Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Hotel Rudka je opravený a znovu v provozu

13.8.2011 11:56 | Původní vydání 9.8.2011 7:28 | | Vyšlo v Zrcadlo č.16

Rudka u Kunštátu - Hotel naproti areálu Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu je od 1. srpna opět v provozu. O tom, jak probíhala rekonstrukce a na co se mohou návštěvníci těšit, jsem si povídal se spolumajitelem zařízení Vladimírem Odehnalem.

Hotel Rudka je opravený a znovu v provozu

Hotel byl několik let mimo provoz. Jak jste se k němu dostali?
O koupi hotelu jsme začali uvažovat v první polovině loňského roku. Jeden z prvotních impulsů nám dal Roman Tandler, provozovatel informačního centra v Kunštátě, který mluvil o tom, že je v okolí nedostatek relativně kvalitní ubytovací kapacity. Začali jsme se tedy bavit o možnosti řešit dlouhodobou situaci hotelu v Rudce, který byl pět nebo šest let zavřený. Nakonec se nám po asi tříměsíčních vyjednáváních podařilo hotel koupit a i za přispění MAS Boskovicko Plus začít s rekonstrukcí.

Kdy jste s ní začali?
Přípravné práce, dá se říct záchranného charakteru, začaly na přelomu roku, kdy jseme se pustili do rekonstrukce střechy. Pak jsme čekali na příznivé počasí a někdy v lednu jsme rozjeli činnosti uvnitř budovy. Měnily se krovy, podlahy, vzduchotechnika, veškeré sítě, odpady. Zůstaly prakticky jen holé zdi a obvodový plášť. Objekt po stránce stavební nebyl zase až tak ve špatném stavu, rozhodli jsme se ponechat i klasická okna, která k němu patří. Uvidíme, co do budoucna. Abych řekl pravdu, v první fázi jsme chtěli opravovat jenom levou část objektu, ale nakonec se ukázalo, že to není úplně tak jednoduché, protože spousta věcí je hodně provázaných.

Měnilo se nějak výrazně dispoziční uspořádání budovy?
Dvě pětiny podlahové plochy restaurace byla dříve kuchyň. K zásadním změnám docházelo také na schodišti a na pokojích. Nejvýraznější to bylo v části nad sálem, kde bylo původně osm pokojů bez sociálního zařízení, nyní jsou tam čtyři kompletně vybavené.

Rekonstrukce probíhá na několik etap. Můžete je více přiblížit?
Jak už jsem naznačil, spoustu věcí tu spolu souvisí, takže jsme vlastně propojili první etapu s druhou. První se týkala levé části objektu, rekonstrukce restaurace, vstupu, terasy a prvního a druhého patra. Její součástí byla i úprava venkovní terasy, kde vzniká whirlpool pro čtyři až pět osob včetně minibaru, na terase plánujeme pořádat ochutnávky kvalitních odrůdových vín z jižní Moravy. Dá se využívat i pro oslavy a akce menších skupin hostů. Druhá etapa, kterou jsme časově spojili s první, zahrnuje i rekonstrukci sálu. Nechali jsme tam původní strop, chtěli jsme zachovat i dubové parkety, ale nepodařilo se, takže jsme museli položit nové, ale opět klasické dubové vlysky. O pokojích nad sálem jsem již se zmiňoval.

A v další fázi?
Třetí etapa, kterou plánujeme, spočívá v úpravách kotelny. Dnes je na plyn a je tam umístěna velká vzduchotenická jednotka, do budoucna máme záměr změnit systém vytápění, přejít na tepelná čerpadla. Další etapa, která už je také projekčně připravená, zahrnuje vybudování miniwellness, kde by byl další whirpool, sauna, menší bazén a masážní místnost. Všechno je otázkou financí. Záleží, jak se bude vyvíjet ekonomika zařízení.

Můžete čtenářům prozradit, jaká je ubytovací kapacita vašeho zařízení?
Dohromady je zde jedenáct pokojů, jednolůžkových i dvoulůžkových, celkem tedy 22 lůžek plus čtyři až šest přistýlek. Pokoje mají svá sociální zařízení, TV a především výhledy do lesnatého okolí hotelu a do areálu Jeskyně blanických rytířů.

Co restaurace. Na jakou kuchyň se bude specializovat?
Motto, které jsme si dali do vínku a které se objeví i na našich propagačních materiálech, je „Vzkříšení legendy“, což je zavazující i k nabídce restaurace. Část bude tvořit klasická česká a moravská kuchyně našich prababiček, v nabídce tedy bude např. kachna, svíčková, ryby, část bude věnovaná modernější kuchyni směrem k našim evropským sousedům (spíše jižním směrem), což je zase dáno zaměřením našich kuchařů.

Bude možné u vás uspořádat i rodinné oslavy?
Toto místo bylo tradičně spojeno s rodinnými oslavami, svatbami a akcemi různých sdružení a spolků, takže na tuto tradici chceme navázat. Plánujeme se obrátit i na firmy z regionu a nabídnout jim naše služby. Do jaké míry se podaří tento záměr naplnit, je otázkou budoucího vývoje.

Jak to bude s parkováním?
Pro návštěvníky restaurace bude vyčleněno minimálně patnáct parkovacích míst, pro hosty hotelu ve spodní části pod hotelem dalších asi deset parkovacích míst.
Závěrem bych chtěl zdůraznit, že naším záměrem je zážitková gastronomie. Tedy skloubení tradiční moravské kuchyně s podněty z rozličných míst Evropy a s vynikajícími víny z jižní Moravy. Chceme obnovit tradici bývalého Hotelu Ševčík a později Hotelu Rudka, kam se vždy jezdilo za potěšením z výletu, ubytováním v krásné přírodě a dobrou kuchyní.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509