Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Letovice hostily Enersol 2017, tentokrát byl ve znamení vody

10.3.2017 11:59 | Původní vydání | Helena Marešová

LETOVICE - V úterý 28. února zamířily do kulturního domu v Letovicích desítky delegátů – účastníků Krajské konference Enersol 2017 pořádané Masarykovou střední školou Letovice za finanční podpory Jihomoravského kraje. 

Letovice hostily Enersol 2017, tentokrát byl ve znamení vody
Enersol 2017 v Letovicích. Foto Masarykova střední škola Letovice

Program Enersol reaguje na aktuální celospolečenskou objednávku směřující k tomu, aby do povědomí žáků středních škol vstoupila problematika úspor energií a obnovitelných zdrojů energií, která zdůrazňuje potřebu odborné přípravy nejen technických profesí v této oblasti. Osobní záštitu nad krajskou konferencí převzal hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Ze vzácných hostů byli přítomni nejvyšší představitelé Jihomoravského kraje Jana Pejchalová, radní pro oblast školství a sportu a Miroslav Kubásek, radní pro oblast životního prostředí, dále Vladimír Stejskal, starosta města Letovice a ředitelé šestnácti středních škol Jihomoravského kraje.

Prioritou vyhlášenou Asociací Enersol pro třináctý ročník konference bylo téma Vody a hospodaření s vodou. Studenty prezentovaná projektová témata dokumentovala jejich schopnost analýzy environmentálních problémů a reflektovala možnosti navrhovaných řešení.

V kategorii Enersol - popularizace byly zdůrazněny hodnoty úcty k přírodě a k životu ve všech jeho formách za pomoci uměleckých vyjadřovacích prostředků. V průběhu konference měli všichni účastníci možnost vyzkoušet si jízdu elektromobilem nebo se povozit elektrovozítkem, které zkonstruovali žáci prvního ročníku oboru elektrikář Masarykovy střední školy Letovice .

Vítězné projekty s názvem Jak se žije ve vějíři, E-kolo a Podobenství o vodě ze SPŠ Brno, SŠEE Sokolnice a MSŠ Letovice postupují do celostátního finále. Nejvyšší ocenění z Masarykovy střední školy získali Karel Stria (1. místo), Ondřej Musil (2. místo) a Vít Kiršner (4. místo). Všichni uvedení žáci jsou součástí družstva Enersol Jihomoravského kraje.

Poděkování náleží všem studentům, kteří přemýšlí nad potřebou zachování životního prostředí pro budoucí generace v co nejméně pozměněné podobě. Jsme příliš zahlceni technikou a odtrženi od přirozených rytmů přírody.

Pokud se nenajde dostatek odvážných lidí uplatňujících šetrné způsoby využívání energií, usměrňujících svoje spotřebitelské chování a šířících osvětu o těchto možnostech, můžeme si nevšimnout, že kolem nás mizí celé ekosystémy, se kterými jsme bytostně propojeni a že se ztrácí okouzlující krása přírody, která sytí naši duši. Helena Marešová, ředitelka Masarykovy střední školy Letovice

Galerie k článku

Enersol 2017 v Letovicích. Foto Masarykova střední škola LetoviceEnersol 2017 v Letovicích. Foto Masarykova střední škola LetoviceEnersol 2017 v Letovicích. Foto Masarykova střední škola Letovice

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509