Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Další z rubriky

Jak vašim dětem přiblížit anglický jazyk?

25.8.2011 11:22 | PR

Mnoho rodičů si uvědomuje důležitost přípravy dětí na angličtinu již v raném věku, ale je velice těžké najít ten správný způsob, jak dětem anglický jazyk představit.  Za jeden z nejdůležitějších faktorů při výuce cizích jazyků u dětí v raném věku považujeme schopnost pomoci dětem formovat pozitivní pohled na komunikaci v cizím jazyce.

Jak vašim dětem přiblížit anglický jazyk?

Někteří rodiče si myslí, že skvělá cesta, jak naučit jejich děti cizímu jazyku, je používání tohoto jazyku doma. Je to určitě skvělá myšlenka, ale dost často se stává, že dítě v tomto případě vyrůstá s pocitem frustrace, že nerozumí a chce, aby s ním jeho rodiče komunikovali jejich rodnou řečí. Poslední věcí, kterou bychom chtěli, je, aby si děti vyvinuly tyto negativní pocity k cizím jazykům, nebo měly jakékoli těžkosti v komunikaci s mámou a tátou.
Rádi bychom touto cestou rodičům předali pár našich myšlenek a tipů, jak s dětmi prožít krásný a hodnotný čas spojený s výukou angličtiny. Umět více jazyků je schopnost, která přispěje k jejich dalšímu pozitivnímu růstu a ovlivní jejich postavení ve společnosti, škole i práci během celého jejich života.
Dovolte nám začít tím, že není nic důležitějšího v raném věku dětí, než abyste s nimi měli opravdu dobrou komunikaci, a váš čas s nimi strávený jste si dokázali dobře užít. Myslíme si, že pokud vaše děti vyjadřují jakékoli náznaky frustrace během vaší komunikace v angličtině, tak je lepší zvolnit a začít používat vaši rodnou řeč. Vaším zájmem je, aby se vaše děti při komunikaci s vámi cítili na 100% přirozeně.
Jednou z velkých výhod, kterou děti získají, když se setkávají s cizím jazykem od dětství, je, že si k cizím jazykům vytvoří pozitivní vztah a učení se jakékoli další cizí řeči se stane pro ně naprosto přirozenou věcí. Pokud však budete vaše malé děti do mluvení v cizím jazyce nutit, i když se jim to nelíbí, tak potom riskujete, že si vaše děti k učení cizích jazyků vytvoří negativní vztah, který je může doprovázet i v dalších letech ve škole.
Proto bychom doporučovali následující:

  1. Nechte vaše děti, ať VÁS vidí, že vás angličtina baví.


Jednou z nejlepších cest, jak probudit ve vašich dětech zájem o nějakou činnost, je sami danou činnost provozovat a nechat je pozorovat, jak vás tato činnost baví. Stačí, když si budete číst anglické knihy nebo noviny. Ať vás děti vidí sledovat anglické filmy, poslouchat anglickou muziku nebo hovořit anglicky s přítelem. Jste jejich vzory a vaše děti k vám vzhlíží. Při hrách vás děti kopírují a hrají si na to, co odpozorovaly od vás. Pokud chcete, aby vaše děti měli zájem o angličtinu, nechte je vidět vás mít zájem o angličtinu.

  1. Pokuste se používat s dětmi angličtinu, která nevyžaduje jejich odpovědi v angličtině.


Pokud jsou děti nuceny odpovídat v cizím jazyce a mají problém se vyjádřit, mohou snadno získat pocit frustrace a zklamání. S vašimi dětmi doporučujeme používat angličtinu, která po nich nevyžaduje odpovědi v angličtině nebo mohou být zodpovězeny pomocí jednoduchých gest, či použitím krátkých odpovědí (Yes, no, here, there, this one, that one apod.). Jednoduché příkazy (“Put on your shoes.“ “Let’s go.“ “Give me the Apple, please.”), pochvaly (“Good job!” “Well done!” “What a beautiful drawing!”), postřehy (“It’s cold today! “ “Look at the brown dog! “ “This ice cream is so yummy! “) a základní otázky (“Do you like pizza?” “Where are your shoes?” “Which shirt do you want to wear?” – když držíte dvě trička, aby dítě ukázalo, které chce) jsou skvělým příkladem přirozené komunikace s dětmi v angličtině bez nucení a přesvědčování.

  1. Představte vašim dětem angličtinu skrze DVD, anglické knihy, CD, apod.


Pamatujte si, že správná volba vstupních materiálů použitých v raném věku dětí, je velice důležitým faktorem pro vytvoření pozitivního vztahu k cizím jazykům. Objevte některá anglická média (DVD, CD, apod.), která se vašim dětem líbí a nechte je sledovat, či poslouchat angličtinu bez jakéhokoli přesvědčování, aby na vás hned mluvily anglicky. Velkou chybou rodičů často bývají přehnaná očekávání a tlak na děti, aby řekly něco anglicky. Stejně jako anglické děti potřebují čas, než začnou hovořit anglicky, tak i vašim dětem dejte dostatek času a netlačte na ně. Téměř všichni studenti cizích jazyků zpočátku procházejí tzv. “tichým obdobím“, než začnou sami od sebe hovořit. Přirozeně, tiché období u dětí může být často velice dlouhé.
Poskytněte vašim dětem dostatek anglických materiálů, které je baví. Najděte nějaké dobré obrázkové anglické knihy, které se jim líbí, a čtěte jim v angličtině. Nesmíme však zapomínat ani na české knihy. Pro vývoj gramotnosti vašich dětí je velice důležité jim pravidelně předčítat v jejich mateřském jazyce!

  1. Nikdy před vašimi dětmi nevyjadřujte zklamání, že na vás nehovoří anglicky.


Učení se cizím jazykům by měla být pozitivní zkušenost. Pamatujte si, že se nejedná o žádný závod a není kam spěchat. Pokud vaše děti budete pravidelně seznamovat s angličtinou hravou formou, tak se budou na každé další setkání s angličtinou těšit a postupně si získají tolik znalostí, že vás časem, většinou v nečekaných situacích, velice příjemně překvapí. Pokud na ně budete moc tlačit, tak na angličtinu zahořknou. Soustřeďte se pouze na pozitivní věci. Pochvalte vaše děti za jejich snahu, ale moc nepřehánějte. Nechcete, aby si vaše děti myslely, že mluvit anglicky je něco neobyčejného. Chceme u dětí vyvolat pocit, že mluvit anglicky je naprosto přirozená věc a není žádný důvod se angličtiny bát.

“Co se naučíš s radostí a zábavou, naučíš se na celý život.“


Článek napsal: Devon Thagard zakladatel Super Simple Songs
Přeložil: René Oulehla, Angličtina ZuZu - www.anglictina-zuzu.cz

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509