Dnes je monday, 06. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Hraběcí děti se nemohly vrátit na zámek do Velkých Opatovic

23.1.2016 14:11 | Původní vydání | Dalibor Badal

VELKÉ OPATOVICE - Obraz hraběcích dětí posledních majitelů zámku ve Velkých Opatovicích se ani po 73 letech nemohl navrátit zpět. Jedná se přitom o jedinou dochovanou olejomalbu Jindřicha a Marie Herbersteinových takového formátu. 

Hraběcí děti se nemohly vrátit na zámek do Velkých Opatovic
Obraz hraběcích dětí. Foto Dalibor Badal

Ani přes nesmírné a dlouholeté úsilí Velkoopatovických se nepodařilo obraz získat zpátky z Městského muzea v Jevíčku, kam se dostal za nejasných okolností ve válečném roce 1942 jako dar města Velké Opatovice spolu s dvěma dalšími obrazy.

Obraz z roku 1921 zachycuje hraběcí potomky ve věku přibližně sedmi let. Jindřich sedí na poníkovi a Marie drží košíček s květinami. V pozadí je vidět zámek i tehdejší úprava francouzské zahrady. Protože se poslední majitelé opatovického panství, Herbersteinové, zadlužili, byli nuceni své sídlo v roce 1924 kvapně opustit a většina vybavení byla odvezena nebo rozprodána.

Záhadou zůstává, proč s sebou nevzali i obraz svých vlastních dětí. Mohlo tak být proto, že byl nedílnou součástí interiéru, kam byl zhotoven na míru a zasazen, nebo proto, že byl na převoz rozměrnější. Do nedávna se ani nevědělo, jak se vlastně do jevíčského muzea dostal. 

Ve velkoopatovickém zámku se snaží dát alespoň části interiérům jejich dřívější podobu a navrátit ztracený mobiliář tak, jak je to dnes běžné na kulturních památkách. Podle dobových fotografií se podařilo přesně zjistit, kde byl obraz původně umístěn. Podařila se zrekonstruovat knihovna a vstupní hala se schodištěm, kde sídlí Památník města. Ostatní části zámku využívá Moravské kartografické centrum a městský úřad.

Muzejní rada je vděčná za jakékoli historické předměty nebo fotografie z dob panstva na zámku, proto je pro ni obraz tak cenný, i když jinak nemá velkou historickou ani uměleckou hodnotu. Pro obyvatele Velkých Opatovic je to skutečná srdeční záležitost. Místní lidé byli se zámkem vždy spjati, někteří na něm přímo sloužili, a tak je povědomí o hraběcí rodině z mysli pamětníků předáváno z generace na generaci.

I přes kladné stanovisko Národního památkové ústavu se očekávaný návrat obrazu nemohl uskutečnit pro opakované zamítavé rozhodnutí města Jevíčka. Důvodem bylo, aby se neochudily sbírky muzea v Jevíčku, i když tam má obraz nedůstojné místo, nevhodné podmínky a potřeboval by restaurátorský zásah.

Zklamaným Opatovickým se podařilo získat alespoň souhlas o vytvoření fotokopie, která je umístěna na čelním místě v zámecké knihovně, kde částečně nahrazuje originál pro veřejnost a bude velkým lákadlem i pro návštěvníky Moravského kartografického centra v nadcházející sezóně.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509