Dnes je saturday, 20. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Kunštátský zámek připravuje pro své návštěvníky překvapení

24.1.2018 10:49 | Původní vydání | Martin Jelínek

KUNŠTÁT - Hned dvě velká překvapení připravují na letošní hlavní turistickou sezonu památkáři v zámku v Kunštátě. Prvním z nich budou obnovené nedávno objevené středověké malby, které se našly v nejstarší části objektu, jenž býval kdysi kunštátským hradem. Druhým bude zrestaurovaný tereziánský křišťálový lustr, který bude nově elektrifikovaný. Zachránit se jej podařilo doslova na poslední chvíli.

Kunštátský zámek připravuje pro své návštěvníky překvapení
Historický snímek zachycuje křišťálový tereziánský lustr v Rytířském sále zámku. Foto SZ Kunštát

Kunštát uchvátil odborníky a milovníky historie před časem, když se při obnově omítek v jedné z jeho komnat našly středověké malby vyobrazující rytíře. Tyto malby se nacházejí na čtyřech zdech a zobrazují přibližně sto postav. Zřejmě vyobrazují ideál rytířství. Podle odborníků lze kunštátské malby přirovnat ke středověkému komiksu. Neznámý autor je asi vytvořil na motivy tehdy slavné legendy o vévodu Arnoštovi z 11. století. Výjevy byly léta překryty běžnou omítkou a o jejich existenci neměl po staletí nikdo ani tušení.

Komnata s rytířským komiksem se nachází v prvním podlaží zámku. „Nedávno jsme začali s obnovou omítek v místnosti pod touto komnatou. K našemu velkému překvapení jsme narazili na další malby. Vrchní omítky tam překrývaly vrstvu z 15. století plnou maleb. Zatím jsme odkryli malbu středověkého rytíře na koni,“ řekl Zrcadlu kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Místnost právě díky výjevu rytíře v turnajovém klání získala komnata přezdívku U rytíře. Práce ještě neskončily a je možné, že omítky ukrývají i další malby. Výmalba dokládá, že ve středověku byl kunštátský hrad jedním z nejdůležitějších sídel moravského markrabství.

Zatímco v severní části zámku nyní pilně pracují restaurátoři na omítkách, novinkou jižní části bude zrestaurovaný barokní lustr. Měří 1,5 metru na výšku a 1,7 metru na šířku a vznikl v 18. století za vlády císařovny Marie Terezie. Tehdy byly křišťálové lustry v oblibě.

Kunštátský lustr byl ve velmi špatném stavu. Kovová očka spojující kusy křišťálu byla zkorodovaná natolik, že hrozilo, že z konstrukce opadají a zbude z něj jen holá konstrukce a hromádka křišťálu. Lustr je ale již v péči restaurátorky. Ta na něj umístí žárovky a elektrické rozvody, díky čemuž bude lustr nově osvětlovat Rytířský sál zámku.

Zámek v Kunštátu byl turistům zpřístupněn v roce 2005. Od té doby se pilně pracuje na jeho obnově. Loni poprvé návštěvnost zámku překročila hranici 10.000 osob, přičemž památkáři předpokládají, že nadále poroste. 

Galerie k článku

Takto vypadal barokní lustr ze zámku Kunštát těsně před svojí obnovou. Foto SZ Kunštát

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509