Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Knihovníci na setkání ve Svitávce bilancovali a předávali ocenění

10.11.2016 12:04 | Původní vydání | Helena Jalová

SVITÁVKA - V sobotu 5. listopadu se pro knihovníky z regionu Blansko otevřelo nádherné prostředí vily Löw-Beerů ve Svitávce. Konal se tam již pátý ročník slavnostního setkání.

Knihovníci na setkání ve Svitávce bilancovali a předávali ocenění
Setkání knihovníků ve Svitávce. Foto Helena Jalová

Vzácným hostem byl ředitel Moravské zemské knihovny v Brně Tomáš Kubíček. V úvodním vystoupení vyzdvihl význam knihoven a zdůraznil jejich důležitou úlohu jako komunitních center v obcích. Poděkoval všem zřizovatelům za péči a finanční podporu, kterou knihovnám věnují. Vysvětlil rovněž důvody a přínos transformace regionálních funkcí knihoven pro okres Blansko a důvody jejich převodu pod Kulturní zařízení města Boskovice. Ujistil všechny přítomné, že tato změna přinese zefektivnění práce a nadále zajistí i soustavnou metodickou podporu všem ze současných 135 knihoven regionu.

Setkání bylo příležitostí hodnotit činnost knihoven v širším časovém úseku. Region Blansko se může chlubit fungujícím knihovnami, které se postupně modernizují; nabízejí svým uživatelům příjemný prostor a otevřený přístup k informacím za využití moderní techniky. Téměř ve všech knihovnách regionu už byla rovněž dokončena automatizace, což znamená, že většina knihoven má odpovídající a uživatelsky komfortní knihovnický systém: on-line katalogy fondů jsou umístěny na webových stránkách knihovny a uživatelé si tak mohou najít potřebnou knihu z pohodlí svého domova.

Setkání přineslo i možnost k vzájemnému předání zkušeností – letošním klíčovým tématem se stala práce s dětskými čtenáři. Svými bohatými zkušenostmi se pochlubila mimo jiné vedoucí Městské knihovny Rájec-Jestřebí Pavla Šamonilová.

V rámci této pracovní i společenské události byla předána i ocenění za mimořádný přínos knihovnické práce obcím.  Vedoucí krajské metodiky Moravské zemské knihovny Adéla Dilhofová poděkovala knihovnám v Kladorubech (pobočka Městské knihovny Letovice), Kořenci, Svinošicích, Šebrově a Voděradech. Za dlouholetou, tvořivou a inspirující práci v knihovně Svitávka byla oceněna paní Marie Grulichová.

Celé jednání se uskutečnilo v mimořádném prostředí vily Löw-Beerů, a jeho účastníci přivítali nejenom možnost prohlédnout si citlivě zrekonstruované interiéry stavby, ale i poutavý výklad o její minulosti, který přednesl starosta městysu Svitávka Jaroslav Zoubek. O poetický závěr setkání, jenž byl hravou výpravou k různým stylům poezie, se zasloužili knihovníci z Městské knihovny Blansko Lenka Jančová a Michal Kala, kteří připravili pásmo z vlastní tvorby.  

Helena Jalová, Moravská zemská knihovna

Galerie k článku

Setkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš Kubíček
Setkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš KubíčekSetkání knihovníků ve Svitávce. Adéla Dilhofová a Tomáš Kubíček

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509