Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Karlovy hračky se pustily do natáčení klipu pro Boskovické běhy

30.3.2017 5:07 | Původní vydání | Radim Hruška

BOSKOVICE - Boskovická kapela Karlovy hračky připravuje pro své posluchače novinku. Na letošních Boskovických bězích představí písničku, ke které vzniká videoklip. Více Zrcadlu prozradil zpěvák kapely Radek Klon.

Karlovy hračky se pustily do natáčení klipu pro Boskovické běhy
Karlovy hračky na nahrávání. Foto Karlovy hračky

Karlovy hračky chystají novinku, můžete ji přiblížit?

Jde o písničku Za holkama. Představíme ji i v ve svém novém videoklipu, který chceme zveřejnit v průběhu měsíce dubna na stránkách Sportuj s námi, z.s., na webu kapely, Facebooku, na stránkách regionálních novin apod.

Co vás vedlo k natočení klipu?

Nápad natočit videoklip o běhání v našem městě vzniknul teprve nedávno. Inspiraci pro kapelu bylo vystoupení na tradiční akci na náměstí v Boskovicích 1. května (Boskovické běhy).

O čem klip bude?

Nechceme představovat detaily, ale videoklip bude také o běhu samotné kapely. Text písně propaguje sport s nadsázkou a jinotajem. Videoklip vzniká jako nízkorozpočtový projekt kapely, kterou podpoří i Sportuj s námi, z.s. Věříme, že jím pobavíme všechny sportovce, účastníky a příznivce Boskovických běhů.

Můžete odhalit alespoň část textu písničky?

Všimnout si můžeme v refrénu písně toho, že hoši v životě běhají za dívkami, ale v tomto případě se jejich úsilí vkládá do sportovního výkonu. Tak například Za holkama běhaj hoši vždy ze známých důvodů, ale dnes na hrudním koši mají čísla závodu... V jednotlivých slokách se pak vyskytují děti, Květa (tedy ženy) a také vítězství, rychlost a nakonec i zlatá medaile.

Je to první klip kapely?

Ano, bude to náš první videoklip (pokud se ho podaří dokončit), ale na vysvětlenou je potřeba zmínit podstatné. Je to nízkorozpočtový projekt zpracovaný v omezeném čase a bez využití studia pouze s vlastními technickými prostředky nahrávání, i když nám pomohli kamarádi, kteří se ve zvuku lépe vyznají jako třeba Štěpán, Mira Vítek nebo Pavel Vlach a mastering nám udělal Jarek Musil. Natáčení videa nám dělá Broňa Šmatera. To proběhne na boskovickém zámku, kam putuje také naše poděkování Dominiku Božkovi a Dr. Jonáškové. Především jsme chtěli dát něco navíc této sportovní akci, ani ne tak sobě. Běžné videoklipy vznikají k propagaci interpretů, ale takhle jednoznačné to v tomto případě není. Poděkování patří samozřejmě také Sportuj s námi, z.s., se zapůjčením rekvizit k videu a celkovou podporu.

A co vaše muzikantské obsazení ve videoklipu? Bude stejné jako vždy?

Dobře, že se ptáte. Ve videoklipu si totiž zahraje i náš host, kterého si vážíme. Pozvali jsme Zdeňka Bušinu, což je známý boskovický hudebník. Chtěli jsme doplnit naši dechovou sekci o další nástroj. Jde o pozoun, který se zvukem barevně hodí k trumpetě a saxofonu a doplňuje někde dechové party na trojhlasné. Také musím dodat, že aranže dechových nástrojů nám pomohl dotvořit Mirek Surka. Všem moc děkujeme.

Kdo je autorem písně?

Každý z nás se podílel na vzniku, takže Karlovy hračky. Text jsem napsal už před rokem a hudba vznikla později. Udělali jsme ji s Mácou Nerudem, a pak i s kapelou.

Jak tedy vzniká nahrávka a video písně Za holkama?

Spontánně. Řekli jsme si, že když na akci 1. května hrajeme, můžeme tam „šoupnout“ i něco k věci. Tím to začalo včetně starostí a práce. Kde to nahrajeme, a kdo natočí video? Co na něm bude? Muzikanti, co mají větší zkušenosti nám radili, že musíme jít do studia a vše svěřit profíkům. Na to však nebyl čas a peníze, tak jsme to riskli. Vždyť jde o zábavu, o náš koníček, a tak prosím chápejte i výsledek.

Vlastně se tak trochu připravujeme na to, až budeme chtít udělat skutečně videoklip pouze pro sebe a kdo ví, třeba si ho někdy i dopřejeme.

V tom případě budeme nahrávat v profesionálním studiu a s materiálem, který nebude účelový pro jednu akci, jako nyní. Zpracujeme profesionálně hudební aranže a budeme pracovat s textem a hudbou, která nebude účelová pro jednu akci, jako v tomto případě.

Co připravujete do budoucna pro své fanoušky a kde vás můžeme slyšet?

V blízké budoucnosti bychom chtěli přijít s novými písničkami. Autorsky jsme aktivní. Bojujeme však s časem. Každý ze sedmi členů kapely má svoje rodiny, svoji práci (kterou se živí) a další zájmy. I tak to dáme a přijdeme s novinkami.

Kdy a kde?

Tak určitě to bude v pondělí 1. května na boskovickém Masarykově náměstí. V dubnu máme pozvánku do Velkých Opatovic, kde hrajeme po skupině Buty. Nabídky máme především na léto, a hlavně se těšíme na všechny lidi. 

Galerie k článku

Karlovy hračky na nahrávání. Foto Karlovy hračkyKarlovy hračky na nahrávání. Foto Karlovy hračkyKarlovy hračky na nahrávání. Foto Karlovy hračky

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509