Dnes je thursday, 28. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Karlovy hračky mají nového baskytaristu i nové skladby

15.2.2015 16:05 | Původní vydání | Radim Hruška

Boskovice - Boskovická hudební skupina Karlovy hračky nezahálí ani přes zimu. Pracuje na nových písních a do jejich řad vstoupil nový baskytarista. Snahou všech členů je, aby jejich hudba byla i nadále zábavná, zajímavá a něčím i typická. 

Karlovy hračky mají nového baskytaristu i nové skladby
Karlovy hračky. Foto archiv skupiny

V loňském roce vystupovaly Karlovy hračky v řadě měst a na mnoha pódiích. Zaznamenaly také mnoho velmi úspěšných vystoupení.

Například při prvním ročníku Večera pro lidi každého věku společně s hudebními hosty (Kosher trio, René z moštárny a Bluechips band) naplnili boskovický Zámecký skleník k prasknutí. Akce se bude letos v dubnu znovu opakovat. Za zmínku stojí i mnoho dalších akcí – např. Southern rock and blues festival v Kolíně, kde muzikanti vystupovali se známými českými i zahraničními kapelami jako jsou Bluesberry, Blue Brothers nebo holandská kapela Livin´blues Xperience.

V souboru se nedávno odehrála personální změna v obsazení baskytary. Baskytarista a spoluzakladatel Karlových hraček Miron Valter ukončil na svoji žádost působení v kapele. Nastalo období hledání, které dopadlo pozitivně. Za basovou kytarou se bude nyní nově realizovat známý hudebník našeho regionu Libor Dvořáček.

A co plány pro letošní rok? Karlovy hračky chtějí podpořit kulturní akce v Boskovicích, ale také se rozhodly pomáhat onkologicky nemocným dětem. Všechny proto zvou na druhý ročník dobročinného hudebního večera s názvem Pro lidi každého věku. Uskuteční se 11. dubna v boskovickém Zámeckém skleníku. Karlovy hračky sem zvou opravdu lidi každého věku za zábavou a večerem plným hudby.

„V plánu máme také neustále rozšiřovat svůj repertoár vlastních skladeb a samozřejmě zdokonalovat svůj instrumentální i vokální projev. Jak říká všech osm členů kapely - jsme jen amatéři, ale pokusíme se být lepší,“ uvedl zpěvák skupiny Radek Klon.

Karlovy hračky hrají pro pohodu. Jejich bluesrockové, a i do jiných žánrů pronikající skladby, jsou zajímavé vtipnými i poetickými texty. Nebrání se ale ani instrumentálním skladbám. Hlavním směrem jistě zůstanou zpívané písničky, které často sdělují životní příběhy. Kapela věří ve svou muziku, která má posluchače pobavit a někdy i přimět i k zamyšlení. Důležitá je také energie, kterou podle ohlasu diváků kapela vyzařuje.

„Chceme hrát s radostí a úsměvem, ale to neznamená, že vynecháváme vážnější témata. Když zpíváte o něčem skutečném, nemusí to být vždy jen o radosti. Občas se nám do písničky propašuje i život takový, jaký je. I tak si myslím, že snad s námi mohou posluchači zapomenout na všední den. Naším cílem je komunikovat s publikem a cítit zpětnou vazbu, která se na našich vystoupeních objevuje a bude se snad objevovat i nadále,“ doplnil Radek Klon.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509