Dnes je tuesday, 16. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Jedovničtí bojují v soutěži o titul Alej roku 2013

29.10.2013 14:56 | Původní vydání 29.10.2013 6:00 | Jiří Židů | Vyšlo v číslo 22 2013
Jedovnice - Těžce zkoušenou silniční alej mezi Jedovnicemi, Lažánkami a Rudicí přihlásily děti ze Základní školy Jedovnice společně se studenty ze Střední průmyslové školy v Jedovnicích do soutěže o Alej roku 2013. Smyslem nominace bylo upozornit na tuto významnou krajinnou dominantu Jedovnic a získat finanční prostředky na její obnovu.
Jedovničtí bojují v soutěži o titul Alej roku 2013
Foto Dominik Franc
V roce 2010 postihla zdejší oblast velká kalamita, která zasáhla několik desítek tisíc hektarů porostů, včetně Jedovnické aleje. Nejvíc byla postižena vedlejší obec Rudice, kde byl dlouhou dobu i zákaz vstupu do lesa. Na jednu z chat v blízké rekreační oblasti kolem rybníka Olšovce spadlo pět stromů. To dokládá sílu větru, který se zdejším krajem prohnal. Celkem bylo nutné zpracovat cca padesát tisíc kubíků padlého dřeva, což byla největší kalamita za třicet let. V menším rozsahu vítr vyvracel stromy v Jedovnické aleji i v následujících dvou letech.
Zvláštností této nejdelší aleje v Moravském krasu je skutečnost, že zasahuje do katastrů tří obcí, a to Jedovnice, Lažánek a Rudice. Téměř dva kilometry dlouhé stromořadí je druhově poměrně různorodé. Z asi dvou set stromů tvoří většinu lípy a jasany, ale najdeme zde i horské javory a javory mléče. Při odbočce na Rudice roste několik vzácnějších jilmů. Nejmohutnější z nich má obvod kmene 380 centimetrů. Vůbec největším stromem v celé aleji je ale lípa rostoucí u autobusové zastávky na kraji Jedovnic s obvodem kmene skoro pět metrů.
Nejstarší stromy v této aleji mohou ještě pamatovat rybník Podvorský, který se skoro po čtyři století rozkládal v pánvi západně od Jedovnic a jehož břehy končily skoro u dnešní silnice, kterou alej lemuje. Však měl taky v roce 1807 úctyhodnou rozlohu téměř dvaadvacet hektarů.
Odborníky z Výzkumného ústavu Silvia Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích aktivita žáků a studentů oslovila natolik, že nabídli provedení zimního odběru roubů z vybraných stromů v aleji a jejich následné dopěstování do stromků vhodných k dosázení aleje. 
Žáci a studenti uvítají i další pomoc při obnově Jedovnické aleje. Kromě podpory v hlasování v anketě Alej roku 2013 by přivítali také informace od pamětníků a staré fotografie aleje a jejího okolí, které mohou poslat na e-mailovou adresu jedovnickaalej@seznam.cz. Internetové hlasování na adrese www.alejroku.cz končí 11. listopadu a Jedovnická alej je v přehledu nominovaných alejí uvedena jako Alej Lažánky – Jedovnice.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509