Dnes je friday, 19. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: V Kunštátě si připomenou básníka Halase

19.10.2017 16:02 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Nacházející víkend se v našem regionu odehraje řada akcí. V Kunštátě proběhne Halasův Kunštát, na zámku v Lysicích bude Dýňobraní, v Moravském krasu bude probíhat archeologická procházka... Více tipů naleznete v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: V Kunštátě si připomenou básníka Halase
Halasův Kunštát. Ilustrační foto Radim Hruška

Podzimní procházka Lysickou oborou

pátek 20. října – Lysice

V pátek se odehraje Podzimní procházka Lysickou oborou. Sraz účastníků je v 15 hodin na parkovišti před zámkem v Lysicích. Procházka se uskuteční u příležitosti Dne stromů. „Seznámíte se s historií zámecké obory v Lysicích a jejími významnými stromy. Délka trasy bude asi tři kilometry. Za nepříznivého počasí se akce nekoná,“ zvou pořadatelé.


Putování přes Halasovo Kunštátsko

sobota 21. října – Letovice

Turisté tuto sobotu vyrazí na tradiční pochod a cyklojízdu Putování přes Halasovo Kunštátsko. Všechny trasy startují v restauraci na vlakovém nádraží v Letovicích od 6 do 10 hodin. Cíl je v hostinci u letovického fotbalového hřiště. Pro chodce pořadatelé připravili cesty o délce 13, 17, 25, 34 a 43 kilometrů. Cyklisté si mohou vybrat trasy o délce 30, 42, 48 a 63 kilometrů. Více zde


Vernisáž výstavy v Galerii města Blanska

sobota 21. října – Blansko

V sobotu začne v Galerii města Blanska výstava Petra Veselého – Hůl. Vernisáž začne v 17 hodin. V galerii města Blanska se autor představí obrazy ze série Formáty. Jedná se o citace formátů konkrétních děl z historie malířství. Autor nekopíruje detaily v jejich zobrazení, naopak usiluje o fyzické zpřítomnění obrazu za pomoci jeho krajní redukce na základní prvky.


V Kunštátě si připomenou Františka Halase

sobota 21. října – Kunštát

Devětačtyřicátý ročník Halasova Kunštátu se odehraje v sobotu v Kunštátě. Letošním tématem je Spotřebována je už víra naše? Slavnostní večer se uskuteční od 19 hodin v kunštátském kulturním domě. Věnován bude přátelství Františka Halase a Jana Zahradníčka. Zazní zde texty hluboké i úsměvné, verše i výňatky z korespondence obou básníků. Předcházet mu bude pietní akt u hrobu básníka na kunštátském hřbitově v 16 hodin a veřejnosti otevřené setkání s finalisty Literární soutěže Františka Halase v kulturním domě v 16 hodin.


Archeologická procházka

sobota 21. října – Moravský kras

V sobotu se odehraje procházka s archeologem po Moravském krasu. Probíhat bude od 11 do 15 hodin. Sraz bude v 11 hodin na autobusové zastávce v Nových Dvorech, odkud se účastníci pěšky vydají do místy náročnějšího terénu Pustého a Suchého žlebu. Celková délka okruhu bude asi sedm kilometrů. Vycházka bude zakončena okolo patnácté hodiny na parkovišti u Skalního mlýna. Účast je bezplatná, kapacita účastníků je omezena na dvacet osob. Zájemci se mohou přihlašovat prostřednictvím mailu: archeolog@muzeum-blanenska.cz nebo telefonu 601 090 503. Tento den bude také zdarma přístupná interaktivní archeologická místnost v budově muzea na zámku.


Dýňobraní na lysickém zámku

sobota 21. a neděle 22. října – Lysice

O víkendu se bude na zámku v Lysicích odehrávat Dýňobraní. K vidění bude také podzimní květinová a dýňová výzdoba zámeckých komnat prvního návštěvnického okruhu. Na vnitřním nádvoří bude probíhat tematický mini trh, dílnička pro děti, výstava dýní a dýňové pochutiny. Akce bude probíhat od 10 do 16 hodin.


Horkýže Slíže 25 LET TOUR

sobota 21. října – Blansko

V blanenském Dělnickém domě se v sobotu od 19.30 hodin uskuteční koncert legendární slovenské kapely Horkýže Slíže. Jako speciální host se představí punk-rocková kapela zakázanÝovoce, která působí na scéně už dvanáct let. Dalším hostem turné bude metalový projekt Mean Messiah producenta a zakladatele studia The Barn Dana Frimla.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509