Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Legální graffiti krášlí budovy v Blansku. Štvou nás počmárané stěny, tvrdí autoři

29.11.2011 2:28 | Původní vydání 29.11.2011 7:00 | Jana Chmelíčková | Vyšlo v číslo 24 2011

Blansko - V Blansku nyní můžeme být svědky u nás nevšedního trendu. Na veřejných místech, přímo za bílého dne, vznikají vkusná graffiti. Nejedná se o vandalství, ale o street art vysoké umělecké kvality.

Legální graffiti krášlí budovy v Blansku. Štvou nás počmárané stěny, tvrdí autoři
Foto Rudolf Imrišík
Tato díla vznikají vždy po domluvě s majitelem budovy či místa na zdech, které byly poničeny tzv. taggy (tag – jakýsi podpis sprejera, laik by celkem přesně vystihl – čmáranice). Legální graffiti krášlí např. velkoobchod Tiro, kino, rybárnu poblíž sídliště Zborovce i blanenskou palírnu. 
Celá akce probíhá následovně: Tvůrci si vyhlídnou sprejem zohyzděnou zeď, a poté navrhnou majiteli, zda by tam neuvítal něco estetičtějšího. Kdo by nesouhlasil. My jsme se vydali do terénu a zeptali se „dvou tajemných stínů“ na pár otázek.
Jak jste se dostali k malování?
Stín 1: No tak ve škole byla nuda a tak to asi začalo. A když to člověk vidí na ulici, tak ho láká to zkusit.
Stín 2: Je to hlavně zábava. Mám dobrej pocit, když jdu kolem zdi, co jsem maloval.
V Blansku máme tzv. „legál“, kde se mohou vytvářet graffiti. Platí mezi sprejery nepsaná pravidla nebo hierarchie?
Stín 1: Ne, něco jako šéf tam není. Chodí tam malovat lidi v podstatě z celé České republiky, když se to tak veme.
Stín 2: No nic takovýho tam právě nefunguje, což je škoda. Na legále pod mostem by měli malovat jenom ti dobří, co to umí. Jinde si to lidi hlídají, ale u nás v Blansku to tak nefunguje, matlá se tam dobrý i špatný dohromady. Taky se musíš dívat na to, co přemalováváš, že jo.
Stín 1: Třeba v Brně si to hlídají. Tam jsme taky párkrát malovali, ale tam je to trochu jiná úroveň.
Stín 2: Tak my nejsme taky nějací matlali, že jo.
Jak vás napadlo, že budete tvořit za bílého dne?
Stín 1: Tak štvou nás ty počmáraný stěny. A jak jsem říkal, to člověka potěší, když jde kolem a má tam svý dílo.
Stín 2: Na legále to uděláš, dáš do toho love a vydrží ti to týden, takhle to vydrží dlouho. Když se domluvíš s majitelem, tak je to paráda a lidi jsou spokojení, že je tam něco pěkného.
Kde jste poprvé vytvářeli, a jak k tomu došlo?
Stín 1: Poprvé to bylo poblíž Zborovců. Je tam rybárna. Bylo to hnusně počmáraný a my jsme se prostě zeptali, jestli by to šlo předělat. A šlo to a líbilo se to. Potom si nějaký pán na nás vzal číslo, jestli bysme mu udělali garáže a pak i Tiro. Tak se to nějak začalo nabalovat.
Stín 1: Měli jsme i zakázku přímo – palírnu, tam jsme dělali švestky. A odměnu jsme pak dostali v naturáliích, ale normálně dostáváme za náklady i víc.
Jaké jsou náklady za materiál na jednu zeď?
Stín 1: Jak kde, zhruba je to od dvou do čtyř tisíc.
Stín 2: Záleží, co tam použiješ. Třeba na Tiru jsme si velkou část podkladu natírali, tak to vyšlo ještě dobře, ale když děláš všechno sprejem, tak je to drahý.
Dělali jste i kino...
Stín 1: To nás oslovil přímo pan Langr.
Stín 2: Vzpomínám, jak nás obklíčili měšťáci, a pak jsme museli pro pana Langra, aby se to vysvětlilo.
Případní zájemci o graffiti se mohou hlásit na e-mailu: 
MalovaniBlansko@seznam.cz


Otázky pro: Pavla Langra, vedoucího blanenského kina
Jak Vás napadlo nechat udělat na zadní dveře kina graffiti?
Dozvěděl jsem se o nich od známých. Zadní dveře kina jsou věčně otaggovaný škaredě a vulgárně, každoročně je přetíráme, stojí to peníze. Touto cestou to nešlo, takže jsme zvolili alternativu – nechali jsme udělat dvě díla a vypadá to dobře. Na facebooku to mělo velký ohlas, takže veřejnost je spokojena. 
Jaké byly náklady?
Klukům jsme dali stejnou částku, jakou každoročně dáváme na přetření zdí, ale tohle, myslím si, vydrží déle. Je to takový test blanenských sprejerů, jestli to zase přečmárají nebo ne.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509