Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



KAM O VÍKENDU: Zámek Rájec nad Svitavou zve na noční prohlídky

29.6.2017 15:13 | Původní vydání | Radim Hruška

REGION - První prázdninový víkend přinese řadu akcí. Jen namátkou – hudební odpoledne a Annou K a Mňágou a Žďorpem, noční prohlídky, pivní slavnosti, hody nebo otevřenou běžně nepřístupnou jeskyni Býčí skála. Více v pravidelném přehledu Zrcadla.

KAM O VÍKENDU: Zámek Rájec nad Svitavou zve na noční prohlídky
Kostýmované prohlídky. Ilustrační foto SZ Rájec nad Svitavou

Hudební odpoledne Ticho Nechceme

pátek 30. června – Boskovice

V pátek se v boskovickém letním kině odehraje hudební odpoledne Ticho Nechceme. Od 12 do 16 hodin vystoupí ZUŠ Boskovice, v 16 hodin Kašpárek v rohlíku a v 17.30 hodin HD Acoustic. Poté již přijdou na řadu hlavní hosté, v 18.45 hodin Anna K a ve 20.30 hodin kapela Mňága a Žďorp. Od 22 hodin akci zakončí Silver Band Revival a Třetí zuby. Po celé odpoledne bude připraven bohatý doprovodný program pro děti.


Noční prohlídky na zámku v Rájci

pátek 30. června – Rájec-Jestřebí

Státní zámek Rájec nad Svitavou bude v pátek patřit nočním prohlídkám s názvem Hrabě Monte Christo. Slavný příběh na motivy Alexandra Dumase o lásce, zradě a pomstě znovu ožije v interiérech rájeckého zámku. Prohlídky budou začínat v 19, 20, 21 a 22 hodin. Je nutná rezervace.


Jedovnice budou patřit hodům

pátek 30. června až neděle 2. července – Jedovnice

O víkendu se budou v Jedovnicích konat hody. Začnou už v pátek v 18 hodin mší v kostele, od 18.40 hodin vyjde průvod s májí ke kulturnímu domu, plánovaná je zastávka u radnice a vyptání hodového práva od starosty. V 19 hodin se začne u kulturního domu stavět máje a ve 20 hodin bude následovat taneční zábava.

Hlavní program proběhne v sobotu: 10:00 Zvaní na hody, 12:30 Vyvádění stárek, průvod obcí s dechovou hudbou Bivojanka, 16:00 Příchod průvodu k máji, Čtení hodového práva, Moravská beseda, 16:30 Tetky sólo, 17:30 Slovenská beseda, 18:30 Dívčí sólo, 18:45 Pánské sólo, 19:00 Výzva v kloboučkách, pokračování zábavy s dechovou hudbou Olšověnka, 19:30 Slovácká beseda, 20:00 Veselé tetky, volná zábava.

V neděli proběhne v 7.30 hodin hodová mše ke cti patronů kostela sv. Petra a Pavla za účasti krojované chasy.


Dny otevřených dveří v jeskyni Býčí skála

sobota 1. a neděle 2. července – Moravský kras

V sobotu a neděli se odehrají prohlídky běžně nepřístupné jeskyně Býčí skála. Akce se koná vždy od 9 do 16 hodin, za každého počasí. „Doporučujeme pevnou obuv a nějaké teplejší oblečení (dlouhé kalhoty a svetr či bunda). Pes do jeskyně nemůže. Rezervace se neprovádí, ale doposud byli všichni návštěvníci jeskyní provedeni,“ zvou pořadatelé.


Pivní slavnosti v Olešnici

sobota 1. července – Olešnice

Zahrada olešnického kulturního domu bude v sobotu hostit již osmnáctý ročník Městských pivních slavností. Kromě konzumace různých druhů piv bude v nabídce i široká škála jídel a pro děti nealkoholické nápoje a cukrovinky. V programu bude mimo hudby a různých soutěží pro dospělé i program pro děti dílničky a soutěže.


Boskovická kapela zahájí promenádní sezónu

neděle 2. července – Boskovice

V neděli začne v Boskovicích letošní ročník sezóny promenádních koncertů. Stane se tak v 15 hodin v parku u zámeckého skleníku. XVII. Promenádní sezónu zahájí Boskovická kapela.


Uctí padlé bojovníky

neděle 2. července – Blansko, Boskovice

V neděli si v Blansku i Boskovicích připomenou 100. výročí bitvy u Zborova. V Blansku se tak stane od 10 hodin v parku Svatopluka Čecha u pomníku československého legionáře. V Boskovicích připravili akci Svíčky pro padlé. Oběti bitvy si připomenou od 18 hodin v ulici Bedřicha Smetany u památníku, který se nachází před budovou Dětské léčebny pohybových poruch.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509