Dnes je tuesday, 23. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Letos podesáté: Charitativní módní přehlídka pomůže dětem

29.3.2017 16:07 | Původní vydání | Marie Hasoňová

BLANSKO - Projít se po mole za zvuku hudby před zraky desítek diváků není jen výsadou profesionálních modelek. Každý rok si to může zkusit přibližně pětatřicet dětí i mladých lidí v Dělnickém domě v Blansku na Charitativní módní přehlídce. Ta letošní, jubilejní desátá, vypukne v sobotu 1. dubna v 15 hodin.

Letos podesáté: Charitativní módní přehlídka pomůže dětem
Charitativní módní přehlídka pomůže dětem. Ilustrační foto Marie Hasoňová

V roce 2007 dvě čtrnáctileté deváťačky – Marie Jahodová a Tereza Musilová – zazvonily u dveří blanenské fary a požádaly pana faráře Jiřího Kaňu o podporu při pořádání módní přehlídky, na níž se předvádí modely ze secondhandu. „Moc jsme nečekaly, že se mu to bude líbit, ale on řekl, že nám s tím rád pomůže,“ vzpomíná Marie Jahodová. „Tehdy jsme vážně netušily, že za deset let by se něco takového mohlo ještě opakovat a jsem hrozně ráda, že se přehlídka udržela.“  

Dnes na přehlídce pracuje kolem osmdesáti lidí. „Všichni fungují skvěle, nehledě na to, že se často mezi sebou ani neznají. Máme třicet až čtyřicet modelů a modelek, patnáct dvacet lidí, co jsou asistenti okolo, dalších deset patnáct lidí typu vizážistky, kadeřnice, ti se objeví třeba až přímo na přehlídce nebo u focení. Dále máme fotografy a fotografky, co fotí katalog a přehlídku samotnou, někdo dělá plakát, někdo webové stránky. A ti všichni většinou přijdou i na přehlídku, kde je zaúkoluji, protože tam je vždycky co dělat,“ usmívá se Marie.

Podle ní spousta děvčat zakusí, že i když neměří dva metry a neváží čtyřicet kilo, mohou vypadat skvěle a líbit se. Posílí jim to sebevědomí, což je v dospívajícím věku velmi důležité. Kromě samotného předvádění oblečení se koná dražba vybraných modelů. V předsálí je prodej oděvů ze secondhandu a různého zboží řemeslné výroby.

S přehlídkou je také přímo spojena únorová Sbírka věcí možných i nemožných. Lidé mohou přinést na blanenskou faru věci, které již nepotřebují, ale které jsou stále použitelné. Ty se pak prodávají na bleším trhu v přísálí vždy v pauzách mezi předváděním modelů. „Máme stanovené orientační ceny typu deset, dvacet, třicet korun. Ale kupující si často sami určují, kolik jsou ochotní za věc dát,“ vysvětluje organizátorka.

Letošní výtěžek z blešího trhu a módní přehlídky poputuje do Mongolska. Ve městě Darkhan pomůže při rekonstrukci zničeného salesiánského vzdělávacího centra pro místní chudé děti a mládež, kde slouží český salesián Jaroslav Vracovský.

V minulosti šel výtěžek do Ugandy, Súdánu, na Haiti, do Albánie, do Zimbabwe. Dohromady to bylo tři sta devadesát pět tisíc korun. Párkrát pomohl potomkům českých rodáků žijících v Čechohradě na Ukrajině. V září loňského roku tuto vesnici organizátoři módní přehlídky, kteří si říkají Dealeři naděje, navštívili. „Loni jsme jim nechávali peníze na zdravotní péči a akutní případy, když se něco pokazí. Ve chvíli, kdy se jim totiž něco rozbije, mají velký problém věc rychle nahradit. U nás, když se vám rozbije pračka, sáhnete do úspor nebo si něco koupíte na splátky a rychle to vyřešíte. Tam je s takovými, pro nás běžnými věcmi problém,“ popisuje organizátorka.

První zásadou je, že se Dealeři naděje snaží peníze posílat tam, kam je nikdo jiný neposílá. Vždy jde o pomoc do zahraničí a vždy se snaží mít na místě někoho, koho znají a mohou se s ním bezprostředně spojit, aby věděli, komu peníze dávají. A dále požadují nějakou konkrétní zpětnou vazbu, na co byly peníze využity. „Nevyděláme tolik peněz, abychom zachránili svět, proto se snažíme vybírat taková místa, kde těch našich zhruba padesát tisíc udělá nějaký očividný efekt,“ doplňuje Marie Jahodová. 

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509