Dnes je friday, 29. march

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ZRCADLA

reklama

Krátké zprávy

BOSKOVICE: Aktuální opatření v nemocnici

31.8.2022 0:39

S ohledem na epidemiologickou situaci jsou návštěvy v Nemocnici Boskovice povoleny jen ve středu a neděli od 14.30 do 16.30 hodin, s tím, že návštěva je vybavena vlastním respirátorem. Návštěvy nejsou povoleny u covidových pacientů. (hrr)

BOSKOVICE: Boskovičtí turisté oslavili 120 let

31.8.2022 0:38

V neděli 21. srpna 2022 si dali v 15 hodin sraz před pamětní deskou Karla Absolona, zakladatele Klubu českých turistů v Boskovicích, současné členky a členové místního klubu. Úvodního slova se ujal Jaroslav Oldřich, předseda klubu, který vzpomněl ve své řeči na jeho vznik. Karel Absolon tehdy v pátek 21.srpna 1902 předběhl o den Járu Cimrmana a založil pobočku českých turistů v Boskovicích. Činnost přerušila 1. světová válka a také fakt, že předseda spolku se tehdy stal ředitelem Gymnázia a po něm se nikdo neujal funkce předsedy klubu. V roce 1922 obnovili turisté svoji činnost a s přestávkami, které si vynutily události minulého století, zde fungují do dnes. Po něm přivítal přítomné místostarosta Petr Malach a mj. popřál jim, ať se jim daří i do budoucna. Na závěr položila místopředsedkyně Zdena Boháčková kytičku pod pamětní desku Karla Absolona.

Poté vyrazili turisté ke Kontribuční sýpce, kde mají papírenskou a tiskařskou dílnu bratři Ouještí vyrábějící zde různé upomínkové předměty. Zde byli seznámeni s historií sýpky a mohli si prohlédnout vystavené výrobky. Po prohlídce zamířili do sokolovny, aby se zde občerstvili a probrali zážitky z uplynulé vycházky. Monika Šindelková

BLANSKO: Zloděje prozradily stopy bot

24.3.2022 5:53

Trasologie společně s vynikající osobní znalostí blanenských policistů sehrála klíčovou roli v případě sobotního vloupání do tamějšího tabáku. Podezřelý osmadvacetiletý muž se totiž krátce před půlnocí pokusil vykopnout skleněnou výplň zdejší prodejny. Posléze sice celá výloha povolila, ale naštěstí se uvnitř šikovně zapřela o lednici, kdy tak zloděj neměl sebemenší šanci proklouznout dovnitř a raději bleskově zmizel. Nešika ale na místě zanechal hromadu stop. Mezi nimi byly právě i otisky podešví bot neznámého pachatele. Když pak místní policisté nedaleko místa činu zahlédli jim známého recidivistu, pohotově se podívali i na jeho podrážky. To už jim bylo jasné, že se trefili do černého a výtečníka z místa převezli rovnou na služebnu. Tomu pak v případě uznání vinny za trestný čin krádež a poškození cizí věci hrozí několikaletý pobyt za mřížemi. (hrr)

všechny

POCHOD PO R43

reklama

Dnešní akce

Sledujte nás!



Milan Knížák představí portréty v Galerii města Blanska

31.5.2018 14:21 | Původní vydání | Jolana Chalupová

BLANSKO - V červnu 2018 bude v po osmnácti letech v Blansku vystavovat velice významná nekonformní persona současného výtvarného umění. Prof. Milan Knížák, Dr.A. byl vedoucím Intermediálního ateliéru AVU v Praze, mimo jiné emeritní rektor Akademie výtvarných umění v Praze a emeritní generální ředitel Národní galerie v Praze. V roce 2015 tam skončil.

Milan Knížák představí portréty v Galerii města Blanska
Milan Knížák. Foto archiv

V Galerii města Blanska představí jednatřicet portrétů osobností, které ho v průběhu života inspirovaly, případně něčím - ať už v negativním nebo pozitivním slova smyslu - zaujaly.

Jedná se o osobnosti představené nepřímo - prostřednictvím jeho zájmu o filosofii, historii, umění a součástí budou i krátké textové komentáře, v nichž Milan Knížák popisuje, proč a čím ho vybrané osobnosti zaujaly.

V menší galerii 20DEKA bude zároveň zahájena výstava objektů Niny Fránkové s názvem Proměna.

Vernisáž za přítomnosti autorů obou výstav proběhne v sobotu 2. června v 17 hod. Těšíme se na vaši návštěvu.

V sobotu 2. června začíná v Galerii města Blanska Vaše výstava představující portréty osobností nedávné světové historie, které vás v životě zaujaly. Jak jste se k tomu tématu dostal?

Měl jsem zkrátka chuť malovat portréty, poněvadž jsem dostal od přítele, který má podnik na zpracování dřeva, řadu MDF desek, které formátem portrétu odpovídaly. A tak jsem to zkusil. Nejdříve mě to nešlo, nakonec jsem namaloval až tři denně. Portrétoval jsem osoby, které něco v mém životě znamenaly ať v dobrém nebo ve zlém a které už nežijí.

Jak byste odpověděl na otázku: „Proč se zajímat o umění?“ Jinými slovy, čím může být zkušenost umění obohacující složkou života?

To po mě chcete, abych napsal knihu, ne? Těch důvodů je řada a jsou spjaty s dobou a místem. Kdybych měl odpovědět o mém instantním pocitu, řekl bych, že umění je báječné tehdy, když k ničemu není. Dnes je vše s něčím utilitárně spjato. S uměním se dá hodně vydělávat, ale když někdo dovede vnímat umění bez toho, aby si uvědomoval jeho finanční hodnotu, má to určitě smysl.

Čím je umění pro vás?

Traumatem, posedlostí, něčím, čeho se nemohu zbavit i kdybych chtěl. Na druhé straně nepovažuji práci s uměním za něco výjimečného, poněvadž umění se mi neztrácí ani když dělám něco jiného. Lidé, kteří říkají, že potřebují čas a prostor, aby mohli „tvořit“, jsou mi směšní.

V roce 1987 připravil Jiří Valoch pro Galerii v předsálí (předchůdkyni Galerie města Blanska) Vaši výstavu nazvanou Zlomky dokumentace. Dokázal byste si vzpomenout, co pro vás tehdy možnost vystavovat v Blansku, znamenala?

Měl jsem samozřejmě radost, protože jsem jinak vystavovat nemohl. Výstavu jsem neviděl, poněvadž jsem byl nemocný a na zahájení byla jen moje žena, která tvrdí, že Valoch se při zahajovací řeči vypjal k neuvěřitelnému výkonu. Jeho projev prý byl fantastický. Výstavu komunisté za tři dny zavřeli.

Původně se ona blanenská výstava měla jmenovat Zab se a Leť. Tento název bylo nutné kvůli cenzuře místních kulturních orgánů nutné změnit na méně provokativní Zlomky dokumentace. Je ono heslo Zab se a Leť, které jste ve své tvorbě opakovaně užíval, v něčem stále aktuální?

V roce 1968 jsem napsal píseň Zab se a leť a toto heslo je pro mne pořád aktuální ve své skutečné i metaforické podobě. Náš duch by měl mít šanci občas dostat křídla. Pokud ztratíme sny, život zešedne.

Setkáváte se ještě s cenzurou?

Nevěřil jsem, že je to ještě možné, ale při výstavě v Karlových Varech jsem si pokusů o cenzuru užil vrchovatě. Nechce se mi opakovat historku s ruskou občankou, která začala až zuřivě řádit, když viděla mé Ilustrace k nové bibli, kde jsou nahé dětské panenky. Chápu, že může kdokoliv na kohokoliv podat trestní oznámení, ale nechápu, že tomu naše úřady neudělají jasnou přítrž. Dozvěděl jsem se, že ona ruská paní poslala zuřivý několika stránkový dopis zformovaný jejím českým advokátem i na Městský úřad v Blansku, aby nedopustil mojí výstavu u vás. Věřím, že vaši současní radní výstavu nezakážou tak, jako minule.

Zdá se, že se s našim světem něco děje a není to jen v oblasti umění. Jako bychom se šinuli zpátky do totality a zdá se, že je to ve velké míře dobrovolné. To mě děsí.

Vytvořil Český server s.r.o.

© 2006 BBN s.r.o., ISSN 1802-3509