Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Historický parní vlak se vydá na Mikulášskou jízdu

1.12.2017 10:36 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Nadcházející víkend se v regionu ponese v adventní duchu. Na své si ale přijdou také turisté nebo milovníci historických vlaků. Více tipů na zajímavé akce naleznete v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Historický parní vlak se vydá na Mikulášskou jízdu
Mikulášská jízda parního vlaku. Ilustrační foto Radim Hruška

Turisté se vydají údolím Chrábku

sobota 2. prosince – Boskovice

Boskovičtí turisté připravili na sobotu tradiční prosincovou vycházku. Vydají se údolím Chrábku do Sloupu v Moravském krasu. Odjezd je z boskovického vlakového nádraží v 8.01 hodin. Trasa měří celkem třináct kilometrů.


Advent na zámku a divadelní představení pro děti

sobota 2. prosince – Blansko

V blanenském zámku připravili na sobotu akci Advent na zámku a divadelní představení pro děti. „Muzeum nabízí během adventu bohatý kulturní program pro děti i dospělé. Přijďte se na chvíli zastavit v předvánočním shonu a načerpat slavnostní atmosféru,“ zvou pořadatelé. Program: 10:00-12:00 – Animovaný vánoční příběh (animační workshop, kde s pomocí fotoaparátu vytvoříme krátký animovaný film), 14:00 h – Hanácké betlémek (Divadlo Plyšového Medvídka).


Mikulášská jízda speciálního vlaku

neděle 3. prosince – Region

V neděli pořádá Chornický železniční klub Mikulášskou jízdu. Historickou soupravu vedenou parní lokomotivou z roku 1922 doprovodí personál v dobových stejnokrojích a Mikuláš s čertem. Odbavení cestujících ze stanice v Boskovicích zajistí historická osobní pokladna, která bude v čekárně stanice otevřena od 13 do 14.10 hodin. Během jízdy vlaku bude v provozu bufetový vůz a občerstvení bude v době od 14.00 do 16.00 hodin zajištěno také v železniční stanici Šebetov. V našem regionu bude vlak stavět v Letovicích, Zboňku, Svitávce, Skalici, Boskovicích, Knínicích, Šebetově, Cetkovicích a Velkých Opatovicích. Více informací a jízdní řád zde


V regionu rozsvítí vánoční stromy

sobota 2. a neděle 3. prosince – Region

V sobotu proběhne rozsvícení vánočního stromu v Kunštátě. Program začíná na náměstí Krále Jiřího v 16 hodin. Strom se rozsvítí o hodinu později. Na příchozí čeká vystoupení pěveckého sboru základní školy, divadelní představení NA ARŠE V ŠEST v podání Farního spolku Ad hoc a elektronické housle Ilony Stryové.

V neděli v Boskovicích rozsvítí vánoční strom. Akce začíná v 16 hodin na Masarykově náměstí. Na tradiční akci opět zavítá jedna známá postavička z pohádek. Dále děti rozveselí oblíbení Komedianti na káře. K rozsvícení Vánočního stromu dojde přesně v 17 hodin.

V Letovicích budou v neděli zpívat u vánočního stromu na Masarykově náměstí. Příchozí od 16 hodin společně přivítají čas adventní rozsvícením vánočního stromečku. „Těšit se můžete na pěvecká vystoupení sboru Sluníčko, Carmina, Cantanamus ze ZUŠ Letovice, Komorní pěvecký sbor Carpe Diem a Velký dechový orchestr ZUŠ Letovice. Pořadem vás provede paní Marie Nečasová. V rámci akce představí své výrobky klienti Diakonie ČCE v Letovicích,“ zvou pořadatelé.


Advent na lysickém zámku

sobota 2. a neděle 3. prosince – Lysice

V sobotu i neděli bude na Státním zámku v Lysicích probíhat adventní akce. Po oba dny od 10 do 17 hodin budou připraveny prohlídky adventně a vánočně vyzdobeného zámku, adventní dílna pro děti i adventní minijarmark - prodej adventních věnců, řezbářských a dalších výrobků... Na místě bude také zámecká zabijačka, medovina i zámecký punč pro zahřátí.


Rukodělná dílna a velký jarmark ve Valchově

neděle 3. prosince – Valchov

V neděli se v sokolovně ve Valchově odehraje patnáctí ročník Adventní rukodělné dílny a velkého jarmarku řemesel. Program bude probíhat od 10 do 17 hodin. Připravena budu tvořivá dílna pro děti a dospělé, ukázky lidových řemesel a prodej výrobků, domácí zabijačka a zabijačkové pochoutky všeho druhu, adventní kavárna a doprovodný program. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509