Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Investoři mají v průmyslové zóně Vojánky v Blansku opět šanci

6.3.2018 13:46 | Původní vydání | Martin Jelínek

BLANSKO - Firmy mají šanci získat čtyřhektarový pozemek na stavbu výrobních hal v blanenské průmyslové zóně Vojánky. Vedení radnice má o využití této parcely zcela jasnou představu: v žádném případě ji neposkytne na stavbu skladů. Do své průmyslové zóny vpustí jen firmy, které mají zájem vybudovat objekty s výrobou, v nichž by mělo najít práci celkem sto až dvě stě lidí. Zrcadlu to řekl starosta Ivo Polák (ČSSD).

Investoři mají v průmyslové zóně Vojánky v Blansku opět šanci
Průmyslová zóna Vojánky v Blansku. Foto Google Maps

„Chceme práci pro občany Blanska a jeho okolí. Čím více kvalitních pracovních míst vznikne, tím lépe. Zájem o Vojánky rozhodně je. Přestože jsme záměr obsadit tyto volné plochy oznámili teprve nedávno, už u nás zástupci firem a podnikatelé telefonicky sondují situaci,“ doplnil starosta. Své nabídky mohou písemně zaslat radnici do konce dubna.

Polák zdůraznil, že Blansko v projektu obsazení Vojánek spolupracuje se státní rozvojovou agenturou Czech invest. Ta upozorňuje developery na možnost investovat v Blansku, a to zejména s ohledem na to, že jde o město s mnohaletou tradicí ve strojírenském průmyslu.

Vedení města chce pro investory vytvořit velmi slušné podmínky. Chce mít ale zároveň jistotu, že Vojánky nezneužijí spekulanti s nemovitostmi ani neseriózní podnikatelé. Pozemky v zóně proto nejprve investorům pronajme a až na nich postaví haly a zahájí výrobu, tak jim je prodá. Na druhou stranu nabízí metr čtvereční za 420 korun, což je velmi příznivá cena.

Město buduje Vojánky o celkové rozloze dvanácti hektarů již od roku 2001. Po zaplnění přibližně dvou třetin pozemků přišla hospodářská krize, čímž ochladl také zájem investorů o nové projekty. Radnice nechtěla zónu zaplnit rychle a za každou cenu. Čekala na zlepšení celkové situace, což bylo podle realitních makléřů prozíravé. Již loni vše vypadalo tak, že zóna je zaplněná a brzy se bude stavět. Jenže město pak muselo tyto plány změnit.

„Měli jsme tři větší a tři menší firmy, které chtěly na oněch čtyřech hektarech stavět. Jenže zástupci tří větších firem pozměnili své plány a představitelé těch menších zase chtěli pozemky přímo na vjezdu do nezastavěné části zóny, což znamená, že by pak nebyla plně využita. Rozhodli jsme se proto, že se ještě poohlédneme po dalších investorech. Určitě chceme zónu využít na sto procent,“ dodal Polák.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509