat za použití speciálního nářadí do vnitřních prostor. Dále naši hasiči trénovali práci s proudnicí. Jedná se o to, aby poznali, jak se voda chová v určitém prostředí. Jak se odpařuje, jak používat její jednotlivé režimy,“ popsal velitel jednotky Petr Kupka.
Protože ve městě je množství vícepodlažních budov, procvičovali hasiči dovednosti při vytváření hadicového vedení. „Nejde o to, že by se to učili. Oni to samozřejmě umí, ale bez stálého tréninku to nejde. Jsou to takzvané útoky do poschodí, po schodech, po plášti budovy. Samozřejmě i s vodou, protože tady nevadí, že někam zateče,“ vysvětlil velitel adamovských hasičů s tím, že následoval trénink prohledávání prostor. Závěrečná fáze patřila nácviku zásahu v zakouřených prostorách, kde hasiči na sebe prakticky nevidí. Dvojice s dýchacími přístroji či celá skupina, se musí se naučit spolupracovat, postupovat systematicky při prohledávání a ještě s sebou táhnout hadice, dostat se k požáru a likvidovat ho. 
V jedné z místností v nejvyšším poschodí staré budovy vznikl požár. Dým postupně zaplňoval celý prostor, dostával se do chodeb, které také postupně vyplňoval nebezpečnými splodinami. Hasiči požár lokalizovali a zlikvidovali tak, jak to v minulých dnech trénovali.
„Bylo to skutečně náročné, jen dýchací přístroj váží patnáct kilo. K tomu plné hadice, dá to zabrat. Poprvé jsem se dostal do reálných podmínek. Byl jsem několikrát na polygonu, ale je to jiné. Tam, když máte problém, můžete masku sundat, ale tady je to reálná situace, k tomu ta námaha. Jsem rád, že jsem to si naostro zkusil,“ svěřil se hasič Jakub Foret, který je v jednotce necelý rok a půl. 
Jednotka dobrovolných hasičů z Adamova, jejímž zřizovatelem je město, slouží v kategorii JPO 3, to znamená, že má výjezd do deseti minut od vyhlášení poplachu, akční rádius je asi deset až patnáct minut dojezdu na místo. Dnes má jednadvacet členů. 
„Technika je pro nás velmi důležitá, disponujeme momentálně pěti vozidly, což se jeví jako optimální. Jsou to dvě cisterny, protože v Adamově je vzhledem k terénu přístup k vodě komplikovaný. Musíme si po určitou dobu vystačit s vodou sami, protože profesionální jednotka potřebuje na dojezd do města asi patnáct minut a v zimně samozřejmě déle. Pak je to velitelský automobil a technické vozidlo s nářadím. Nově jsme od města za přispění dotace z kraje získali dopravní automobil,“ vysvětlil Petr Kupka. 
„Chtěli bychom se podílet na tom, aby v budoucnosti Adamov nebyl tou postkomunistickou zchátralou industriální zónou, jak dnes při průjezdu vlakem vypadá. Za pomoci moderních technologií vyrábíme regály do obchodních center po celém světě. Naše výroba je čistá. Nový areál bude první budovou, která vznikne na centrálním náměstí Adamova po dvaapadesáti letech. Měla by tedy určit jeho budoucí tvář,“ řekl Zbyněk Husák, ředitel společnosti EDEN.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509