Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Jitce Ševčíkové patří čestný titul Velkomoravská knihovnice 2015

23.5.2015 5:46 | Původní vydání |

Blansko - Svaz knihovnických a informačních pracovníků letos ocenil práci Jitky Ševčíkové, která dlouhá léta působila jako metodička a knihovnice na Blanensku a Boskovicku. 

Jitce Ševčíkové patří čestný titul Velkomoravská knihovnice 2015
Jitka Ševčíková. Foto Marta Antonínová

Patří jí čestný titul Velkomoravská knihovnice 2015. Především za její přínos k poznání historie čtenářství a knihovnictví v regionu, za cílevědomou práci při vyhledávání archivních dokumentů a podkladů pro zpracování regionálních publikací.

„Doma jsme sice měli malou knihovnu, ale rodiče na takové věci neměli vůbec čas. Z té doby mi v paměti uvízla snad jen Zahrada od Františka Hrubína ilustrovaná Jiřím Trnkou. Když jsem odcházela ze základní školy a rozhodovala se co dál, hledala jsem zoufale v seznamu škol takovou, kde není matematika. Našla jsem knihovnickou školu v Brně. Mojí první nezapomenutelnou vzpomínkou byl trest. Museli jsme tisíckrát napsat Shakespeare! Maturovala jsem v roce 1963. Na základě umístěnky jsem se stala vychovatelkou v domově mládeže ve Zruči nad Sázavou. Po prvním dni jsem se ujistila, že tudy moje profesní cesta rozhodně nepovede,“ vzpomíná dnes Jitka Ševčíková.

Působila pak v Blansku jako metodička okresní knihovny, následovala práce v Boskovicích a opět návrat na Blanensko. „S láskou vzpomínám na některé staré knihovníky především z malých obcí, kteří se této činnosti plně a především s nadšením věnovali. Myslím, že jsme tehdy udělali kus práce. Pozvedli jsme úroveň malých knihoven, snažili jsme se obstarávat jim solidní literaturu a v neposlední řadě jsme se zasadili o to, aby dostávali, byť jen symbolickou odměnu za tuto obětavou práci,“ uvádí knihovnice.

V letech 1993–2003 stála Jitka Ševčíková v čele Městské knihovny Blansko. „Tehdy se řízením osudu začalo přemýšlet o výstavbě nové knihovny. Měla vzniknout podle návrhu architekta Ivana Rullera. To byly nejkrásnější chvíle mého knihovnického života, protože jsem s ním projela mnoho knihoven po celé republice. Návrh to byl unikátní, ale bohužel se nerealizoval.“ Později se knihovna pod jejím vedením stěhovala ze zámku do současných prostor, které lépe vyhovovaly potřebám moderní knihovny.

Jitka Ševčíková stála u zavádění elektronických knihovnických systémů. Její jméno je spojeno s pořízením velmi zdařilé repliky léty poničeného praporu čtenářského a pěveckého spolku Rastislav, na jehož originále se podílel Josef Mánes. Tehdy neexistoval systém projektů, grantů či sponzorství, a tak do této práce vložila už těžko doložitelný osobní čas i finanční prostředky. Až někdy půjdete kolem studánky U srnce, která je součástí Lesnického Slavína a nachází se u Doubské cesty z Adamova k Máchovu pomníku, najděte si na palouku borovici vejmutovku a v jejím stínu památník Pocta knize. Do kamene je tu vytesán citát anglického filozofa a spisovatele Johna Ruskina – Knihy jsou lidem tím, čím perutě ptákům. I tento památník vznikl díky iniciativě Jitky Ševčíkové.

Knihovnice a metodička stále aktivně pracuje. Už dvacet let vede knihovnu v blanenské nemocnici. Při tom se věnuje publikační práci, především za spolupráce s Blahomilem Grundou. Tak vznikla kniha Ranhojiči, lékaři a porodní báby Blanenska, Kunštátska a Boskovicka a v loňském roce vyšlo Dissertatio de peste = Pojednání o moru. „Chystám i třetí knížku, na které pracuji průběžně asi čtyři roky. Bude věnována zdravotnictví na Blanensku i Boskovicku, a vším, co s tímto tématem souvisí. Kdy vyjde? To záleží na financích, na mém úsilí a dalších předvídatelných i nepředvídatelných faktorech,“ říká Jitka Ševčíková a dodává, že na badatelské činnosti ji samozřejmě nejvíc baví, když v historických pramenech objeví něco nového a zajímavého. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509