Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Jaroslav Dohnálek: Odvolání bez udání důvodu je podivné a zvláštní

3.11.2015 5:07 | Původní vydání | Jaroslav Dohnálek

BOSKOVICE - Zrcadlo požádalo o názor na odvolání jednatele boskovické nemocnice bývalého starostu města Jaroslava Dohnálka. „Asi málo poslouchal ty, kteří mají na starost ideové vedení stávající městské koalice alias vedení města. Nejevil ochotu podřizovat se tlakům na odvolání svého náměstka MUDr. Julínka,“ napsal ve svém komentáři Jaroslav Dohnálek.

Jaroslav Dohnálek: Odvolání bez udání důvodu je podivné a zvláštní
Jaroslav Dohnálek. Foto archiv Zrcadla

Drobné zamyšlení nad odvoláním ředitele boskovické nemocnice

Všichni dobře známe výrok dobrého vojáka Švejka: „ Tak nám zabili Ferdinanda …..“. V těchto dnech je v Boskovicích poměrně často  spoluobčany vyslovován výrok podobný tomu legendárnímu Švejkovu:“ Tak nám odvolali ředitele nemocnice…..“.

Sám jsem byl několikrát na ulici či v obchodě tázán, zda znám důvody tohoto aktu? Co je za tím, protože jen tak to přece není? Co si o tom myslím? Volali mně i různí novináři a to je důkaz, že to je záležitost ne úplně běžná a svým způsobem zajímavá.

Nutno na druhou stranu podotknout, že za posledních cca deset roků byli v boskovické nemocnici odvoláni tři jednatelé (jednatel je vlastně ředitel, protože boskovická nemocnice je společnost s ručením omezeným) a jeden odstoupil z funkce na vlastní žádost. Suma sumárum čtyři manažeři firmy, kterou ze sta procent vlastní město a funkci Valné hromady vykonává Rada města. Dva byli vybráni výběrovým řízením, dva byli Valnou hromadou jmenováni přímo. Tolik statistika.

Sám jsem jako starosta byl u odvolání jednatele v roce 2010 a u odchodu na vlastní žádost jednatele v roce 2013. U odvolání  v roce 2010 byly zveřejněny důvody tohoto rozhodnutí a  je uvedeno v  materiálech, které v roce 2010 řešila městská rada. S odvoláním a jeho důvody  byl také seznámen primářský sbor  nemocnice na mimořádné přednostenské poradě. Diskuse o odvolání a jeho důvodech probíhala  následně i na  jednání  Zastupitelstva města. Důvody odchodu dalšího jednatele  v roce 2013 mě jako starostovi byly jeho osobou předloženy a já je vzal na vědomí.

Následně Rada města  jmenovala jednatele nového, toho , který byl v úterý 27.10.2015 odvolán. Odvolán byl bez udání důvodu, a to je na tom všem nejvíce  podivné či zvláštní. Nemocniční prostředí je opravdu specifické  a sám jsem to na vlastní kůži poznal v době kdy jsem byl asi tři měsíce jednatelem nemocnice. Řízení nemocnice není stejné jako řízení jiných korporací či firem. Po mnohých jednáních s erudovanými odborníky u mě jako starostovi byl doporučen na pozici jednatele boskovické nemocnice pan Dan Navrátil. Ten byl poté po schválení  Radou města bez výběrového řízení jmenován jednatelem  nemocnice. Mimochodem -  jednatel odvolaný v roce 2010 byl rovněž v roce 2006 jmenován přímo bez proběhnuvšího výběrového řízení. Výběrové řízení je dobrá věc, ale někdy slouží spíše k přípravě kandidáta, který je těmi, co vybírají, chtěn či upřednostňován.

Co vlastně pan Navrátil udělal? V nemocnici mnoho dobrého . Nejmarkantněji jsou kroky jím sestaveného a vedeného managementu nemocnice vidět na  personální stabilizaci, ekonomické prosperitě, úspěšných jednáních se zdravotními pojišťovnami, navyšování  platů zaměstnanců, nákupu potřebných zdravotnických  přístrojů, celkové konsolidaci nemocnice  a poměrně dobré  spokojenosti zaměstnanců s vedením nemocnice.

Proč byl tedy odvolán? To musí vědět členové Rady města, nicméně už nyní je možno se domnívat, že pan Navrátil asi málo poslouchal ty, kteří mají na starost ideové vedení stávající městské koalice alias vedení města. Nejevil ochotu podřizovat se tlakům na odvolání svého náměstka MUDr. Julínka, kterého si do vedení nemocnice on sám vybral. Měl prostě  mimo jiné smůlu v tom, že byl do funkce jmenován bývalým vedením města. Vedením, kde  starosta a další dva radní byli z ODS. Je veřejným tajemstvím z neveřejného jednání městské rady, že údajně při projednávání  odvolání  jednatele Navrátila padala slova o tom, že je potřeba konečně odstranit ty „pohrobky“ ODS a bývalého vedení. Tento důvod lze koneckonců také považovat za skutečný důvod organizační změny úřadu schválené k 30.6.2015. Kdo jsou další „pohrobci“ bývalého vedení, nevím, ale čas či další personální změny nám to mohou  ukázat.

Co je potřeba si v nejbližší budoucnosti v souvislosti s nemocnicí přát? Přeji lékařům, veškerému zdravotnímu personálu, ale vůbec všem zaměstnancům nemocnice rozvahu a chladnou hlavu. Tyto turbulence a personální otřesy jim na klidu nemohou přidávat, ale věřím, že to zvládnou a na nás pacienty nebude mít stávající situace vliv. Přeji si aby vydrželi, aby neodcházeli z nemocnice za případným  uplatněním jinam. Poptávka po dobrých lékařích a kvalitním zdravotním personálu neustále převyšuje nabídku. Odvolání jednatele nemocnice v době, kdy se jí daří a navíc bez udání důvodů, považuji za krok špatným směrem. Ti, kdo to odhlasovali, to ale prostě mohou odhlasovat- mají k tomu pravomoc.

Možná jsou ale důvody odvolání jednatele úplně jiné.  Minimálně část nynější koalice se nikdy netajila tím, že je potřeba se městské nemocnice zbavit a převézt ji na Jihomoravský kraj. Možná je toto motiv, možná budou následovat  další kroky k naplnění  tohoto cíle. Třeba jsme na  počátku „ďábelského“ plánu, jehož cílem je „tichý“ převod  naší nemocnice pod křídla Jihomoravského kraje. Tato změna nemá mezi obyvateli města velkou podporu, spíše naopak, ale o to přece ideologům a těm, co mají především politické cíle, nikdy a nikde nešlo.

Jsem zvědav, jak se vše vyvine, a ač spíše nerad, nadále budu dění kolem nemocnice bedlivě  sledovat. K odvolání jednatele mají městští radní pravomoc. S pravomocí ovšem musí jít nerozdílně a ruku v ruce i zodpovědnost. Bude-li to nutné, tak je třeba je k zodpovědnosti důrazně vyzývat či hnát. Rovněž věřím, že nejsem v Boskovicích jediný, koho uvedená záležitost zajímá.

Jaroslav Dohnálek (bývalý starosta, zastupitel za ODS)

Boskovičtí radní odvolali šéfa nemocnice, ztratil jejich důvěru


Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509