Dnes je tuesday, 07. may

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Měsíc knihoven v Blansku připomenou přednášky, výstava a další

29.2.2016 5:15 | Původní vydání | Pavel Přikryl

BLANSKO - I v roce 2016 se Městská knihovna Blansko, stejně jako více než 400 veřejných knihoven v České republice, aktivně zapojuje do tradiční celonárodní knihovnické akce Březen – Měsíc čtenářů, kterou posedmé vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

Měsíc knihoven v Blansku připomenou přednášky, výstava a další
Březen - měsíc čtenářů. Foto MK Blansko

Pracovníci blanenské knihovny připravili pro zájemce z řad stálých čtenářů a ostatních návštěvníků pestrou programovou nabídku, jejímž cílem je nejen zkvalitnění a zefektivnění čtenářství jako takového.

Čtenářský měsíc odstartuje 8. března 2016 akce, kterou bude poslechový pořad o letos jubilujícím Zdeňku Svěrákovi z projektu „Hudební toulky“.

Devátého března 2016 vystoupí v knihovně s přednáškou „Změň sebe - změníš svět!“ lektor zdravého životního stylu Milan Siklenka.

Březnová autorská výstava  fotografií Juliana Veverici „IN VARIETATE CONCORDIA“ ve výstavní místnosti Městské knihovny Blansko, kterou pracovníci knihovny připravili ve spolupráci s občanským sdružením LAVINA, bude věnována oblasti profesionálního art-designu s důrazem na tvorbu netradičních komerčních řešení. Slavnostní vernisáž je naplánována na 11. března 2016.

O zájem blanenské veřejnosti se bude ucházet i spisovatelka paní Irena Fuchsová, který si na 18. 3. 2016 nachystala premiérovou besedu s autorským čtením a autogramiádou. Vše s vtipným názvem „Když přijede Irena Fuchsová do Blanska…“.

Pan Petr Fiala je s vysokoškolským pedagogem, politologem, politikem a také publikujícím autorem.

Do Blanska tato výrazná postava současného veřejného života zavítá 21. 3. 2016. Beseda s ním bude letos plnit roli pilotního příspěvku blanenské knihovny k BMČ 2016.

Blanenský básníkovník (strom na náměstí Svobody v Blansku ověšený básničkami) připraví blanenští knihovníci jako připomenutí Světového dne poezie na 21. březen 2016.

Zakončení Března - měsíce čtenářů v Blansku obstará 29. března 2016 představení „Kafe a cigárko“ z projektu scénického čtení LiStOVáNí , jehož autorkou je herečka, blogerka a držitelka ceny Magnesia Litera Marie Doležalová.

Vzhledem k praktickým zkušenostem neuvažuje Městská knihovna Blansko v souvislosti s BMČ 2016 o čtenářské amnestii, ani o zmírňování či odpouštění poplatků.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509