Dnes je friday, 26. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: V blanenském zámeckém parku bude dětský den

26.5.2017 5:10 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - Nadcházející víkend přinese hned několik akcí určených pro děti. Na své si přijdou také příznivci Jaroslava Hutky nebo lidé zajímající se o židovskou kulturu. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: V blanenském zámeckém parku bude dětský den
Loňský ročník dětského dne v Blansku. Foto KSMB

Koncert Hany Blochové v synagoze

pátek 26. května – Boskovice

Boskovická synagoga bude v pátek od 19.30 hodin hostit koncert Hany Blochové. Po koncertu bude následovat prohlídka židovské čtvrti. Koncert se uskuteční v rámci víkendového semináře Dávné civilizace, pyramidy a obři v Boskovicích a okolí.


Na zámku zazpívá Jaroslav Hutka

pátek 26. května – Kunštát

Státní zámek Kunštát zve na koncert pořádaný u příležitosti sedmdesátých narozenin Jaroslava Hutky. Odehraje se v pátek od 19 hodin v barokní konírně.


Soutěž lodních modelářů v Blansku

pátek 26. až neděle 28. května – Blansko

V pátek až neděli se v blanenské rekreační oblasti Palava uskuteční první a druhá soutěž seriálu Mistrovství ČR sekce NS lodních modelářů. Soutěžit budou rádiem řízené makety modelů lodí. Tato soutěž je jen pro registrované soutěžící v SMČR.

Kompletní harmonogram zde


Improvizační zápas v Boskovicích

pátek 26. května – Boskovice

Boskovické kino Panorama bude v pátek hostit další z improvizačních zápasů. Klání začne ve 20 hodin. Domácí divadelní soubor Lísky se střetne s Meandry z Brna.


Rybářské závody na Suchém

pátek 26. května – Suchý

Rybník na Suchém bude v pátek od 16 hodin hostit již třiadvacátý ročník rybářských závodů O pohár starosty. Lovit se bude na plavanou a položenou. Na závěr proběhne slavnostní pasování rybářů začátečníků.


Taneční show Cesta k cíli

sobota 27. května – Boskovice

Boskovická sokolovna bude v sobotu v 16.30 a 19 hodin patřit Tancini clubu, respektive jeho taneční show Cesta k cíli. Během programu se představí všechny skupiny klubu. Jako host se představí Street dance show Brno.


Dětský den v zámeckém parku

sobota 27. května – Blansko

Blanenský zámecký park se stane v sobotu od 13 hodin dějištěm Dětského dne. Připraveny jsou soutěže pro děti, vystoupení na pódiu, policejní ukázky, ukázky dravého ptactva a další zajímavosti.

Kompletní program zde


Boskovické zpěvobraní na zámku

sobota 27. května – Boskovice

V sobotu se na boskovickém zámku od 16 hodin uskuteční nesoutěžní přehlídka pěveckých sborů Boskovické zpěvobraní. Na pozvání sbormistra Smíšeného pěveckého sboru Janáček Františka Ostrého si přijedou na nádvoří zámku zazpívat sbory ze širokého okolí. Vystoupí Janáček (Boskovice), Nota (Boskovice), Choirchestra (Brno), Cantilo (Jevíčko), Lumír (Brno) a Beseda brněnská (Brno).


Odpoledne v židovském ghettu II

sobota 27. května – Boskovice

Pobočný spolek Unijazzu v Brně pořádá v Boskovicích v sobotu druhý ročník akce Odpoledne v židovském ghetu. Na programu jsou od 11 hodin přednášky, setkání a divadelní představení. Program: 11.00 Židovské ghetto - přítomnost, budoucnost? Obecní dům/židovská škola, Bílkova č. 7, přednáška prof. Zdeňka Fránka, fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci.13.30 Mé dlouhé mlčení, Obecní dům/židovská škola, Bílkova č. 7, setkání se spisovatelkou Erikou Bezdíčkovou. Vyprávění, vzpomínky, autorské čtení, ukázka z filmu Olgy Sommerové Sedm světel (ČR 2008). 16.00 Synagoga maior náměstí U Templu, Prohlídka „větší“ synagogy s výkladem paní Heleny Janíkové. 17.00 Svět zaniklých ortodoxních židovských komunit v české kinematografii (Píseň o lítosti, Hanele, Golet v údolí), Obecní dům/židovská škola, Bílkova č. 7, Přednáška filmové publicistky a novinářky Alice Aronové. 19.00 Chudí v Lodži, Panský dvůr, Hradní ulice, sen o životě z místa mrtvých… Propastná dilemata žida Adama Rzepina, jež utvářela jeho každodenní život v lodžském ghettu. Jaroslav „Achab“ Haidler, Činoherní studio Ústí nad Labem.


Dětský den v Arboretu

neděle 28. května – Boskovice

Boskovické arboretum Šmelcovna bude v neděli od 14 do 16.30 hodin patřit dětem. Dětský den v Arboretu přinese odpoledne plné her, soutěže, malování na obličej nebo skákací hrad. Každé dítě si navíc odnese malý dárek.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509