Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Víkend v regionu bude patřit pálení čarodějnic

28.4.2016 16:57 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION – Pálení čarodějnic, vernisáž výstavy v Blansku, Boskovické běhy a další zajímavé akce připravili pořadatelé na nadcházející víkend. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Víkend v regionu bude patřit pálení čarodějnic
Pálení čarodějnic v Šebetově. Foto www.sebetov.cz

Pálení čarodějnic v regionu

pátek 29. a sobota 30. dubna – Blanensko a Boskovicko

Pátek a především sobota bude v našem regionu patřit pálení čarodějnic v řadě měst i obcí. Už v pátek zapálí hranici v na hřišti v Uhřicích. Pálení čarodějnic tam začne v 17 hodin.

V sobotu pak budou čarodějnice pálit například za sokolovou v Lysicích – od 17 hodin, na výletišti Mazurie v Boskovicích – od 17 hodin, na koupališti v Borotíně – od 19 hodin, na výletišti ve Světlé – od 19 hodin, v areálu koupaliště v Šebetově – od 19 hodin, v rekreační oblasti Palava v Blansku – od 15 hodin nebo na hřišti v Klepačově – od 17.30 hodin.


Past na myši v Letovicích

pátek 29. dubna – Kulturní dům v Letovicích

Letovický kulturní dům bude v pátek v podvečer patřit divadlu. Od 19 hodin tam divadelní soubor Nahoď Vranová předvede nejznámější a nejhranější divadelní detektivku Agáty Christie – Past na myši.


Petr Bernard: Apokryfy

pátek 29. dubna – Galerie Jonáš v Blansku

Galerie Jonáš v Blansku bude v pátek od 18 hodin hostit vernisáž výstavy Petr Bernard: Apokryfy. Autor pochází z Česko-saského Švýcarska. Základní výtvarné vzdělání získal v Děčíně u akademického malíře Břetislava Kmenta. Školní léta postupně trávil na kouzelném zámečku u Klatov, na Hané v Prostějově a v Brně. Během těchto let, kdy prochází zcela rozdílnými typy naší krajiny, uzrává jeho pohled na ni. Hledá v ní stále častěji námět pro vlastní tvorbu. V posledních letech pracuje téměř výhradně s olejovými barvami. Zkušenosti čerpá z odborné literatury, studiem prací zkušených a zkušenějších malířů, ale i vlastní tvorbou. Stálou inspirací mu zůstává krajina Čech a Moravy se svou neuchopitelnou, ale jedinečnou poetičností. Díky její malebnosti nachází stále nové a nové podněty.


Aromaterapeutický kurz

sobota 30. dubna – Kino v Blansku

V sobotu proběhne v blanenském kině od 9.30 hodin Aromaterapeutický kurz. Zájemci si budou moci namíchat svoji vlastní vůni. Prakticky se seznámí s asi patnácti éterickými oleji. Celkem bude k vidění asi 60 různých éterických olejů nebo 10 různých za studena lisovaných olejů. Akci bude probíhat do 16 hodin.

Přihlášky: Alena Chalupová, Zámek č. 5 (provozovna Foto-Ceramics vedle hasičky) nebo e-mailem: zigalj@seznam.cz.


V neděli startují 7. Boskovické běhy

neděle 1. května – Masarykovo náměstí v Boskovicích

V neděli odstartuje na boskovickém Masarykově náměstí již sedmý ročník Boskovických běhů. Sportovně kulturní akce Boskovické běhy je určena pro celé rodiny. Akce nabízí Dětské běhy pro děti předškolního a školního věku, Lidový běh na 800 metrů pro širokou veřejnost bez omezení věku, Zámecký běh se ZPMVČR na 2,5 km a hlavní Běh za sedmizubým hřebenem na 12,5 km. Na prvního máje se mohou všichni účastníci těšit nejen na běh, ale také na bohatý doprovodný kulturní program, který nabízí tanec, hudbu, soutěže i dětské atrakce pro nejmenší.

Více zde.


Vyjížďka historických skútrů

neděle 1. května – Velké Opatovice

V neděli se v Moravském kartografickém centrum ve Velkých Opatovicích zastaví na své prvomájové vyjížďce majitelé historických skútrů. Zájemci budou mít po dobu asi hodiny a půl možnost si prohlédnou třicet historických skútrů. Plánový příjezd k Moravskému kartografickému centru je v 10 hodin.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509