Dnes je thursday, 18. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Ve městech a obcích se rozsvítí vánoční stromy

26.11.2015 17:22 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Nadcházející víkend se v našem regionu ponese v duchu rozsvěcování vánoční stromů. Bude se tak dít nejen ve velkých městech ale i menších obcích. Navíc proběhnou také adventní trhy nebo jarmark. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Ve městech a obcích se rozsvítí vánoční stromy
Loňské rozsvěcení vánočního stromu v Boskovicích. Foto Jaroslav Parma

V regionu se budou rozsvěcet vánoční stromy

pátek 27. až neděle 29. listopadu – Region

Nacházející víkend se rozsvítí vánoční stromy v řadě měst a obcí našeho regionu. BLANSKO rozsvítí vánoční strom  na náměstí republiky už v pátek. Program začne v patnáct hodin a vystoupí v něm soubory Drahánek, Aleš Průcha, Eva Hrušková a Jana Hrušková a Blanenská dechovka. Děti převlečené za čerty nebo andílky dostanou od starosty města sladkosti. Slavnost bude pokračovat i v sobotu od devíti hodin. Po oba dny se bude na náměstí konat jarmark. BOSKOVICE rozsvítí vánoční strom na Masarykově náměstí v neděli. Program začne v šestnáct hodin. Letošním zpestřením slavnosti budou tři andělé, asi dva a půl metru vysocí, kteří se budou pohybovat mezi návštěvníky. Na místě se bude také křtít kalendář města na příští rok. LETOVICE budou mít vánoční strom rozsvícený od neděle, kdy se na tamním Masarykově náměstí odehraje tradiční Zpívání u vánočního stromu. Akce začne v 16 hodin vystoupením pěveckého sboru Sluníčko. Návštěvníci se mohou těšit také na sbor Carpe Diem, Cantamus a Velký dechový orchestr ZUŠ Letovice.

Vánoční stromy se budou nadcházející víkend rozsvěcovat také v dalších městech a obcích v regionu. V pátek v Adamově, v sobotu například v Kunštátě, Světlé a ve Vanovicích, v neděli pak ve Velkých Opatovicích.


V Blansku vystoupí Jan Přeučil

pátek 27. listopadu – Dělnický dům v Blansku

Blanenský Dělnický dům bude v pátek od 19.30 hodin patřit pořadu Pět klobouků Jana Přeučila. Program je divadelní koláží jednoho herce, ale hlavně je osobní výpovědí člověka, jehož radost a životní optimismus jsou opravdu nakažlivé. „Přijďte si s ním popovídat i vy! Pět klobouků symbolizuje pět různých životních rolí a osudů této nesporně zajímavé osobnosti českého divadla,“ zvou pořadatelé.


Boskovický turistický oddíl Vatra bude slavit

sobota 28. listopadu – Westernové městečko v Boskovicích

Jedněm je přes padesát, druhým sotva sedm let. Co je spojuje?  Jsou nebo byly členy boskovické Vatry, která právě letos na podzim slaví 45. výročí od svého založení. Všichni, kteří prožili s Vatrou alespoň pár krásných dní, jsou srdečně zváni na oslavu tohoto krásného výročí v sobotu od 16 hodin do Westernového městečka v Boskovicích.


Adventní rukodělná dílna a velký jarmark řemesel ve Valchově

neděle 29. listopadu – Sokolovna ve Valchově

Obec Valchov a Obecní knihovna Valchov zve na již XI. Adventní rukodělnou dílnu a velký jarmark řemesel, který se koná v sokolovně ve Valchově v neděli od 10 do 17 hodin. Připravena je mimo jiné tvořivá dílna, ukázky lidových řemesel a prodej výrobků, floristická show nebo domácí zabíjačka a adventní kavárna.

Více zde.


Mikulášská nadílka a adventní odpoledne v Olešnici

sobota 28. a neděle 29. listopadu – Olešnice

Olešničtí zvou v sobotu v 17 hodin na náměstí v Olešnici, kde se bude konat MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA. Program: 17 až 17.20 hodin ohňové představení pražské skupiny Hypnotica, 17.30 hodin příjezd Mikuláše.

V neděli pak bude na náměstí od 14 do 16 hodin probíhat Olešnické adventní odpoledne. Pro děti a dospělé bude připraven bohatý program: vánoční dílničky v komunitním farním centru Rafael, stánky, občerstvení, domácí Šuterova zabíjačka, k adventní náladě přispějí svým uměleckým vystoupením žáci ZUŠ Letovice. Vyvrcholením všeho bude slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Během odpoledne budou prodávány cukrářské a jiné výrobky místních školských zařízení, výtěžek z prodeje půjde na dobročinné účely.


Lidé si prohlédnou adventně nazdobený zámek

sobota 28. a neděle 29. listopadu – Státní zámek Lysice

Jednu z posledních příležitostí k návštěvě v tomto roce nabídnou o prvním adventním víkendu od 10 do 17 hodin na Státním zámku v Lysicích. Zvou k prohlídkám adventně a vánočně vyzdobených komnat. Připravena je i adventní dílna, kde si zájemce mohou například vyrobit vlastní adventní věnec či svícen nebo pořídit vánoční dekorace. Inspirací může být i nejeden vánoční stromeček na nádvoří zámku, které nazdobí děti z místní mateřské a základní školy, Mateřského centra Jablíčko v Lysicích, floristé i zámečtí zahradníci.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509