Dnes je thursday, 25. april

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Lyžařský kurz v Jeseníkách aneb Zátiší pod Kloboukem 2017

12.3.2017 12:13 | Původní vydání | Petr Jančík

RÁJEC-JESTŘEBÍ - Na Gymnáziu v Rájci-Jestřebí bývá únor ve znamení plesu a lyžařského kurzu v Jeseníkách. Letos to vyšlo stoprocentně. Z pátku na sobotu se odehrál výroční ples rájeckého gymnázia a v neděli 12. února zrána jsme se potkali u budovy školy opět, tentokrát vybaveni na sjezdové lyžování a snowboarding na sjezdovkách ski-arény v Karlově pod Pradědem. 

Lyžařský kurz v Jeseníkách aneb Zátiší pod Kloboukem 2017
Lyžařský kurz rájeckého gymnázia. Foto Petr Jančík

Ubytovali jsme se opět v sympatické Chatě Zátiší, na samém konci Karlova. Výhodou Zátiší je poloha: z pokoje sejdete pár schodů do lyžárny, obujete lyžáky, vyjdete před chatu, cvaknete se do lyží, projdete turniketem, ve dvojici usednete na sedačku lanovky a za pár minut jste nahoře na hoře.

A můžete si vybrat, jestli pojedete lehčí nebo náročnější verzi sjezdovky. A pokud vám nevyhovuje stupeň obtížnosti sjezdovek pod Kloboukem u Zátiší, pak si zkrátka domluvíte ski-bus, který vás v požadovanou dobu a zdarma sveze o něco blíž Malé Morávce, například na Karlovský Express. Zde je na výběr několik lehčích svahů, což uvítají zejména méně pokročilí či rekreační lyžaři.

Naše družstva lyžařů – červené, růžové a žluté – těchto možností využívala podle potřeby či počasí. Snowboardisté, tedy modré družstvo, se většinou drželi v areálu Klobouku, protože jim relativně obtížnější a současně méně navštěvované sjezdovky vyhovovaly nejvíce. Výcvik pod vedením zkušených instruktorů byl rozdělen na dopolední a odpolední část.

O pestrý večerní program se na střídačku postarala jednotlivá družstva a nechyběl ani proti-únavový vycházkový půlden. Studenti měli i dostatek osobního volna, takže se mohli poznat jinak a lépe, než jak to jde ve škole.

Jak se nám loni vyhýbala zranění, letos se to bez nich – přestože studenti byli vybaveni dobře a dodržovali všechna pravidla daná pro pohyb na sjezdovce – bohužel neobešlo. Naštěstí nešlo o nic vážného, nicméně kontrola u lékaře byla nutností.

Až na poslední den bylo skvělé počasí, modrá obloha, sluníčko, občas skoro jarní teplo. Sjezdovky upravené, návštěvnost přiměřená, výcvik účinný. Je moc pěkné, když někteří studenti, pro které byl chvílemi výcvik docela velkou námahou, v pátek dopoledne nechtějí ze sjezdovky, protože se jim lyžování či snowboarding dostaly pod kůži a už si umí jízdu užít.

Nicméně všechno má svůj konec, proto chci závěrem poděkovat studentům, protože byli fajn, snažili se a užívali si. Děkuji též vedoucímu kurzu, Mgr. Dušanu Dvořáčkovi, za dobře odvedenou práci, výdrž a permanentně pozitivní přístup. Nemalé poděkování samozřejmě zaslouží i další instruktoři, Mgr. Svatava Skryjová, Mgr. Silvie Červenková, Mgr. Aleš Dědeček a v neposlední řadě i Ing. Stanislav Laštůvka, supervizor kurzu, ředitel školy a instruktor v jedné osobě.

A co příště? Možná se vrátíme do Koutů. Vylepšili tam totiž ubytování i sjezdový areál. Tak se těšte! Petr Jančík, Gymnázium Rájec-Jestřebí

Galerie k článku

Lyžařský kurz rájeckého gymnázia. Foto Petr JančíkLyžařský kurz rájeckého gymnázia. Foto Petr JančíkLyžařský kurz rájeckého gymnázia. Foto Petr Jančík

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509