Dnes je saturday, 04. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Irena a Vojtěch Havlovi v muzeu představili projekt Vánoční hvězda

21.12.2016 16:39 | Původní vydání | Luboš Sušil

BOSKOVICE - Jako balzám na duši v předvánočním shonu působil v úterý malý recitál manželů Ireny a Vojtěcha Havlových v Muzeu regionu Boskovicka. Rohový zrcadlový sál spoře osvětlený jen svíčkami přivítal asi dvacítku návštěvníků, kteří napjatě poslouchali vystoupení hudební dvojice.

Irena a Vojtěch Havlovi v muzeu představili projekt Vánoční hvězda
Vystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš Sušil

Venkovní osvětlení a projíždějící auta promítaly skrze zamřížovaná okna na bílé starobylé zdi Rezidence roztodivné pohádkové obrazce, což pohodovou atmosféru skvěle umocňovalo. Manželé Havlovi se přestavili s projektem Vánoční hvězda. Zazněly dva klavíry, zvonky, tibetské mísy, violoncella.

Pořad je starý asi patnáct let, název je odvozen od vánoční skladby pro dvě violy. Pokaždé se v něm objevují trochu jiné skladby.

„Začínali jsme v Praze,“ rozpovídala se po vystoupení sympatická manželská dvojice. „Do Boskovic jsme se dostali díky festivalu Unijazzu, zalíbilo se nám zde. Tak jsme se na Moravu přestěhovali. Zde můžeme všude pěšky, což nám vyhovuje víc, než přeplněná velkoměstská doprava.“

Irena Havlová prozradila, že pochází z Nového Města nad Metují a Boskovice jsou podobné. Zvláště je zde krásná okolní příroda.

„Oba muzicírujeme od šesti let, já jsem hrála akustickou kytaru deset let, pak smyčce a klavír,“ pokračovala Irena Havlová. Vojtěch Havel dodal: „Studoval jsem konzervatoř - hru na violoncello, piáno a skladbu. S manželkou jsme se seznámili přes muzikanty hrající starý jazz.“

Skladby komponují manželé společně, každý do hudebního kusu vkládá sám sebe. Díla jsou inspirovaná moravskou lidovou hudbou, barokní tvorbou, indickou hudbou, jazzem a hard rockem. Oba cvičí jógu, což je ve tvorbě též znát.

„Naše vánoční věci vycházejí z barokní hudby,“ pokračovali oba v rozhovoru. „Celý advent hodně hrajeme, míváme i dvacet koncertů. Pro nás je nejhezčí oslava Vánoc, když jsme mezi lidmi a můžeme jim zahrát. Na Štědrý den často býváme v zahraničí a když se občas vzácně podaří, tak s rodinou a přáteli.“

Tvorbu manželů Havlových zná téměř celý svět. Navštívili Japonsko, Jižní Ameriku, Afriku, východní část USA. Za třicet let toho procestovali opravdu hodně, byli v pětatřiceti zemích světa. Jezdí rádi i na Slovensko, kde mají stálou scénu v Novém Mestě nad Váhom. Vystupují i v Martině, Žilině, Popradu, Bratislavě, Košicích, Banské Bystrici, Levoči.

„Na vysoké škole jsem studovala biologii,“ prozradila na sebe Irena Havlová. „Ale už tenkrát jsem tíhla k muzice a malování. Nakonec jsem u toho zůstala.“

V roce 2017 čekají manžele Havlovy koncerty ve Francii. „V létě jsme natáčeli hudbu pro celovečerní film Křižáček režiséra Václava Kaderky. Hraje v něm mimo jiných i Karel Roden, premiéra bude příští rok. Děj se odehrává v 13. století, exteriéry byly točené v Itálii,“ podotkl Vojtěch Havel.

„Je moc hezký. Panu režisérovi se výtvarně velmi povedl,“ dodala Irena Havlová.

Společně jsme si řekli, jaké by bylo skvělé, kdyby premiéra proběhla za účasti jeho tvůrců v našem rekonstruovaném letním kině. Stálo by to za zamyšlení…

Boskovické publikum se může těšit na jarní koncert pro piáno a čtyři ruce, možná i varhany v evangelickém kostele. Vystoupení zpestří tanečníci a divadelníci.

Manželé Havlovi vystupují rádi v synagoze maior, kde je skvělá akustika. Pochvalují si spolupráci s Muzeem regionu Boskovicka, kde vždy rádi zahrají.

„Rádi bychom popřáli všem klidné míru plné svátky a klidnější rok 2017. Přejeme lidem, aby se v tom shonu zastavili a svátky si užili,“ zakončili milý rozhovor manželé Irena a Vojtěch Havlovi.

Galerie k článku

Vystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš Sušil
Vystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš SušilVystoupení manželů Havlových v boskovickém muzeu. Foto Luboš Sušil

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509