Dnes je wednesday, 01. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Keltský telegraf 2017 aneb vítání jara na Malém Chlumu u Obory

28.3.2017 11:33 | Původní vydání | Luboš Sušil

OBORA - Již popáté, tentokrát 25. března 2017 uspořádali přátelé rodiny Trubákových a Havířových vzpomínku na dávné keltské tradice. Od devatenácté hodiny přicházely na vrch Malý Chlum (489 metrů nad mořem) nad obcí Obora lesní cestou kolem starého zrušeného pískového lomu desítky lidí převážně s malými dětmi, aby si připomenuly význam Země a že jsme její nedílnou součástí. Někteří v nápaditých maskách.

Keltský telegraf 2017 aneb vítání jara na Malém Chlumu u Obory
Keltský telegraf 2017 aneb vítání jara na Malém Chlumu u Obory. Foto Luboš Sušil

Na prostranství byla ze slámy vytvořená magická osmička, na dřevěné lavici obětní dary. Malá vatra čekala na zapálení.

Ale to vše až po hlavní události, jež se odehrála v asi 20:15 hodin. Z jihovýchodní strany se objevilo přerušované světlo, signál ze zhruba jedenáct kilometrů vzdálené rozhledny na Veselici (590 metrů nad mořem). Úkolem jej bylo přijmout a poslat dál na přibližně devět kilometrů vzdálenou rozhlednu nad Kozárovem (657 metrů nad mořem). Naštěstí byla dobrá viditelnost, tak se vše pomocí silných halogenových světel zdařilo rychle a bez potíží.

Následoval vzácný okamžik, zapálená vatra pohltila Morenu a tím definitivně skončila nadvláda zimy. Poté celé shromáždění přivítalo ve svém středu keltskou vědmu, jež obětovala ohni dary přírody.

Závěr patřil především dětem, které měly možnost opéct špekáčky.

V příjemné společnosti jsme ani necítili přicházející chlad a ještě dlouho se v hloučcích debatovalo. Až s nastávající nocí se prostranství pomalu vyprázdnilo. Všichni s dobrými pocity ve svých srdcích sestupovali do údolí k domovům.

Zúčastnili se lidé nejen z Obory, ale i z Blanska, Doubravice, Boskovic a mnohých dalších okolních obcí. Na tento zajímavě prožitý večer v kruhu skvělých lidí budeme všichni dlouho vzpomínat. Snad do příštího jara, kdy se na Malém Chlumu určitě zase sejdeme a možná ještě v hojnějším počtu.

Galerie k článku

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509